GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Alketbi nema nikakva prava, Vujnovcu otvoren put za upravljanje Fortenovom

Alketbi nema nikakva prava, Vujnovcu otvoren put za upravljanje Fortenovom
UPRAVLJANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.12.2022 / 09:45
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - SBK ART i njegov vlasnik Saif Alketbi nemaju nikakva glasačka prava u Fortenovi.

Kako je kompanija pod sankcijama, bez obzira na formalnu "promjenu" vlasnika transakcijom Sberbanka i "šeika" Alketbija, glasovi njezinih dioničara moraju biti zamrznuti, odlučio je danas nizozemski prizivni sud kojemu se žalila kompanija SBK ART u postupku protiv Fortenova grupe te i OPEN PASS LIMITED-a, dioničara Fortenove, a koja je dio ENNA grupe, na čijem je čelu Pavao Vujnovac. Tom pravomoćnom odlukom suda Vujnovcu je otvoren put za samostalno i nesmetano upravljanje Fortenova grupom. Skupština koju je po dnevnom redu predložio Vujnovac u cijelosti je zakonita, piše Večernji list.

Odluka se temelji na novom tumačenju funkcioniranja sankcija koje je Europska komisija donijela tek početkom prosinca, a koja je popunila pravosudni vakuum na koji je ukazao baš slučaj Fortenove i Sberbanka, odnosno tvrtke SBK ART. Slučaj se vodio u Nizozemskoj jer su tamo depoziti Fortenove.

Glasačka prava smatraju se nematerijalnim ekonomskim resursom budući da se njima mogu koristiti za dobivanje sredstava, dobara ili usluga. Stoga glasačka prava dioničara kompanija koje su pod EU sankcijama, kao što je SBK ART, moraju biti zamrznuta i tako spriječeno njihovo korištenje. Dioničari sankcioniranih kompanija ne mogu ostvariti svoja izravna ili neizravna glasačka prava ni pod kojim okolnostima ni u bilo koju svrhu. Pravo glasa mora biti potpuno zamrznuto.

Ta je uputa Europske komisije, koja je donesena tek 9. prosinca, bila ključna za odluku nizozemskog prizivnog suda da donese presudu po kojoj – bez obzira na (formalnu) promjenu vlasnika, odnosno "transakciju" kojom je Sberbank svoj udio od 41,82 posto prodao državljaninu UAE Saifu Alketbiju, zabrani njezinim dioničarima korištenje prava na glasovanje pri bilo kakvim odlukama koje se tiču Fortenove i time odbace žalbu SBK ART-a.

EK nije time donio pravni akt, već radni dokument koji daje smjernice nacionalnim tijelima od kojih se očekuje da ih uzmu u obzir kako bi se postigla jedinstvena primjena sankcija u cijelom EU. Nizozemci su promptno postupili i dopunili regulativu odlukom da "bez obzira na sve, manjinski interesi sankcioniranih dioničara moraju biti zamrznuti, što znači, na primjer, da im se ne može isplatiti nikakva dividenda niti mogu ostvariti glasačka prava".

SBK ART ranije se žalio da im nije omogućeno sudjelovanje na sjednicama skupština dioničara. Tomu je prethodio poziv Upravnog odbora Fortenova STAK dioničarima na sastanak 18. kolovoza u Amsterdamu. Fortenova je objavila da je sankcioniranim dioničarima na temelju sankcija SAD-a, Velike Britanije i EU zabranjeno glasati, odnosno da će njihovi glasovi biti zanemareni. Na dnevnom redu te sjednice bio je prijedlog koji je uvrstio Open Pass o izmjeni uvjeta upravljanja i statuta Fortenova STAK-om, ponajprije o tome da se odluke mogu usvojiti većinom od 65 posto glasova ako je najmanje 35 posto dioničara pod sankcijama. U rujnu je nizozemski sud odlučio da se pravo glasa sankcioniranima ne dopušta ako je riječ o odlukama koje nemaju znatnog učinka na poslovanje tvrtke i vlasničke odnose jer svrha sankcija nije izvlaštenje. Ali ako imaju, posebno ako će i sankcioniranim dioničarima donijeti nerazmjernu štetu – a riječ je o procjeni suca na osnovi argumentacije koju podastiru strane u postupku – onda i sankcionirani mogu nazočiti sjednicama skupštine i iskoristiti svoje pravo glasa. SBK ART bio je nezadovoljan odlukom i žalio se.

Hrvatska je ranije ovog mjeseca predložila uvrštavanje tvrtke SBK ART sa svim dokaznim materijalima na listu sankcioniranih u EU, jer smatra da je ta tvrtka i dalje povezana sa Sberbankom, što je i učinjeno. Ranije, prije transakcije i "prodaje" Alketbiju, SBK ART bio je sankcioniran, ali preko Sberbanka. Uz činjenicu da je sada i SBK ART formalno na listi sankcioniranih u EU, ali i novog tumačenja zakona, prizivni sud odbacio je njihov zahtjev u potpunosti.

Pravila o sankcijama sprečavaju SBK da bude primljen na sastanak dioničara i ostvarivanje prava glasa vezanih za njegove depozitarne potvrde, zaključio je sud. Pridržavajući se pravila o sankcijama, tijelo ne postupa nefer ili nerazumno prema dioničarima, dodaju. Tvrtki SBK ART naloženo je i plaćanje svih sudskih troškova.

Tagovi: Saif Alketbi, Fortenova grupa, Pavao Vujnovac, Sberbank, Krešimir Filipović, Jadranka, ruski kapital, Indotek, Allianz
PROČITAJ I OVO
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
PODCJENJIVANJE
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
LONDON - Rudarski div Anglo American u petak je odbio ponudu za preuzimanje konkurentske BHP grupe, rekavši da ponuda "značajno podcjenjuje" tvrtku i njezine buduće izglede.
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
KAZNA
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
BERLIN - Tužitelji u Njemačkoj nametnuli su kaznu od 100 milijuna eura (107 milijuna dolara) dobavljaču automobila Continentalu u vezi s velikim skandalom manipulacije emisijama dizelskih motora koji je potresao njemačku automobilsku industriju.
Ivo Usmiani: Treba imati viziju, sanjati velike snove i sustavno raditi na njima
PODUZETNIŠTVO
Ivo Usmiani: Treba imati viziju, sanjati velike snove i sustavno raditi na njima
ZAGREB – U sklopu panel rasprave „Forward thinking: The new capabilities for leaders and entrepreneurs“, održanoj na Veleučilištu Edward Bernays, osnivač i predsjednik Uprave JGL-a Ivo Usmiani te Berislav Horvat, Country Managing Partner i voditelj Odjela revizije u EY Hrvatska s okupljenima su podijelili tajne poduzetničkog uspjeha i efektivnog vodstva.
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LETOVI
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LJUBLJANA - U Zračnoj luci Jožeta Pučnika u Ljubljani juler je obilježena uspostava nove zračne veze s glavnim gradom Latvije Rigom koju je uspostavio zračni prijevoznik airBaltic.
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
MEGA DEAL
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
LONDON - Anglo American, koji posjeduje većinski udio u svjetski poznatoj dijamantskoj tvrtki De Beers, rekao je da njegov odbor preispituje pristup BHP-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE