GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Akvizicije i ulaganja potvrđuju regionalnu dominaciju Fortenovine maloprodaje

Akvizicije i ulaganja potvrđuju regionalnu dominaciju Fortenovine maloprodaje
EKSPANZIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.12.2023 / 08:14
Autor: SEEbiz
ZAGREB - „Uz više od 150 otvorenih trgovina u cijeloj regionalnoj mreži, naši najveći uspjesi ove godine su svakako dvije akvizicije – marketi Franca u Crnoj Gori i „tuš“ za kraj - potpis ugovora o preuzimanju Tuš trgovina u Sloveniji, čime će regionalna mreža, po odobrenju slovenske agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, narasti na gotovo 3000 trgovina. I mogu samo najaviti da tu nećemo stati – nastavit ćemo s „pametnim“ širenjem, onim iz kojih možemo izvući najviše sinergijskih efekata“ – najavio je u svojim nedavnim istupima u medijima Zoran Mitreski, prvi čovjek cijele maloprodaje Fortenova grupe i predsjednik Uprave Konzuma, čime je jasno trasirao ambicije Grupe.

U svom najvećem poslovnom području, naime, Fortenova grupa vrti prihod koji bi u idućoj godini trebao premašiti pet milijardi eura i u kojem zapošljava preko 35.000 zaposlenih, što je, kako kaže Mitreski, čini ozbiljnom kompanijom i u europskim razmjerima. S obzirom na to, logične su i ambicije širenja – kompanija želi postati br. 1 trgovac na svih pet tržišta regije. Trenutno to ima s Konzumom u Hrvatskoj, u Crnoj Gori je preuzimanjem marketa Franca zacementirala tu poziciju, a isto će se dogoditi i nakon odobrenja preuzimanja Tuš trgovina u Sloveniji. Sredinom studenoga potvrđeno je kako Mercator preuzima slovenski Engrozuš, tvrtku koja je godinama u financijskim problemima, ali ima značajni tržišni udjel na slovenskom tržištu. Mercator ima najveći tržišni udjel na slovenskom tržištu, otprilike četvrtinu, dok Tuš zauzima dobru desetinu tržišta. Prema javno dostupnim podacima Mercator ima oko 460 prodajnih jedinica, a Tuš oko 260. Ukupni prihodi Engrotuša prošle godine iznosili su oko 480 milijuna eura.


Bosna i Hercegovina i Srbija su iduća dva tržišta na kojima maloprodaja Fortenova grupe cilja preuzeti liderstvo. Uz organsko širenje – samo je u Konzumu u 2023. u širenje mreže uloženo 25 milijuna eura, ključna pretpostavka ostvarenja toga su nove, kako kažu u Fortenova grupi, „pametne akvizicije“ - one koje neće ciljati na „obično“ povećanje tržišnog udjela nego će se u obzir uzimati i druge, jednako važne parametre, poput onih u kojoj se mjeri „meta“ uklapa u strategiju, postojeće formate, logističke kapacitete i ostale sinergijske efekte koji se iz nje mogu izvući. Recimo, pretpostavka za liderstvo na tržištu Srbije je logistička potpora. Stoga je 20 milijuna eura vrijedno otvaranje novog logističko-distributivnog centra u Beogradu jedna od najvažnijih investicija u maloprodaji Grupe, a svakako najveća investicija Mercatora-S u zadnjih 10 godina. Iz LDC-a koji će se prostirati na 68.000 kvadratnih metara ubuduće će se obavljati kompletna centralna distribucija proizvoda za 339 IDEA prodavaonica, Roda marketa i Mercator hipermarketa u Srbiji.

Možda je i važnije od toga da će u centru biti otvoreno oko 500 novih radnih mjesta i to u vrlo deficitarnim zanimanjima skladištara i vozača što je jedan od načina podrške lokalnoj zajednici, osobito važan u kontekstu izrazitih problema s nedostatkom radne snage na svim tržištima. Iz istog razloga kompanije kontinuirano ulažu u zaposlenike, posebno u ovoj godini u kojoj je inflacija bila dodatni pritisak na standard. Tako je samo Konzum tijekom 2023. u primanja za svojih 10.000 zaposlenika uložio gotovo 50 milijuna eura. Posljednje ovogodišnje povećanje u Konzumu su okarakterizirali kao najveće ulaganje u zaposlenike u povijesti kompanije, a prema njihovim riječima, bruto plaća na radnom mjestu prodavač, na kojem radi više od 50 posto svih zaposlenika Konzuma, rast će u prosjeku za 20 posto. Uz to, dodatno je povećan i iznos ostalih materijalnih prava zaposlenika – božićnice, regresa i naknade za topli obrok.

S druge strane, maloprodaja Fortenova grupe ima i vodeću ulogu i u donošenju novih trendova na tržište te prednjači s ostvarenjima AI rješenja u maloprodaji. Kako smo već pisali, cijela Fortenova grupa kontinuirano radi na digitalizaciji poslovanja, što kompaniji omogućuje da bude predvodnik i u području inovacija u maloprodaji. Naime, u vrlo kratkom vremenu interdisciplinarni tim stručnjaka iz cijele Grupe okupljen u Fortenova grupa DataLabu izradio je modele optimizacije asortimana proizvoda i promotivnih strategija te poboljšanja sposobnosti predviđanja potražnje za svježim proizvodima. S druge strane, nedavno je Konzum otvorio prvu pametnu trgovinu u ovom dijelu Europe, u samom središtu Zagreba, na Europskom trgu.

Jasno, imperativ za Fortenova grupu ostaje rješenje vlasničke strukture problema. Tvrtka bilježi iznimne rezultate, a vlasničke promjene su u tijeku i njihovo je rješavanje vrlo blizu, uvjeravaju iz kompanije.

Pozicija kakvu ima na tržištu maloprodaje nema apsolutno niti jedan od konkurenata pa je realno očekivati da će rješenje vlasničke strukture ukloniti i posljednju smetnju u nastavku ove godine ubrzanog razvoja maloprodaje Fortenova grupe u regiji.

Tagovi: dortenova, mitreski, konzum, mercator, tuš, franca
PROČITAJ I OVO
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
LUKE
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
ZAGREB - U lukama nautičkog turizma na hrvatskom Jadranu u 2023. je ostvareno 12,1 posto više ukupnih prihoda nego 2022. ili 161 milijun eura (bez PDV-a), od čega kao i ranijih godina najviše od iznajmljivanje vezova, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS), koji pokazuju i pad broja plovila u tranzitu u tim lukama.
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE