GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Air Serbia traži otpis većeg dela dugovanja, Etihad odbio

Air Serbia traži otpis većeg dela dugovanja, Etihad odbio
PARTNERI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2020 / 20:56
Autor: SEEbiz / N1 info
BEOGRAD - Air Serbia tražila je od Etihada otpis većeg dela dugovanja, da joj, kako navodi, poslovanje ne bi bilo dovedeno u pitanje.

Kompanija iz Emirata, međutim, isključila je tu mogućnost i traži poštovanje dogovorenog, saznaje N1 televizija.

Na čijim će krilima Air Serbia leteti ako joj Etihad ne odobri smanjenje duga od 82 odsto? Srpska nacionalna aviokompanija u dva navrata u maju i julu ove godine tražila je od svog partnera Etihad Airwaysa otpis dela duga zbog načina poslovanja izazvanog epidemijom kovida -19.

U dokumentima kompanije Etihad stoji i da je Air Serbiji otpis duga od 120 miliona dolara neophodan da bi mogli da nastave poslovanje. Međutim, kompanija nije u teškom položaju od juče.

“Air Serbia je inače u teškom položaju, ona je bila prezadužena i u prošloj godini. Pitanje je može li opstati ili će morati da ide u stečaj. Pitanje je da li i pod kojim uslovima mi i trebamo nacionalnu kompaniju ili možemo razmišljati i o stečaju. Ova situacija, da se traži od jedne strane da otpiše 82 odsto ne izgleda naročito normalno u jednom društvu od dva člana, nego bi ta dva člana trebalo da sednu pa traže šta će se moći uraditi sa tom kompanijom”, kaže stručnjak za strana ulaganja Milan Kovačević.

Otpis duga, arapski partner nije dozvolio, stoji u internom dokumentu ove kompanije u koji je N1 imao uvid.

“Upravni odbor smatra da je takav predlog Air Serbije neprihvatljiv jer predviđa da iznos, koji je utvrđen Ugovorom o zajmu, trajno bude umanjen za 82 odsto, što bi za posledicu imalo smanjenje iznosa koji bi EA Partneri platili trećoj strani”, piše u dokumentu.

Oni su, usvajanjem Treće posebne rezolucije, naložili Etihad partnerima da, u pisanoj formi, obaveste Air Serbiju da u potpunosti odbacuju njihov predlog i da se od Er Srbije očekuje da svoje obaveze izmiri na vreme, a u skladu sa datumima iz Ugovora o zajmu.

Autentičnost ovog dokumenta i navode koji stoje u njemu, pokušali smo da proverimo u kompaniji Etihad, ali do emitovanja ovog priloga, odgovor nije stigao.

“Kad je sa Etihadom napravljen posao, to je bila velika pohvala da je nađen dobar partner. A od samog početka Etihad sigurno nije imao nameru da ispomaže tu kompaniju, nego je težio postići neki profit. S druge strane, izgleda da smo mi bili nerealni, da smo mi bili ti koji smo ispomagali da ona uopšte opstane i takav postupak ne može da večno traje i treba se analizirati ukupno stanje i videti šta se sa kompanijom mora uraditi”, kaže Kovačević.

Da li ovo otkriva da srpska aviokompanija ne može da opstane ako se ne otpiše dug, saznaćemo neki drugi put. Jer na pitanje N1 kako će se odbijanje ovog zahteva odraziti na njeno buduće poslovanje, Air Serbia ostala je nema.

Tagovi: Air Serbia, Etihad, Milan Kovačević
PROČITAJ I OVO
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
MEGA DEAL
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
LONDON - Anglo American, koji posjeduje većinski udio u svjetski poznatoj dijamantskoj tvrtki De Beers, rekao je da njegov odbor preispituje pristup BHP-a.
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
TUŽBA
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
LONDON - Britanska farmacetska tvrtka GlaxoSmithKline (GSK) podnijela je u četvrtak saveznom sudu u Delawareu tužbu protiv američkog Pfizera i njemačkog BioNTecha, tvrdeći da su u cjepivima protiv covida 19 prekršili njezine patente na tehnologiju glasničke RNK (mRNA)
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
HOTELI
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
RIJEKA - Jadran hoteli Rijeka potpisali su ugovor s Marriott Internationalom za otvaranje prvog Tribute Portfolio hotela u Rijeci, obilježavajući značajnu prekretnicu u hotelijerstvu u ovom dijelu zemlje.
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
POSLOVI
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
ZAGREB – Dalekovod, vodeća domaća kompanija za projektiranje, proizvodnju i izgradnju energetske infrastrukture, uz nove poslove u Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj, nastavlja jačati svoju poziciju i u regiji.
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ODLUKE
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ROVINJ - Nadzorni odbor Adris grupe, na sjednici održanoj danas u Rovinju, razmatrao je i utvrdio revidirana konsolidirana i nekonsolidirana godišnja financijska izvješća za 2023. godinu, te usvojio prijedloge odluka koje Nadzorni odbor predlaže Glavnoj skupštini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE