GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023.

Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023.
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2024 / 10:42
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i prevezenih putnika, kao i efikasnom poslovanju, Air Serbia je u 2023. godini, prema preliminarnim rezultatima, ostvarila rekordni profit od 40,5 miliona evra.

Na taj način, srpska nacionalna avio-kompanija je nastavila sa pozitivnim trendom poslovanja i praktično zabeležila dvostruko veći profit u poređenju sa prethodnom godinom, oba puta bez ijednog evra državnih subvencija. Air Serbia je i tokom 2023. godine nastavila da ostvaruje pozitivan operativni i neto rezultat i prema preliminarnim rezultatima zabeležila prihod od 627,9 miliona evra, premašivši pola milijarde evra prihoda po prvi put od 2013. godine, od kada kompanija posluje pod sadašnjim imenom.

„Air Serbia je prošle godine značajno porasla u odnosu na poslednju pretpandemijsku 2019. godinu. Ta godina ostaje u istoriji, a novu istoriju pišemo sada. Prošle godine uvećali smo našu mrežu za 23 nove destinacije i u jednom trenutku leteli na ukupno 87 ruta do 34 zemlje širom Evrope, Severne Amerike, Azije i Afrike. U redovnom i čarter saobraćaju prevezli smo ukupno 4,19 miliona putnika, što je treći najbolji rezultat u istoriji kompanije dugoj skoro 97 godina. Udeo transfernih putnika porastao je na 40 odsto, sa 35 odsto u 2022. godini. Veoma nas raduje što je takav rast bez presedana pratio i pozitivan finansijski rezultat. Intenzivni rast u 2022. i 2023. godini bio je neminovan da bismo odgovorili na povećanu tražnju i postigli kritičnu masu i tržišno prisustvo koje nam je neophodno za dalji razvoj poslovanja, u skladu sa našom strategijom. Sada, kada smo u jubilarnoj desetoj godini od pokretanja Air Serbije dostigli pomenutu kritičnu masu, radićemo na daljoj stabilizaciji saobraćaja, produbljivanju mreže i unapređivanju usluga koje se pružaju putnicima,“ rekao je Jiri Marek, generalni direktor Air Serbije. On je dodao da „srpska nacionalna avio-kompanija veliku zahvalnost za postignute rezultate i čvrstu poziciju lidera u avio-saobraćaju u ovom delu sveta duguje snažnoj podršci Vlade Republike Srbije, posvećenom radu zaposlenih, lojalnosti partnera i poverenju miliona prevezenih putnika.“

U skladu sa ranijim najavama i u cilju daljeg razvoja poslovanja, zemaljsko opsluživanje za Air Serbiju na beogradskom aerodromu od 5. marta 2024. godine od kompanije Belgrade Airport preuzeo je Menzies Aviation, vodeći globalni partner za usluge zemaljskog opsluživanja, od kojeg se očekuje snažna podrška ambicioznim planovima daljeg rasta Air Serbije, posebno po pitanju redovnosti saobraćaja i upravljanja prtljagom putnika. U narednim nedeljama i mesecima, planirano je proširivanje flote Air Serbije, pre svega kada je reč o regionalnim avionima ATR 72-600, ali i novim avionima za dugolinijski saobraćaj erbas A330-200, koji bi trebalo da doprinesu jačanju tog vida saobraćaja i daljoj ekspanziji.

U oktobru 2013. godine, prvim letom aviona erbas A319 Novak Đoković obeležen je novi početak kompanije pod novim brendom i imenom Air Serbia. Od nekadašnjeg Jat Airwaysa koji je bio doveden na rub održivosti, nastala je Air Serbia. Tokom inicijalnog šestogodišnjeg perioda transformacije od 2013-2018. godine, kompletno je obnovljena flota, proširena mreža destinacija, uspostavljeni su novi efikasni procesi i implementirani savremeni sistemi. Od 2019. godine, u kojoj su zahvaljujući postavljenim dobrim osnovama postignuti rekordni rezultati, počinje period rasta, koji je privremeno prekinut pandemijom korona virusa. Od 2021. godine počinje period oporavka, da bi se kompanija tokom 2022. vratila na rekordne rezultate i snažnom ekspanzijom u 2023. godini otvorila prostor za nastavak rasta u predstojećim godinama.

Tagovi: Air Serbia, Jiri Marek, Etihad, Belgrade Airport, Menzies Aviation
PROČITAJ I OVO
Croatia Airlines uveo sezonsku liniju Stockholm - Zagreb
LETOVI
Croatia Airlines uveo sezonsku liniju Stockholm - Zagreb
ZAGREB - Croatia Airlines uveo je sezonsku liniju Stockholm - Zagreb te će glavne gradove Hrvatske i Švedske povezivati ponedjeljkom, srijedom i petkom sve do sredine listopada, priopćili su iz Croatia Airlinesa.
Saudi Airlines Group kupuje 105 aviona od Airbusa
REKORDNA NARUDŽBA
Saudi Airlines Group kupuje 105 aviona od Airbusa
RIJAD - Saudijska zrakoplovna grupacija Saudia Group objavila je najveći zrakoplovni posao u povijesti Saudijske Arabije. Kupit će 105 zrakoplova od europskog proizvođača zrakoplova Airbus.
Tankerska plovidba smjenjuje dva člana Upravnog odbora Atlantske plovidbe
UPRAVLJANJE
Tankerska plovidba smjenjuje dva člana Upravnog odbora Atlantske plovidbe
ZADAR - Tankerska plovidba odlučio je dati "intervenirati" u upravljanje Atlantskom plovidbom.
U utorak opći štrajk taksista u Italiji
ŠTRAJK
U utorak opći štrajk taksista u Italiji
RIM - Talijanski sindikati najavili su za utorak nacionalni štrajk taksija. Na to su se odlučili zbog protivljenja deregulaciji sektora, prenosi talijanska novinska agencija Ansa.
NEM Dubrovnik 2024. objavio program: Sinergija sadržaja, industrije telekoma i tehnologije
PROGRAM
NEM Dubrovnik 2024. objavio program: Sinergija sadržaja, industrije telekoma i tehnologije
ZAGREB - NEM Dubrovnik, otkrio je kompletan program za svoje izdanje 2024., koje će se održati od 10. do 13. lipnja u Hotelu Dubrovnik Palace te ugostiti predstavnike iz više od 260 tvrtki.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE