GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Aerodromi Crne Gore: Uprava planira smanjenje plata i broj radnika

Aerodromi Crne Gore: Uprava planira smanjenje plata i broj radnika
REZOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.06.2021 / 08:55
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Uprava Aerodroma trebalo bi uskoro da pošalje reprezentativnim sindikatima predlog novog kolektivnog ugovora, kojim bi smanjili troškove poslovanja tog preduzeća koje je od marta prošle godine u velikim problemima, tj. bilježi drastičan pad prihoda zbog pandemije virusa korona, piše Dan.

Već neko vrijeme između uprave i sindikata spominje se novi kolektivni ugovor, kojim bi se smanjile zarade zaposlenih ili broj zaposlenih, ali uglavnom cilj kolektivnog ugovora bi bio da se troškovi zarada koji opterećuju poslovanje Aerodroma smanje, potvrdilo je za Dan više izvora bliskih tom preduzeću.

Zaposlenima u Aerodromima zarade su smanjene u februaru 12 odsto, prije nego što je promijenjena uprava u državnom preduzeću, kazao je za Dan predsjednik Sindikata Aerodroma Podgorica Slobodan Martinović i dodao da je bilo priče sa upravom oko novog kolektivnog ugovora, ali samo usmeno, te da sindikat čeka da im se obrate pisanim putem kako bi razmotrili njihov predlog.

“Bilo je pomena oko smanjenja plata i viška radnika. Nama je plata smanjena u februaru 12 odsto i mislimo da je to dovoljno, da plate ne treba dirati u narednom periodu jer je posao krenuo. Radnika fali, u prihvatu opreme, transportnih radnika, higijeničarki, ali uprava to hoće da nadoknadi sa sezonskim radnicima. Nova uprava bi htjela da još smanji plate, ali mislim da je to neizvodljivo, jer su radnici prezaduženi. Koliko znam, nigdje u okruženju nisu smanjene plate na aerodromima. Naše plate bodu oči, ali nisu ništa više nego na aerodromima u okruženju. Prosječna plata u Aerodromima, nakon smanjenja od 12 odsto je oko 650 eura”, izjavio je Martinović.

U Aerodromima imaju dva reprezentativna sindikata, koja broje blizu 600 članova, kazao je Martinović i istakao da čekaju pisani predlog uprave pa da sjednu da razgovaraju.

“Da se formiraju radne grupe sa naše i njihove strane i da vidimo šta će i kako će biti. Da vidimo šta konkretno oni traže, ali teško da ćemo se dogovoriti oko smanjenja plata”, poručio je Martinović.

U Aerodromima trenutno radi 750 radnika, a prema mišljenju organa upravljanja, taj broj bi trebalo smanjiti jer je znatno smanjen obim posla od oktobra do juna, dok u periodu od juna do oktobra ima mnogo više letova i posla. Odnosno, za te poslove bi angažovali sezonske radnike, od juna do oktobra, umjesto što kao do sada te radnike plaćaju tokom cijele godine, a nema potrebe za njihovim angažovanjem od oktobra do juna, kada je znatno smanjen obim saobraćaja.

Prema sadašnjem kolektivnom ugovoru, koji je potpisan između Ministarstva saobraćaja, sindikata i Aerodroma 2018. godine, zaposleni imaju pravo na otpremninu od 16 do 24 zarade. Tada je kolektivni potpisan u susret davanju aerodroma pod koncesiju, pa je bio zaštita zaposlenima u s lučaju otpuštanja. Sadašnjem rukovodstvu je ova visina otpremnina visoka, jer bi morali da potroše veliki iznos sredstava da bi smanjili broj radnika. Prema saznanjima Dana, nova uprava smatra da je oko 150 radnika višak.

Aerodromi su lani poslovali sa minusom od 15 miliona eura, dok su godinu ranije završili sa profitom od 15 miliona, odnosno lani su imali za 30 miliona lošiji rezultat.

Za zamjenika izvršnog direktora imenovan je Petar Radulović, sin visokog funkcionera DF-a Branka Radulovića, potvrdilo je Danu više izvora bliskih Aerodromima.

On će biti zamjenik novog izvršnog direktora Gorana Jandreoskog, koji je ranije izabran na tu funkciju.

Prema informacijama Dana, Jandreoski će u narednih nekoliko dana potpisati menadžerski ugovor na dvije plus jednu godinu, dok bi na tu funkciju trebalo da startuje od 1. jula.

Radulović će na poziciji zamjenika biti isti period kao Makedonac, a cilj je, kako je kazao jedan od izvora iz Aerodroma, da od Jandreoskog nauči posao, kako bi kasnije nastavio da obavlja funkciju izvršnog direktora.

Tagovi: Aerodromi Crne Gore, Petar Radulović, Goran Jandreoski, Slobodan Martinović, Aerodrom Tivat, Aerodrom Podgorica
PROČITAJ I OVO
Autocestama za vikend prošlo 40 posto više vozila nego lani
HAC
Autocestama za vikend prošlo 40 posto više vozila nego lani
ZAGREB - Autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) proteklog je vikenda prošlo gotovo 843 tisuće vozila ili 39 posto više nego u isto vrijeme prošle godine, što je pratio i porast prihoda od naplaćene cestarine, od 41 posto, izvijestili su u ponedjeljak iz HAC-a.
Demostat: Telekom preuzima sustav Pošte net pod velom tajne
AKVIZICIJA
Demostat: Telekom preuzima sustav Pošte net pod velom tajne

BEOGRAD - Pod velom tajne i u senci afere oko kupovine prava prenosa Premijer lige na svom kanalu Arena sport, za koju je Telekom Srbije već izručio 200 miliona evra a dodaće još 400 miliona, odvija se i nova akvizicija operatora na domaćem tržištu interneta i kablovskih sadržaja, saznaje Demostat.

Zašto je Srbija blokirala letove ruskog Ural Airlinesa?
DOZVOLE
Zašto je Srbija blokirala letove ruskog Ural Airlinesa?
BEOGRAD - Direkotrat civilnog vazduhoplovstva Srbije nije izdao dozvolu ruskom Ural erlajnsu da započne letove između između Moskve i Beograda, prenosi Ex-Yu-Aviation.
Dobit Philipsa u drugom tromjesečju iznad procjena analitičara
RAST
Dobit Philipsa u drugom tromjesečju iznad procjena analitičara
AMSTERDAM - Philips je skokom temeljne dobiti u drugom tromjesečju na 532 milijuna eura premašio očekivanja analitičara, a razlog je rast potražnje za bolničkom opremom zbog covida, objavila je kompanija u ponedjeljak.
Ryanair: Prvo tromjesečje zaključeno s gubitkom
GUBITAK
Ryanair: Prvo tromjesečje zaključeno s gubitkom
DUBLIN - Najveći europski niskobudžetni zrakoplovni prijevoznik Ryanair izvijestio je u ponedjeljak da je prvo ovogodišnje tromjesečje zaključio s gubitkom od 273 milijuna eura, zbog toga što je koronavirus nastavio pustošiti njegovo poslovanje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE