GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Aerodrom Ljubljana ove godine očekuje rast prometa od 20%

Aerodrom Ljubljana ove godine očekuje rast prometa od 20%
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.12.2023 / 08:55
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Očekuje se da će ljubljanski aerodrom ove godine zabilježiti rast putničkog prometa od 20%.

Zračnom lukom Brnik u prvih 11 mjeseci ove godine putovalo je 1,18 milijuna putnika, što je 30 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. U cijeloj ovoj godini tvrtka Fraport Slovenija očekuje rast putničkog prometa veći od 20 posto. Iduće godine, prema prognozama, broj putnika povećat će se za oko desetinu, rekli su za STA.

U usporedbi s prvih 11 mjeseci 2019., kada pandemija covida-19 još nije paralizirala svjetski zračni promet, broj putnika u Zračnoj luci Jožeta Pučnika Ljubljana u prvih 11 mjeseci ove godine manji je za 28 posto, podaci su Fraporta Slovenija. tvrtka koja upravlja zračnom lukom. .

Do kraja studenoga pretovareno je 24.286 tona tereta, što je deset posto manje nego u istom razdoblju prošle godine i tri posto više nego u istom razdoblju 2019. godine.

„U 2023. godini očekujemo više od 20% godišnjeg rasta putničkog prometa, što će biti odličan rezultat. Prema očekivanjima, na kraju godine brojat ćemo znatno više od najavljenih 1,2 milijuna putnika”, rekli su za STA iz kompanije.

Kako su podsjetili, u ljetnom redu letenja 19 redovitih zrakoplovnih prijevoznika nudilo je letove prema 23 odredišta, uključujući većinu najvećih europskih čvorišta, odakle se moglo letjeti dalje na sve kontinente. Kako navode, vozni red u manje prometnoj zimskoj sezoni, koji će vrijediti do kraja ožujka, znatno je pojačan u odnosu na prošlu godinu. 15 prijevoznika nudi veze s ukupno 18 odredišta.

Prema njihovim riječima, prognoze prijevoznika za letove u ljetnoj sezoni 2024. vrlo su obećavajuće. Na 23 veze iz prošle sezone pridružit će se tri nove, naime airBaltic će letjeti za Rigu, Norwegian Air za Kopenhagen, a Iberia za Madrid. Posljednja dva prijevoznika prijavila su se i na nacionalni natječaj za veću zračnu povezanost Slovenije ovim vezama. Povjerenstvo je njihove prijave ocijenilo potpunima, a odluku sada mora donijeti ministrica infrastrukture Alenka Bratušek.

Finnairove veze s Helsinkijem i veze Aegean Airlinesa s Atenom vratit će se nakon zimske stanke. Potonje će se nastaviti iu zimskoj sezoni sljedeće godine, piše portal EX-YU Aviation. Portal je izvijestio io planiranom udvostručenju letova Swiss Aira između Ljubljane i Züricha u nadolazećoj ljetnoj sezoni.

Preliminarne prognoze prijevoznika za letove u nadolazećoj ljetnoj sezoni ukazuju na deset posto povećanje frekvencije letova na redovnim vezama, piše Fraport Slovenija. U 2024. godini očekuju daljnji oporavak prometa i oko deset posto međugodišnji rast broja putnika.

U nedjelju se navršilo 60 godina od prvog slijetanja i polijetanja putničkog zrakoplova na Brniku. Putnički promet na aerodromu je tekao dobra dva tjedna kasnije. Prema predviđanjima, 60. jubilarna manifestacija održat će se na Brniku početkom siječnja.

Tagovi: Aerodrom Ljubljana, ljubljana, brnik
PROČITAJ I OVO
U Dubaiju počinje izgradnja najvećeg aerodromskog terminala na svijetu
TERMINAL
U Dubaiju počinje izgradnja najvećeg aerodromskog terminala na svijetu
DUBAI - U Dubaiju su započeli s izgradnjom novog terminala u međunarodnoj zračnoj luci Al Maktoum, za koji se, prema riječima čelnika emirata šeika Mohammeda bin Rashida al Maktouma, očekuje da će biti najveći na svijetu i koštat će gotovo 35 milijardi dolara.
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
LUKE
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
ZAGREB - U lukama nautičkog turizma na hrvatskom Jadranu u 2023. je ostvareno 12,1 posto više ukupnih prihoda nego 2022. ili 161 milijun eura (bez PDV-a), od čega kao i ranijih godina najviše od iznajmljivanje vezova, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS), koji pokazuju i pad broja plovila u tranzitu u tim lukama.
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE