GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Aerodrom Ljubljana na početku godine sa značajnim porastom broja putnika

Aerodrom Ljubljana na početku godine sa značajnim porastom broja putnika
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.03.2023 / 16:56
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Ljubljanska zračna luka u prva dva mjeseca ove godine bilježi značajan porast prometa putnika. Kroz Brnik je putovalo 122.808 putnika, što je 62 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, objavio je Fraport Slovenija. Puno očekuju od ljetne sezone, zapošljavaju i nove kolege

Fraport Slovenija, koji upravlja Zračnom lukom Jožeta Pučnika Ljubljana, očekuje nastavak trenda rasta broja putnika iu ljetnoj sezoni. Očekuju povećanje potražnje, bolju popunjenost zrakoplova i ojačanu mrežu letova. Kako su iz tvrtke prije nekog vremena rekli za STA, očekuju da će tijekom cijele godine opslužiti oko 1,2 milijuna putnika.

U ljetnom redu letenja, koji će biti na snazi od 26. ožujka do 28. listopada, predviđeno je 20 redovnih zračnih veza sa 17 prijevoznika. Prijevoznik Finnair u travnju se vraća u Helsinki nakon tri godine pauze s četiri leta tjedno. U lipnju će mrežu letova iz ljubljanske zračne luke ojačati Aegean Airlines s vezom dva puta tjedno za Atenu.

U ljetnoj sezoni, uz spomenutu Air Serbia, trebala bi letjeti dva puta dnevno za Beograd i tri puta tjedno za Niš, Brussels Airlines za Bruxelles šest puta tjedno, Flydubai za Dubai svakodnevno, Lufthansa za Frankfurt tri puta dnevno. i za München dnevno, Turkish Airlines za Istanbul do dva puta dnevno, Easyjet šest puta tjedno za London Gatwick, British Airways do šest puta tjedno za London Heathrow, a Wizz Air tri puta tjedno za London Luton.

Osim toga, Transavia bi trebala letjeti četiri puta tjedno za Amsterdam, Transavia France dva puta tjedno za parišku zračnu luku Orly, Air France jedanaest puta tjedno za Pariz, Israir dva puta tjedno za Tel Aviv, Air Montenegro tri puta tjedno za Podgoricu i Tivat (izmjenične veze), Lot Polish Airlines sedam puta tjedno za Varšavu i Swiss Airlines devet puta tjedno za Zürich.

„Godinu smo započeli ohrabrujuće, značajnim oporavkom prometa. Ljetna sezona donijet će još veću ponudu letova i destinacija“, istaknula je direktorica Fraporta Slovenija Babett Stapel. Dodala je kako se pripremaju za prometno intenzivno ljeto, zbog čega su u tijeku i zapošljavanje velikog broja novih djelatnika, posebice za potrebe jačanja putničkog i zrakoplovnog servisa.

Prema operateru zračne luke, prognoze letova do odredišta za odmor također ukazuju na široku ponudu charter letova. Među njima će ponovno biti najpopularnija odredišta na grčkim otocima, u Egiptu, Turskoj i Španjolskoj, za koje će biti dostupna proširena paleta letova (Vittoria, Santiago di Compostela, Barcelona, Sevilla i Girona).

Organizirana putovanja pod pokroviteljstvom slovenskih turističkih agencija bit će iznajmljena i na Madeiru i Porto, Azore, Farske otoke i Škotsku, Island, Tenerife, Zelenortske otoke, Kairo, Jordan, Nizozemsku i Rigu.

Ljubljanskom zračnom lukom lani je putovalo više od 970.000 putnika. Iako je bilo 100 posto više putnika nego 2021., ljubljanska zračna luka i dalje je najmanje povezana od svih europskih metropola, pisao je prije nekoliko dana portal Ex-Yu Aviation.

Prema podacima Airports Council International Europe koje prenosi portal, ljubljanska je zračna luka prošle godine bila najmanje prometna od svih europskih metropola te je zauzela 159. mjesto među europskim zračnim lukama. Između ostalih, ispred Brnika našle su se zračne luke u Bremenu (Njemačka), Bastiji (Korzika), Varni (Bugarska), Bratislavi (Slovačka) i Temišvaru (Rumunjska).

No, vlada želi ojačati zračnu povezanost Slovenije i u tu je svrhu pripremila interventni zakon koji je DZ već potvrdio, ali mu mora dati zeleno svjetlo i Europska komisija. Zakon predviđa dodjelu subvencija prijevoznicima za uspostavu dodatnih linija iz Slovenije.

Fraport Slovenija procjenjuje da bi ljubljanska zračna luka mogla dostići predviđenu razinu putničkog prometa 2026. godine, a u čarter prometu već 2024. godine.

Tagovi: Aerodrom Ljubljana, Fraport, Transavia, Air Serbia, Finnair, Aegean Airlines, Fraport Slovenija, Babett Stapel
PROČITAJ I OVO
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE