GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Adidas povećava očekivanja nakon dobrog trećeg kvartala

Adidas povećava očekivanja nakon dobrog trećeg kvartala
VLASTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.10.2023 / 07:43
Autor: SEEbiz / Momentum
BERLIN - Njemački proizvođač sportske opreme Adidas objavio je preliminarne rezultate poslovanja za treće tromjesečje i povisio prognozu za cijelu godinu, čemu je pridonijela bolja situacija s dionicama brenda Yeezy i učinkovitije poslovanje ostatka poslovanja.

U razdoblju srpanj-rujan kompanija je zabilježila šest postotni pad prihoda na 5,99 milijardi eura, dok je prodaja bez tečajnih razlika veća za jedan posto.

Kad je riječ o profitabilnosti, bruto marža poboljšana je za 0,2 postotna boda na 49,3 posto, dok je operativna dobit pala za 27,4 posto na 409 milijuna eura.

Na razini cijele godine, uprava tvrtke sada očekuje pad prodaje po niskoj jednoznamenkastoj stopi, isključujući valutne razlike, u usporedbi s prethodnom prognozom o srednjem jednoznamenkastom padu. Također, očekuje se da će prilagođena operativna dobit, isključujući otpise zaliha brenda Yeezy i troškove strateškog repozicioniranja, biti oko 100 milijuna eura u usporedbi s prethodnom prognozom nultog operativnog rezultata.

Uključujući pozitivan učinak prodaje zaliha marke Yeezy u drugom i trećem tromjesečju, tvrtka sada očekuje otpise od oko 300 milijuna eura (ranije 400 milijuna eura), dok se očekuje da će troškovi strateškog repozicioniranja biti na istoj razini od 200 eura milijuna. Uzimajući sve u obzir, kompanija očekuje operativni gubitak za ovu godinu od oko 100 milijuna eura u odnosu na prethodnu procjenu gubitka od 450 milijuna eura.

Adidas je u listopadu prošle godine prekinuo suradnju s reperom Kanye Westom zbog antisemitskih ispada, a njegova linija proizvoda činila je oko sedam posto prihoda tvrtke, odnosno oko 1,5 milijardi eura. Udio brenda Yeezy u profitabilnosti bio je još značajniji.

Taj događaj, uz ostale probleme koji pritišću tvrtku, oborio je pad adidasovih dionica na višegodišnji minimum, a potom je uslijedila promjena na razini uprave. Adidas od početka godine vodi Bjorn Gulden, koji je prethodno ostvario dobre rezultate s konkurentskom Pumom.

Dionice Adidasa u današnjem su trgovanju zabilježile rast od gotovo pet posto na 179 eura, dok su se od početka godine oporavile za oko 40 posto.

Tagovi: aDIDAS, SPORT
PROČITAJ I OVO
Novo Nordisk nadmašio očekivanja na krilima prodaje popularnog lijeka za mršavljenje
BOLJE OD OČEKIVANJA
Novo Nordisk nadmašio očekivanja na krilima prodaje popularnog lijeka za mršavljenje
KOPENHAGEN - Danski farmaceutski div Novo Nordisk, koji je prošle godine postao najvrednija tvrtka u Europi zahvaljujući velikom uspjehu svojih lijekova za mršavljenje, u četvrtak je nadmašio procjene dobiti za prvo tromjesečje.
Preminuo Miran Goslar, otac Mercatora
IN MEMORIAM
Preminuo Miran Goslar, otac Mercatora
LJUBLJANA - Preminuo je poduzetnik Miran Goslar, objavila je Općina Ljubljana (Mol), čiji je on bio počasni građanin. Između ostalog, bio je generalni direktor Mercatora, a nadgledao je i privatizaciju ove tvrtke.
Carrefour dolazi u Srbiju
TRGOVINA
Carrefour dolazi u Srbiju
PARIZ - Jedan od najvećih maloprodajnih lanaca u svetu francuski Carrefour dolazi u Srbiju.
Mastercard ugodno iznenadio analitičare
DOBRE BROJKE
Mastercard ugodno iznenadio analitičare
NEW YORK - Američki pružatelj usluga plaćanja kreditnim i debitnim karticama Mastercard u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario 6,35 milijardi dolara (5,92 milijarde eura) prihoda, što je za desetinu više nego u istom razdoblju prošle godine.
Veći troškovi pritisnuli dobit GlaxoSmithKlinea
PRITISCI
Veći troškovi pritisnuli dobit GlaxoSmithKlinea
LONDON - Britanski farmaceutski koncern GlaxoSmithKline (GSK) u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario manju neto dobit, unatoč rastu prihoda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE