GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AD Plastik: Veći prihodi i narudžbe, značajno smanjen gubitak

AD Plastik: Veći prihodi i narudžbe, značajno smanjen gubitak
POBOLJŠANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2024 / 14:08
Autor: SEEbiz
SOLIN - Objavljen je nerevidirani financijski izvještaj AD Plastik Grupe za 2023. godinu u kojoj su ostvareni osjetno bolji rezultati nego godinu ranije.

Poslovni prihodi Grupe porasli su za 17,3 posto i iznose 129,22 milijuna eura, dok su prihodi na tržištima EU i Srbije viši za 20,5 posto te njihov udio u ukupnim prihodima Grupe planirano raste i iznosi 88,3 posto. Povećanje narudžbi kupaca uslijed normalizacije u dobavljačkim lancima i nabavi poluvodiča te isporuka za nove modele vozila ukazuju na dugo očekivani početak oporavka automobilskog tržišta. EBITDA iznosi 7,72 milijuna eura na razini Grupe i značajno je viša od one ostvarene godinu ranije, a neto gubitak od 1,1 milijun eura također je pozitivan pomak u odnosu na gubitak od 9,7 milijuna eura ostvaren godinu ranije.

„Nakon nekoliko godina neizvjesnosti, konačno možemo reći kako je primjetan pozitivan zaokret na automobilskom tržištu. U skladu s time rastu i narudžbe naših kupaca, a započinje i proizvodnja novih modela vozila. U protekloj smo godini imali 30 aktivnih projekata, od čega su tri započela, a za njih 18 očekuje nas početak serijske proizvodnje tijekom 2024. Istovremeno, svoje smo prodajne aktivnosti maksimalno usmjerili na bolje popunjavanje kapaciteta i ugovaranje novih poslova. U 2023. smo ugovorili još 112 milijuna eura novih poslova, što je sveukupno 317 milijuna eura novougovorenih poslova u posljednje dvije godine. To je smjer kojim sigurno nastavljamo i u narednim razdobljima“, izjavio je predsjednik Uprave AD Plastik Grupe Marinko Došen.

Ranije spomenuti porast narudžbi kupaca pozitivno je utjecao na iskorištenost kapaciteta, a uz normalizaciju cijena energenata i materijala pozitivan je utjecaj razvidan i na kretanju marži i profitabilnosti, unatoč inflatornim pritiscima. Uz uspješnu realizaciju povećanih zahtjeva kupaca, bolju iskorištenost kapaciteta i troškovnu efikasnost, usmjerenost kompanije u najvećem je dijelu bila na uspješnoj realizaciji razvojnih i industrijalizacijskih aktivnosti.

Priprema novih projekata koja je obilježila proteklu godinu iziskivala je dodatna ulaganja u specifičnu opremu te privremeno financiranje izrade alata, zbog čega je očekivano povećana zaduženost. No, početkom serijske proizvodnje novih projekata uobičajeno započinje i ciklus razduživanja, što se može očekivati u narednim razdobljima.

„Pred nama je početak serijske proizvodnje velikog broja novih projekata i potpuno smo usmjereni na njihovu uspješnu realizaciju. Početak serijske proizvodnje ima pozitivan utjecaj na prihode i profitabilnost što očekujemo u narednim razdobljima. Kvaliteta isporuka, bolja iskorištenost kapaciteta i troškovna efikasnosti permanentno su na vrhu naše ljestvice prioriteta. Istovremeno, posebnu pozornost posvećujemo istraživanju i razvoju novih proizvoda kako bismo dosegli višu razinu njihove složenosti, unaprijedili svoju konkurentnost i zadržali status pouzdanog i kvalitetnog partnera. Nova je godina započela poprilično ubrzano, ambiciozno i optimistično, a vjerujem kako su dobri temelji postavljeni u prethodnom razdoblju preduvjet daljnjeg jačanja naše pozicije na globalnom tržištu“, rekao je Došen.

Tagovi: AD Plastik, EBITDA
PROČITAJ I OVO
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
POTEZI
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
PODGORICA - Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj opštini, gdje bi otvorila logistički centar, saopštio je predsjednik te lokalne samouprave Mihailo Asanović.
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
REZOVI
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
NEW YORK - Nike će otpustiti oko 740 zaposlenika u svom svjetskom sjedištu u Oregonu, pokazalo je pismo u petak, dok vrhunski proizvođač sportske odjeće želi obuzdati troškove nakon upozorenja o padu prihoda u prvoj polovici fiskalne 2025. godine.
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
STRATEŠKI
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
MILANO - Upravni odbor Generalija, na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, odobrio je novu organizacijsku strukturu koja odražava glavne aktivnosti Grupacije, kako je predložio CEO Grupacije, Philippe Donnet.
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE