GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AD Plastik: Narudžbe su smanjene, ali pozitivna je vijest da se proizvodnja napokon pokreće

AD Plastik: Narudžbe su smanjene, ali pozitivna je vijest da se proizvodnja napokon pokreće
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.05.2020 / 08:35
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
SOLIN - Kako pandemija koronvirusa jenjava tako se intenziviraju i aktivnosti niza hrvatskih industrijskih poduzeća. No, posljedice pandemije i obvezne mjere zaštite radnika koje su na snazi čine funkcioniranje industrije bitno drukčijim nego prije. Za industriju, barem u kratkom roku, nema povratka na uobičajeno poslovanje.

Nakon što su tvrtke koje su njegovi kupci, poput Revoza iz Novog Mesta, ponovno počele proizvoditi, AD Plastik prošli je tjedan također započeo proizvodnju.

- U ovom trenutku proizvodnja se odvija sa smanjenim kapacitetima u odnosu na pretkrizno razdoblje, a prema najavama kupaca, kapaciteti će se postupno povećavati. Za sada je u našoj zagrebačkoj tvornici dio zaposlenika vraćen na posao i jako su se dobro prilagodili novim uvjetima rada, koji podrazumijevaju prije svega upotrebu zaštitne opreme, učestalu dezinfekciju prostora i održavanje propisane distance. Proizvodnja je počela nesmetano i spremni smo se potpuno prilagoditi zahtjevima i kapacitetima kupaca - otkriva za Jutarnji list Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastika.

Od partnera AD Plastika, proizvodnju su najprije pokrenuli Hella, Revoz i Volkswagen u Europskoj uniji te AvtoVAZ i Renault u Rusiji. Prekjučer je Ford nastavio proizvodnju u Njemačkoj i Rumunjskoj, a upravo ju je pokrenuo i Fiat u Italiji, kao i Suzuki u Mađarskoj.

Sudeći prema najavama, uskoro će proizvodnju pokrenuti i ostali kupci.

- Njihove narudžbe su smanjene, ali pozitivna je vijest da se proizvodnja napokon pokreće. Svi će kupci za početak raditi smanjenim kapacitetima, a sukladno tome prilagodit će se i kapaciteti naših tvornica - kaže Došen.

Došen priznaje da ima još najava o pokretanju proizvodnje kupaca AD Plastika, ali dodaje da će konkretnije o tome moći govoriti u tjednima pred nama. Priznaje da se otprije sklopljeni ugovori nisu mijenjali niti su se otkazivali. Svi su kupci privremeno zaustavili proizvodnju zbog pandemije.

Problema nije bilo ni s investitorima koji su, i u ovoj situaciji, stali iza AD Plastika.

- Povjerenje investitora stjecali smo godinama, a naša je komunikacija prema njima i u ovoj situaciji vrlo transparentna i jasna. Investitori to prepoznaju i njihovim smo reakcijma zadovoljni, Na žalost, strah i nesigurnost koju je izazvala pandemija prouzročili su negativna kretanja na globalnom tržištu kapaitala, a naravno da se to prelilo i na domaće tržište, što je uzrokovalo pad cijena gotovo svih dionica. Rast prometa i volumena trgovanja našom dionicom pokazuje da investitori vjeruju u nju, što je pozitivno. Kriza će nas usporiti u našim planovima, ali sigurno nas neće zaustaviti i vjerujem da ćemo povjerenje investitora dugoročno opravdati - pojašnjava Marinko Došen.

Što se tiče reakcije banaka i financijskih institucija, Došen kaže da se uvijek može više i bolje, ali su općenito zadovoljni njihovim reakcijama. O situaciji u svakoj pojedinoj zemlji u kojoj AD Plastik ima tvornice, a ima ih osam u pet zemalja, Došen kaže da su gotovo sve, unatoč svojim specifičnostima, jednako pogođene krizom.

- Rusija je imala manji vremenski odmak u odnosu na Europu, ali situacija se vrlo brzo preslikala i tamo - napominje predsjednik Uprave AD Plastik Grupe.

O utjecaju pandemije Covid-19 na cjelokupnu autoindustriju, Došen kaže da ga je trenutno teško prognozirati jer još ne znamo koliko će kriza trajati.

- Autoindustrija će sigurno biti snažno pogođena, ali posljedice ne možemo točno predvidjeti. Gubici u ovoj industriji značajni su u protekla dva mjeseca, ali stvarne posljedice ovise o brzini opravka tržišta. Ovo će zasigurno biti vrlo teška godina, ali već sljedeće moguć je opravak ako se epidemiološka situacija popravi, što svi priželjkujemo - kaže Došen, koji smatra da je prerano govoriti i o utjecaju na poslovanje AD Plastika.

Tagovi: AD Plastik, Marinko Došen, AvtoVaz, Dacia, Renault, Rusija, Hella, Revoz, Volkswagen, Ford, Fiat, Suzuki
PROČITAJ I OVO
AstraZeneca smanjuje isporuke cjepiva u EU za 60 posto u prvom kvartalu
CJEPIVO
AstraZeneca smanjuje isporuke cjepiva u EU za 60 posto u prvom kvartalu
BRUXELLES - AstraZeneca rekla je dužnosnicima EU-a u petak da će smanjiti isporuke svog cjepiva protiv covida-19 Europskoj uniji za 60 posto na 31 milijun doza u prvom tromjesečju ove godine zbog problema s proizvodnjom, kazao je visoki europski dužnosnik agenciji Reuters.
Jadroplov dogovorio prodaju broda Bene
BRODARI
Jadroplov dogovorio prodaju broda Bene
SPLIT - Jadroplov je izvijestio kako je danas sa zainteresiranim kupcem dogovorio prodaju broda Bene.
Beogradskom aerodromu međunarodna zdravstvena akreditacija
AKREDITACIJA
Beogradskom aerodromu međunarodna zdravstvena akreditacija
BEOGRAD – Međunarodni savet aerodroma (ACI) nedavno je Aerodromu „Nikola Tesla“ dodelio Zdravstvenu akreditaciju za aerodrome za veoma temeljne sanitarne mere koje se primenjuju u cilju suzbijanja pandemije kovida 19, saopštio je danas beogradski aerodrom.
Na početku godine osnovano znatno manje tvrtki nego lani
SIGNALI
Na početku godine osnovano znatno manje tvrtki nego lani
ZAGREB - Fininfo.hr (www.fininfo.hr) donosi pregled najznačajnijih gospodarskih aktivnosti za razdoblje prve polovice siječnja.
United Grupa dovršila akviziciju bugarske Nova Broadcasting Grupe
AKVIZICIJE
United Grupa dovršila akviziciju bugarske Nova Broadcasting Grupe
ZAGREB - United Grupa, vodeći telekomunikacijski i medijski operater u jugoistočnoj Europi, objavila je završetak akvizicije Nova Broadcasting Grupe, najveće bugarske medijske kompanije s više platformi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE