GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ACI: Blagi pad dobiti, imperativ je produženje koncesija

ACI: Blagi pad dobiti, imperativ je produženje koncesija
SOLIDNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2024 / 12:29
Autor: SEEbiz
RIJEKA - ACI je izvijestio kako je u 2023. godini ostvario bruto dobit od 3,8 milijun eura, u odnosu na 2022. godinu kada je ostvarena bruto dobit od 4,2 milijuna eura, ostvaren je manji rezultat za 0,4 milijuna eura ili 10% manje.

Isti kapaciteti vezova u narednom periodu neće ostvariti značajniji rast prihoda od postojećih usluga. Ono što je prioritet, upravo zbog navedene činjenice, je ulaganje u srodne djelatnosti kako bi senastavio kontinuitet dobrih poslovnih rezultata, a navedeno ovisi o produženju trajanja ugovora o koncesiji.

Prioritetni cilj, prije daljnjih ulaganja, je produženje trajanja ugovora o koncesiji, a dok se ne riješi navedeno pitanja, ACI-ju preostaje održavanje marina kako bi se zadržala postojeća kvaliteta usluga. U prethodnim razdobljima ACI je implementirao niz novih rješenja za unaprjeđenje i razvoj postojećih i nekih novih usluga što je vidljivo iz CAPEX-a. U 2023. godini te u narednom periodu investicije su usmjerene na neophodna ulaganja radi održavanja kvalitete usluge, te je u izvještajnom razdoblju najviše uloženo u sigurnost plovila odnosno u sidrene
sustave.

Tijekom 2023. godine, u sustav je uloženo ukupno 2,8 milijuna eura, gotovo 5 milijuna eura manje uusporedbi sa 2022. godinom (31.12.2022.: 7,8 milijuna eura). Navedena ulaganja većim dijelom odnose se na uređenje marina Palmižana, Rab, Žut, Vodice, i Pula koje ukupnom CAPEX-u sudjeluju s 53%.

U prethodnom razdoblju, pokrenut je proces implementacije novih informacijskih sustava, a krajem 2023. godine, proces implementacije je završen te se očekuje da će u narednom razdoblju navedeno ulaganje doprinijeti poboljšanju produktivnosti poslovanja.

Poslovni rashodi porasli su za 4 milijuna eura ili 14% ponajprije kao posljedica rasta troškova plaća, troškova vanjskih usluga, te ostalih poslovnih rashoda. Troškovi plaća povećani su uslijed sklapanja aneksa kolektivnog ugovora kojim je povećana osnovna plaća te usklađivanja koeficijenata složenosti posla. Turistički sektor, tako i nautički, je posebno pogođen manjkom adekvatnog osoblja koji su izravni nosioci usluge koje određeno Društvo nudi. S obzirom na ostvarene rezultate prethodnih razdoblja te akumulirane dobiti, te s obzirom na činjenicu neisplativosti strateških investicija zbog trajanja koncesijskih ugovora, gdje većina istječe za 7 godina, ACI je koncem prethodne godine povećao plaće i materijalna prava svojih zaposlenika.

Uzevši u obzir, prethodne dvije godine pogođene i obilježene pandemijom kao i značajnog rasta inflacije koja je utjecala na životni standard, ACI je uložio sredstva upravo u ljudske resurse jer poslovanje marina počiva upravo na zaposlenicima

Tagovi: aci, marine, koncesija, capex, ebitda, pavić
PROČITAJ I OVO
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
UPOZORENJE
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
PARIZ - Francuska luksuzna grupacija Kering očekuje pad operativne dobiti u prvom polugodištu od 40 do 45 posto, objavila je u utorak, nakon što je prodaja u prvom tromjesečju pala jer su bogati kupci smanjili potrošnju na proizvode njezine glavne marke Gucci.
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
SPOROVI
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
DUSSELDORF - Koliko pruga, raspoređenih na određeni način, treba biti na donjim dijelovima trenirke Nike? Viši regionalni sud u Dusseldorfu bavi se tim pitanjem od ovog tjedna, budući da je njemački Adidas tužio američku kompaniju.
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.
Bolt traži vozače u BiH
OGLAS
Bolt traži vozače u BiH
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina bi konačno mogla dobiti jednu od svjetski poznatih aplikacija za prijevoz umjesto tradicionalnih taksi usluga. Evropska kompanija Bolt je objavila oglas za potragu vozača i na taj način najavila dolazak u Sarajevo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE