GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Accolade ishodio prvu građevinsku dozvolu u Hrvatskoj

Accolade ishodio prvu građevinsku dozvolu u Hrvatskoj
DOZVOLA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.11.2023 / 11:56
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Accolade grupa, poznata po ulaganjima u moderna industrijska i proizvodna postrojenja diljem Europe, nastavlja svoje širenje na strana tržišta.

Sukladno ambicioznim poslovnim planovima koji su fokusirani na područje jugoistočne Europe, Grupa je svom portfelju nedavno dodala i Hrvatsku koja je time postala sedmom europskom državom u kojoj je Accolade prisutan. Govoreći o prilikama u Hrvatskoj, Accolade je ishodio građevinsku dozvolu za svoj prvi industrijski objekt sjeverno od Zagreba ukupne površine oko 50.000 kvadratnih metara, a istovremeno radi i na nekoliko drugih lokacija koje su pogodne za razvoj industrijskih zona.

„Tržište moderne industrijske infrastrukture u Hrvatskoj počelo se razvijati posljednjih godina. U Hrvatskoj trenutno postoji tek nekoliko modernih industrijskih lokacija, no unatoč tome riječ je o zemlji s ogromnim potencijalom koja se ove godine pridružila Eurozoni i Schengenskom prostoru. Pored toga, Hrvatska raspolaže sa širokom bazom iskusnih i tehnički kvalificiranih radnika, adekvatnom prometnom infrastrukturom te s nekoliko luka osobitog međunarodnog, gospodarskog interesa. Ovo ulaganje uklapa se u naše strateške ciljeve širenja na regije s jakom potražnjom i potencijalom za daljnji rast. Kao što je bio slučaj i s prethodnim državama, želimo otkriti zanimljive lokacije koje kriju neiskorišteni potencijal“, izjavio je Milan Kratina, izvršni direktor Accolade grupe.

Projekt je planiran sjeverno od Zagreba, na području Donje Bistre. Optimalna prednost ove lokacije je blizina autoceste, odnosno izvrstan pristup rutama prema Austriji, Sloveniji, Mađarskoj i sjevernoj Italiji, kao i prema Beogradu u Srbiji na istoku te dalje prema Istanbulu. Također, u blizini se nalazi i Rimčev pogon. U svakom slučaju, očekuje se visoka potražnja za modernim industrijskim prostorima na ovoj lokaciji. Industrijski park ovakvog tipa u mogućnosti je zadovoljiti tri ključna segmenta – laganu proizvodnju, logistiku i e-trgovinu.
Kako bi bile ostvarene najviše razine održivosti prema certifikaciji BREEAM sustava, izgradnji novog parka pristupit će se prema strogim načelima koja zahtijevaju moderni i održivi kompleksi. Građevine ovog tipa karakteristične su po visokoj energetskoj učinkovitosti, nadzoru komunalnih instalacija i infrastrukture, krovnim fotonaponskim sustavima, suvremenoj LED rasvjeti i sjenilima za prigušivanje svijetla, te je okoliš industrijske zone obogaćen lokalnim raslinjem, retencijskim bazenima, hotelima za kukce, staništima za guštere te stanicama za punjenje električnih vozila.

Osim Zagreba, Accolade je fokusiran i na druge strateške pozicije u Hrvatskoj, uključujući luku Rijeka zbog dobre povezanosti sa sjeverom Italije, Varaždin zbog blizine granice sa Slovenijom i Mađarskom, Split u središnjoj Dalmaciji te Osijek na istočnom dijelu Hrvatske. Ishođenje prve građevinske dozvole u Hrvatskoj trebalo bi poslužiti kao odskočna daska za Accolade kako bi postupno proširio svoju prisutnost i na druge lokacije u Hrvatskoj. Baš kao i u drugim zemljama, grupa teži dugoročnoj prisutnosti i održivim investicijama. U skladu s ovom vizijom, Accolade je već uspostavio tim u Hrvatskoj i uskoro planira otvoriti novi ured u Zagrebu.
***
Accolade posluje u sedam europskih država gdje ulaže u modernu i održivu infrastrukturu za globalne brendove s područja e-trgovine, proizvodnje i logistike. S ukupnom vrijednošću od 2,8 milijardi eura, Accolade je razvio mrežu koju čini više od 54 industrijskih parkova u Češkoj, Poljskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Nizozemskoj i Slovačkoj certificiranih prema BREEAM sustavu, koji jamči održiv i ekološki prihvatljiv pristup. Grupa posjeduje 3,1 milijuna m2 komercijalnih prostora koje iznajmljuje gotovo 177 zakupaca diljem svijeta, a trenutno je više od 7,7 milijuna m2 prostora u fazi razvoja. Accolade također ulaže u brownfield zemljišta koja su prethodno bilo u industrijskoj upotrebi. Njihov udio u portfelju grupe iznosi oko jedne trećine. Jedna od zgrada u prenamijenjenom kompleksu Strojírny Cheb postala je prvi projekt u Češkoj koja je dobila ocjenu „Izvanredno“ i rekordni rezultat od 90,68% prema BREEAM globalnom sustavu za održivost. Trenutno posjedujemo BREEAM-ov "Izvanredno" certifikat za 5 projekata u Češkoj i Poljskoj, što čini naš portfelj jednim od najzelenijih u Europi.

Accolade se predano pridržava svojih ESG načela kroz poštivanje strogih zahtjeve u pogledu zaštite okoliša, pružanje pomoći i podrške lokalnim zajednicama i provođenjem pažljivo definiranog kodeksa propisa. Accolade razumije značaj održivog razvoja i teži pronalaženju ravnoteže između ekonomske održivosti te društvene i ekološke odgovornosti. Godine 2014. grupa je osnovala Accolade Industrial Fund (Accolade Fund SICAV p.l.c.) namijenjen kvalificiranim ulagateljima u industrijske nekretnine, kojih ima više od 3000. Vrijednost portfelja fonda premašila je 1,6 milijardi eura. Unatoč globalnoj krizi, fond je u nekoliko navrata smatran najboljim fondom za nekretnine prema rejtingu Czech Top Real Estate Funds. Godine 2017. grupa je kupila operatora drugog najprometnijeg aerodroma u Češkoj, Brno–Tuřany te je pripremila poligon u blizini Stříbra koji će služiti kao istraživački centar za razvoj i certifikaciju autonomnih vozila. 

Tagovi: Accolade, investicije, Don ja Bistra, Slovenija, Beograd, industrija
PROČITAJ I OVO
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
LUKE
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
ZAGREB - U lukama nautičkog turizma na hrvatskom Jadranu u 2023. je ostvareno 12,1 posto više ukupnih prihoda nego 2022. ili 161 milijun eura (bez PDV-a), od čega kao i ranijih godina najviše od iznajmljivanje vezova, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS), koji pokazuju i pad broja plovila u tranzitu u tim lukama.
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE