GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zašto skače cijena Optima Telekomu?

Zašto skače cijena Optima Telekomu?
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.04.2020 / 12:36
Autor: Siniša Malus
ZAGREB - U posljednja tri dana primjetan je uzlet dionica Optima Telekoma.

Uzlet je nastavljen i danas, četvrti uzastopni dan. Danas oko podneva cijena je skočila na 5,90 kuna, a to je gotovo 37 posto više nego što je iznosila zaključna cijena na kraju protekloga tjedna. To je ujedno i najviša cijena ovih dionica u posljednja četiri tjedna. Osim uzleta cijene, valja primijeiti i značajan rast likvidnosti što bi moglo značiti da su se u kupnju uključili i neki od većih igrača.

Naravno, većina promatrača kao razlog ovakvog uzleta vidi spekulacije o mogućim ponudama za preuzimanje većinskog udjela. Međutim, nikakvih službenih informacija o eventualnim ponudama nema, a Hrvatski Telekom je prije dva tjedna tek priopćio kako "javna objava međunarodnog oglasa od strane HT-a predstavlja ispunjenje regulatorne obveze od ranije poznate javnosti i nije usmjerena na to da bi se kompletni postupak prodaje učinio javnim. Javan postupak prodaje ne samo da nije u skladu s najboljim praksama, već bi mogao ugroziti provedbu postupka prodaje, osobito u trenutnim okolnostima na tržištu. U tom smislu, HT je obvezan voditi računa o sprječavanju manipulacije tržištem te ne planira davati posebne objave o procesu prodaje sve do njegovog završetka.

Sve do okončanja procesa, dakle, podložno je spekulacijama.

Jutros se na upit Zagrebačke burze o ovako drastičnom rastu cijene očitovao i Optima Telekom, no ni oni nisu rekli praktički ništa.

- OT-Optima telekom d.d. je 02.04.2020. zaprimila upit Zagrebačke burze, jesu li nam kao izdavatelju poznate neke nove okolnosti ili činjenice, a koje utječu ili bi mogle utjecati na cijenu financijskog instrumenta uvrštenog na uređeno tržište, a koje ne proizlaze iz informacija koje su ranije dostavljene Burzi, budući da je došlo do promjene cijene dionica oznake OPTE, što je uzrokovalo pokretanje Dražbe uravnoteženja. Optima ističe da joj kao izdavatelju nisu poznate nove okolnosti ili činjenice koje utječu ili bi mogle utjecati na cijenu dionica, a da ne proizlaze iz informacija koje su ranije dostavljene Burzi uključujući i dostavljene informacije na situaciju u vezi korona virusa (COVI-19), priopćeno je iz Optima Telekoma.

Za ukupno 54,3 posto dionica Optima telekoma, koliko drže HT i Zagrebačka banka, nije poznato jesu li ponude (i koliko njih) već stigle, a pretpostavlja se da su zainteresirani A1 (bivši Vipnet) i United Group, tvrtka koja je nedavno kupila Tele2 Hrvatska (i u vlasništvu ima Novu TV te N1 televiziju).

Tagovi: Optima Telekom, Hrvatski Telekom, Zagrebačka burza, A1 Hrvatska, United Group, Tele2 Hrvatska
PROČITAJ I OVO
Sputnjik V trenutno najtraženije cjepivo na svijetu
RUSKO CJEPIVO
Sputnjik V trenutno najtraženije cjepivo na svijetu
FRANKFURT - Ugledni njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung u novom istraživanju piše o popularnosti ruskog cjepiva Sputnjik V koje iz tjedna u tjedan postaje dio programa cijepljenja u sve više zemalja svijeta.
Fitch: Cijene zlata u silaznoj putanji
ANALITIČARI
Fitch: Cijene zlata u silaznoj putanji
NEW YORK - Međunarodna rejting agencija Fitch predviđa da će cijena zlata ove godine pasti sa 1.734 na 1.600 dolara za uncu, a 2022. godine smanjiti se na 1.400 dolara „zbog povećane potražnje uslijed investicijskih tokova i kupovine od centralne banke“.
Bitcoin potonuo 25 posto ispod rekordne razine
KRIPTOVALUTE
Bitcoin potonuo 25 posto ispod rekordne razine
NEW YORK - Bitcoin (a s njim i gotovo sve kriptovalute) prošli je tjedan prošao korekciju. Prethodni je vikend vrijedio 58 tisuća dolara (dvostruko više nego prilikom ulaska u 2021), cijena je u petak pala na dobrih 44 tisuće dolara.
Novi uzlet dionica GameStopa
SNAŽAN RAST
Novi uzlet dionica GameStopa
NEW YORK - Ovoga tjedna ponovno velika uzbuđenja oko dionica GameStopa.
Prinosi na američke obveznice govore da ulazimo u opasna vremena
OBVEZNICE
Prinosi na američke obveznice govore da ulazimo u opasna vremena
NEW YORK - U četvrtak je raženi prinos na američku desetogodišnju obveznicu, koja utječe na sve kreditne aktivnosti (uključujući hipotekarne kredite), porastao na 1,6 posto, što negativno utječe na rizična ulaganja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE