GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zašto je nestalo malvazije u restoranima diljem Hrvatske?

Zašto je nestalo malvazije u restoranima diljem Hrvatske?
MALVAZIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.01.2022 / 19:40
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA – Najbolje malvazije u restoranima na Kvarneru, ali i u Zagrebu su počele nestajati već početkom listopada, da bi kraj prosinca uništio i zadnju nadu da se može doći do neke boce »premium« malvazije.

Analogno tome, nema nikakve šanse da se one pojave prije botiljiranja lanjske berbe, dakle ne prije proljeća.

Što se to s malvazijama događa, Novi list je postavio pitanje Nikoli Benvenutiju, suvlasniku istoimene vinarije iz Kaldira nedaleko od Motovuna, kao i predsjedniku Vinistre, jednog od najznačajnijih hrvatskih vinarskih udruženja u kojem participira stotinjak istarskih vinara, većinom proizvođača malvazije.

– Odgovor na to pitanje vrlo je jednostavan. Vino se prodalo zbog iznimne kvalitete, iskrenog i kontinuiranog rada vinara i refleksije tržišta prema toj sorti. Malvazije istarskih proizvođača najtraženija su vina, što je rezultat rada i naše udruge koja tridesetak godina promovira ovu najpoznatiju istarsku autohtonu sortu na domaćem i stranom tržištu, istaknuo je Benvenuti.

I u pravu je, jer za razliku od vremena od prije dvadeset ili nešto više godina kad su tržištem kvalitetnih vina dominirali graševina i plavac, danas to čini – malvazija. Bez obzira na krize i smanjenje turističkog tržišta, potražnja za malvazijama, onim najboljima, silno raste. Nažalost, površine pod nasadima malvazije se nisu značajnije povećavale.

– Živimo u vrlo neizvjesnim vremenima pa je proizvodnja vina bila nešto manja, a potražnja, osobito u odličnoj turističkoj sezoni, iznad svih očekivanja. Nadamo se da će se ovakvi rezultati nastaviti i u ovoj godini i da će potražnja trajati, no u ovom trenutku, dok pandemijska kriza još uvijek traje, teško je davati bilo kakve prognoze u kontekstu ponude i potražnje, dodaje Benvenuti.

Iako su, dakle, mogli prodati i mnogo više, kako se čini, proizvođači ne negoduju.

– Trenutačno stanje na tržištu treba sagledati s pozitivne strane i prilika je to da se piju i upoznaju, s obzirom na godišnje doba, drugi stilovi malvazije kao što su to pjenušava ili odležana, na kojima se radi godinama kako bi se razvile selekcije i ponudila tržištu zrela, kompleksna, ali istovremeno pitka vina. Tu su i terani koji su u posljednjem desetljeću iskoračili kvalitetom i u kojima mogu uživati ljubitelji crnih vina, zaključio je Nikola Benvenuti.

Tagovi: malvazija, istarska malvazija, Nikola Benvenuti
PROČITAJ I OVO
Kašnjenje kontejnera iz Kine kao slika krize globalizacije
KRIZA
Kašnjenje kontejnera iz Kine kao slika krize globalizacije
BERLIN - Kina opet poseže za drastičnim metodama u borbi protiv korone gdje opet nije sigurna isporuka robe i dijelova. A sve je glasnije i pitanje spone s državom gdje se toliko krše ljudska prava.
Putin kaže da je spreman razgovarati o nastavku isporuke ukrajinskog žita
ŽITO
Putin kaže da je spreman razgovarati o nastavku isporuke ukrajinskog žita
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je u telefonskom razgovoru rekao francuskom predsjedniku Macronu i njemačkom kancelaru Scholzu da je Rusija spremna razgovarati o načinima koji bi Ukrajini omogućili nastavak isporuke žita iz crnomorskih luka, objavio je Kremlj.
Egipat u velikim problemima zbog rata u Ukrajini, pokušava se osloniti na lokalnu žetvu
ŽITO
Egipat u velikim problemima zbog rata u Ukrajini, pokušava se osloniti na lokalnu žetvu
KAIRO - Onemogućen većim dijelom od uvoza pšenice preko Crnog mora zbog ruske invazije na Ukrajinu, Egipat, koji je među najvećim svjetskim uvoznicima žita nastoji izvući što god više može iz lokalne žetve, ne prezajući ni od prisilnog državnog otkupa pod prijetnjom novčanih kazni i zatvora ratarima.
Šef Bundesbanke očekuje višestruko povećanje kamatnih stopa ECB-a
OČEKIVANJA
Šef Bundesbanke očekuje višestruko povećanje kamatnih stopa ECB-a
BERLIN - Predsjednik Bundesbanke Joachim Nagel naznačio je da bi Europska središnja banka (ECB) ove godine trebala više puta povećati ključnu kamatnu stopu.
Ima li rješenja za zarobljeno ukrajinsko žito? Constanta pomaže, ali to nije dovoljno
BLOKADA LUKA
Ima li rješenja za zarobljeno ukrajinsko žito? Constanta pomaže, ali to nije dovoljno
BERLIN - Ukrajina spada u najveće proizvođače žitarica na svijetu. Ali, žito i suncokret su zarobljeni u silosima jer je izvoz preko luka nemoguć. Kopnenim putem to ide teško. Cijene skaču, a Africi prijeti glad.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE