GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Valamar pod pritiskom, indeksi pali

Zagrebačka burza: Valamar pod pritiskom, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.07.2022 / 19:45
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su Crobexi pali oko pola posto, prekinuvši 3-dnevni pozitivni niz, no unatoč tome ostvarili su dobitke u tjednu obilježenom objavom financijskih izvješća kompanija za prvo polugodište.

Crobex indeks u petak je oslabio 0,55 posto, na 1.968 bodova, a Crobex10 za 0,59 posto, na 1.169 bodova.

Oba indeksa prekinula su tako blagi uspon nakon tri dana, no uspjela su zadržati dobitke od početka tjedna, pri čemu je Crobex u plusu 0,28 posto, a Crobex10 za 0,09 posto.

Među sektorskim indeksima najviše je u petak pao Crobexkonstrukt za 7,7 posto, dok je najviše ojačao Crobextransport, za 1,08 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 6,8 milijuna kuna, što je otprilike milijun kuna više nego dan ranije.

Jedina s milijunskim prometom bila je povlaštena dionica Adrisa, kojom je ostvareno 1,3 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za pola posto, na 399 kuna.

Po likvidnosti slijedila je dionica Valamar Rivijere, kojom je ostvareno gotovo 750 tisuća kuna prometa, uz pad njezine cijene za 1,86 za posto, na 31,6 kuna.

Valamar Riviera izvijestila je da je u prvoj polovini godine ostvarila poslovne prihode od 677,5 milijuna kuna, što je na razini prvih šest mjeseci pretkrizne 2019. godine te za 154,3 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Međutim, operativna dobit (prilagođena EBITDA) iznosila je 28,9 milijuna kuna, te je bila pod pritiskom u odnosu na pretkriznu 2019. godinu kada je iznosila 86,5 milijuna kuna, dok je u odnosu na isto razdoblje lani bila viša za 47 posto. Kako su naveli iz kompanije, pd operativne dobiti u odnosu na 2019. posljedica je ponajprije skoka troškova struje i rada.

Znatniji promet, 605 tisuća kuna, ostvaren je i dionicom HPB-a, čija je cijena porasla za 2,38 posto, na 860 kuna.

HPB je izvijestio da je ostvario u prvom ovogodišnjem polugodištu neto dobit od 1,07 milijardi kuna, kao rezultat prihoda uslijed akvizicijskih aktivnosti i nastavka stvaranja dobiti na razini banke. Usporedbe radi, u prvom polugodištu prošle godine bančina dobit iznosila je 147,5 milijuna kuna.

Najviše je pala cijena dionice Instituta IGH, za 15,8 posto, na 80 kuna, dok je najviše porasla cijena dionice Luke Rijeka, za 12,77 posto, na 42,4 kune.

Na ZSE se danas ukupno trgovalo s 38 dionica, pri čemu je cijena njih 14 porasla, 16 pala, a 8 stagnirala.

Tagovi: Zagrebačka burza, kompanija Ina, CROBEX, CROBEX10, Podravka, Valamar Riviera, Hrvatski Telekom, Atlantic Grupa, Span, Maistra
PROČITAJ I OVO
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
ODLUKE
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
TOKYO - Banka Japana zadržala je svoju referentnu kamatnu stopu nepromijenjenom u petak nakon sastanka o monetarnoj politici, držeći svoju referentnu kamatnu stopu na 0%-0,1%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE