GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Poslijepodne smanjilo dobitke

Zagrebačka burza: Poslijepodne smanjilo dobitke
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.03.2020 / 17:07
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u utorak su Crobexi nadoknadili dio jučerašnjih oštrih gubitaka, prateći volatilna kretanja na svjetskim burzama, koje su se početkom dana oporavile zahvaljujući stabilizaciji cijena nafte i nadi u poticajne fiskalne mjere, da bi poslijepodne glavni indeksi ponovno uronili u minus.

Crobex indeks ojačao je u utorak 0,9 posto, na 1.665 bodova, odmaknuvši se tako od najniže razine od lipnja 2016. godine na koju je potonuo dan ranije. Crobex10, pak, ojačao je 0,88 posto, na 991 bod.

Tako su oba indeksa nadoknadila dio gubitaka od jučer, kada su potonuli više od 9 posto, što je bio njihov najveći dnevni pad od financijske krize 2008. godine, pri čemu je izbrisano oko 7,5 milijardi kuna tržišne vrijednosti dionica.

Međutim, do kraja današnjeg trgovanja Crobexi nisu uspjela zadržati početne dobitke, koji su premašivali i 3 posto.

Na svjetskim burzama, pak, nakon jučerašnjeg najoštrijeg pada cijena dionica od financijske krize u 2008. godini, nastavljeno je volatilno trgovanje. I dok su azijske burze dan završile s dobitkom od oko 1,3 posto, europske burze tijekom prijepodneva bilježile su oporavak, no do kraja dana ponovno su najvažniji indeksi uronili u minus.

Tako su oko 16,30 sati frankfurtski DAX i pariški CAC bili u crvenome za više od 1 posto, a londonski Ftse indeks za 0,14 posto. I terminski Dow Jones indeks izbrisao je ranije dobitke te je sada u minusu za 122 boda. Investitore, naime, brine neizvjesnost oko fiskalnih poticaja koji očekuju

Na Zagrebačkoj burzi među sektorskim indeksima, najviše je danas u plusu bio prehrambeni, za 2,62 posto, dok je jedino pao industrijski, za 0,66 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 47 milijuna kuna, što je na razini kao i dan ranije.

Najlikvidnija je bila dionica Valamar Rivijere, s prometom od 7,75 milijuna kuna i rastom cijene za 0,78 posto, na 26 kuna.

Slijedi dionica HT-a s prometom od 7,73 milijuna kuna i padom cijene za 0,3 posto, na 167 kuna.

Znatan promet, 4,82 milijuna kuna, ostvaren je još i dionicom Atlantic grupe, čija je cijena porasla 5,7 posto, na 1.110 kuna.

U fokusu investitora bila je i dionica Podravke - njome je ostvareno 4,25 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 0,52 posto, na 383 kune.

Najveća dobitnica među likvidnijima bila je dionica Končara EI, sa skokom cijene za 6,8 posto, na 550 kuna. Istodobno, najviše je potonula cijena dionice Turisthotela, za gotovo 10 psoto, na 2.540 kuna.

Na domaćem tržištu danas se trgovalo s 51 dionicom, pri čemu je njih 22 ostvarilo rast cijene u odnosu na dan ranije, a 19 pad, dok je 10 stagniralo.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Hrvatski Telekom, Adris Grupa, Ericsson Nikola Tesla, Valamar Riviera, Atlantic Grupa, AD Plastik, Optima Telekom, Turisthotel, Maistra, Končar EI
PROČITAJ I OVO
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
ODLUKE
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
TOKYO - Banka Japana zadržala je svoju referentnu kamatnu stopu nepromijenjenom u petak nakon sastanka o monetarnoj politici, držeći svoju referentnu kamatnu stopu na 0%-0,1%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE