GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Likvidnost veća, indeksi spušteni

Zagrebačka burza: Likvidnost veća, indeksi spušteni
TJEDNI PREGLED ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2023 / 08:50
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi glavni dionički indeksi prošli su tjedan znatnije pali, nakon što su dosegnuli navjiše razine u zadnjih 14 godina, uz nastavak dobre likvidnosti, pri čemu su u fokusu investitora bile dionice Podravke i Spana.

Trebaš novi mobitel? Uzmi genijalni Xiaomi uz tarifu Savršena i popust od 96 € (723,31 kn)

Crobex indeks spustio se prošli tjedan 1,86 posto, na 2.408 bodova, a Crobex10 za 1,09 posto, na 1.430 bodova.

Među sektorskim indeksima, najviše je na gubitku bila Crobexindustrija, za 1,92 posto, dok je najviše porastao Crobexkonstrukt, za 4,41 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 10,5 milijuna eura, što je za 1,8 milijuna više nego u tjednu ranije.

Najlikvidnija je bila dionica Podravke, s 3,5 milijuna eura prometa. Cijena joj se spustila s prošlotjedne rekordne razine za 1,16 posto, na 127,5 eura.

Dionicom Spana ostvareno je 2,27 milijuna kuna prometa, a cijena joj je potonula čak 15,76 posto, na 55,6 eura, pa je bila najveća gubitnica.

U fokusu investitora bile su i bankarske dionice. Dionicom HPB-a ostvareno je gotovo milijun eura prometa, a cijena joj je porasla 3,72 posto, dok je dionicom Zagrebačke banke bilo ostvareno 928 tisuća eura prometa, a cijena joj je pala 2,21 posto, na 13,3 eura.

Bankarske dionice bile su u fokusu poteklog tjedna nakon što je talijanska vlada u utorak neočekivano odlučila da će oporezivati ovogodišnju prekomjernu dobit velikih banaka sa 40 posto i preusmjeriti tako prikupljeni novac, otprilike 3 milijarde eura, u smanjivanje poreza i za pomoć ljudima koji uzimaju hipotekarni kredit za prvu nekretninu.

Budući je to u utorak izazvalo velike prodaje bankarskih dionica u eurozoni, ponajviše talijanskih, ministarstvo financije do kraja dana pojasnilo je da će maksimalni iznos koji će banke morati platiti na ime tog poreza biti ograničen na 0,1 posto vrijednosti imovine.

Nakon što je Italija najavila uvođenje dodatnog jednokratnog poreza na dobit banaka, Ministarstvo financija kazalo je za Hinu u srijedu da analizira situaciju te da razmatra niz mjera iz područja porezne politike.

Uz dionicu Spana, znatnija gubitnica bila je i dionica Istarske kreditne banke Umag, s padom cijena za 7,07 posto, na 368 eura.

Najveća dobitnica među likvidnijima bila je dionica Ingre, s rastom cijene za 7,84 posto, na 3,3 eura.

Na ZSE se protekloga tjedna ukupno trgovalo s 54 dionice, pri čemu je cijena njih 21 porasla, 26 pala, a sedam stagnirala.

Tagovi: Zagrebačka burza, sPAN, Oodravka, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Ericsson NT, Atlantska plovidba
PROČITAJ I OVO
Globalne cijene hrane blago porasle u travnju
HRANA
Globalne cijene hrane blago porasle u travnju
RIM - Cijene hrane blago su porasle u travnju budući da je poskupljenje mesa, biljnih ulja i žitarica prevagnulo nad pojeftinjenjem šećera, mlijeka i mliječnih proizvoda, izvijestila je u petak Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).
Hanfa poslala važno upozorenje
UPOZORENJE
Hanfa poslala važno upozorenje
ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) ponovo upozorava građane na sve učestaliju pojavu lažnih e-poruka u kojima se od građana traži uplata na temelju fiktivne porezne obveze.
Iločke zidine otvorene, očekuje se dodatni turistički rast
NOVI SADRŽAJI
Iločke zidine otvorene, očekuje se dodatni turistički rast
ILOK – Puštanjem balona započela je svečanost promocije obnovljene povijesne jezgre Iloka koja će trajati do nedjelje 5. svibnja.
Euro bi se mogao naći u problemima, evo zašto
ANALITIČARI
Euro bi se mogao naći u problemima, evo zašto
FRANKFURT - Izgledi da će Europska središnja banka odstupiti od Federalnih rezervi u pogledu smanjenja kamatnih stopa vjerojatno će biti "posebno negativni" za 20-članu eurozonu, prema jednom ekonomistu.
Azijska tržišta: Hong Kong i Tajvan predvodnici optimizma
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Hong Kong i Tajvan predvodnici optimizma
ŠANGAJ - Dionice u Hong Kongu i Tajvanu predvodile su rast u Aziji u petak dok je Wall Street porastao tijekom noći, uoči ključnih podataka o zapošljavanju u SAD-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE