GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Katapultirane dionice Đure Đakovića

Zagrebačka burza: Katapultirane dionice Đure Đakovića
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.08.2020 / 17:46
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze u utorak su porasli četvrti dan zaredom, dok su trgovanje obilježile dionice Atlantske plovidbe s prometom većim od tri milijuna kuna, kao i dionice Đuro Đaković grupe s visokim rastom cijene, za gotovo 74 posto.

Crobex indeks je porastao za 0,50 posto, na 1.616,99 bodova, a Crobex10 za 0,58 posto, na 996,80 bodova.

Među sektorskim indeksima snažno su porasli Crobexindustrija, za 9,05 posto, ponajprije pod utjecajem snažnog rasta cijene Đuro Đaković grupe, a osjetniji rast cijena sve tri dionice iz sastava indeksa građevinskog sektora odrazio se i na rast Crobexkonstrukta, za 7,47 posto. Jedini među sektorskim indeksima s padom vrijednosti je indeks prehrambenog sektora, koji je u minusu od 1,61 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 8,8 milijuna kuna, što je za oko 3,1 milijun kuna više nego jučer.

Jedina s milijunskim prometom, 3,3 milijuna kuna, bila je dionica Atlantske plovidbe, kojoj je cijena snižena za 3,18 posto, na 213 kuna, nakon jutrošnje informacije o tome da je Igor Bilbija prodao veliku količinu dionica.

Po prometu, koji je iznosio gotovo 743 tisuće kuna, slijedi dionica Valamar Riviere. Cijena te dionice je porasla za 2,54 posto, na 24,20 kuna.

Dionicama Instituta IGH ostvaren je promet od 702,1 tisuću kuna, uz rast cijene za 1,63 posto, na 125 kuna.

Još snažniji rast cijene bilježe ostale dvije dionice iz sastava Crobexkonstruktra - Ingre za 13,51 posto, na 8,40 kuna, a Dalekovoda za 7,28 posto, na 7,66 kuna. Dionicama Ingre ostvaren je promet od 490 tisuća kuna, a Dalekovoda gotovo 395 tisuća kuna.

Ipak, najveća je dobitnica dionica Đuro Đaković grupe sa skokom cijene za čak 73,68 posto, na 2,97 kuna, uz promet od 416,9 tisuća kuna.

Danas je održana i glavna skupština Đuro Đaković grupe na kojoj, kako su izvijestili iz kompanije, nisu donijete odluke o pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala i izmjeni Statuta, a na protuprijedlog dioničara Nenada Bakića odlučeno je da se prošlogodišnji gubitak od 104,46 milijuna kuna pokrije iz dobiti budućeg poslovanja.

"Sve odluke donesene su u skladu s prijedlozima odluka navedenim u pozivu za održavanje glavne skupštine, osim odluke o pokriću gubitka, koja je donesena po protuprijedlogu dioničara Nenada Bakića, te odluke o pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala i izmjenama Statuta, koje nisu donesene", objavila je tvrtka putem Zagrebačke burze.

Prema objavljenim odlukama donesenim na skupštini, gubitak iz poslovanja u 2019. godini je, po zaključnom je računu, iznosio 104,46 milijuna kuna, a pokrit će se iz dobiti budućeg poslovanja.

U pozivu, pak, za glavnu skupštinu koji je objavljen sredinom srpnja bilo je predloženo da se gubitak najvećim dijelom pokrije pojednostavljenim smanjenjem temeljnog kapitala, i to smanjenjem nominalnog iznosa i spajanjem dionica.

Najveće su gubitnice na Burzi danas dionice Jadroplova, koje su pojeftinile za 11,76 posto, na 9 kuna, ali uz skroman promet od oko 1,4 tisuće kuna.

Među dionicama s više od sto tisuća kuna prometa cijena je pala i dionicama Vira, za 6,67 posto, na 49 kuna, HPB-a za 2,61 posto, na 448 kuna, Optima telekoma za 1,68 posto, na 4,69 kuna, itd.

Inače, danas se trgovalo s ukupno 32 dionice, pri čemu je njih 17 u cjenovnom plusu, cijena njih 10 je pala, dok se zadnja cijena pet dionica nije mijenjala.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Dalekovod, Đuro Đaković, Atlantska plovidba, Ingra, Hrvatski Telekom, Valamar Riviera
PROČITAJ I OVO
Španjolska pooštrava regulativu za oglašavanje kriptovaluta
KRIPTOVALUTE
Španjolska pooštrava regulativu za oglašavanje kriptovaluta
MADRID - Španjolska će pooštriti pravila o oglašavanju kriptovaluta jer želi osigurati da ulagači budu svjesni rizika povezanih s kriptovalutama, nedavno je objavio državni regulator burze. Nova pravila stupaju na snagu u veljači.
Potražnja za medom nikad nije bila veća
MED
Potražnja za medom nikad nije bila veća
ZAGREB - Potražnja za medom nikad nije bila veća. Cijene idu i do 90 kuna za kilogram, a police se pune medom iz uvoza.
Dolar ojačao prema košarici valuta, euro oslabio
TJEDNI FOREX
Dolar ojačao prema košarici valuta, euro oslabio
ZAGREB – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna porasla jer u očekivanju povećanja kamata američke središnje banke rastu prinosi na tamošnje državne obveznice.
Svjetska tržišta: Indeksi oštro pali, Fed uskoro povećava kamate
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi oštro pali, Fed uskoro povećava kamate
ZAGREB – Na Wall Streetu su cijene dionica pale i prošloga tjedna, trećega zaredom, a pale su i ostale najveće svjetske burze jer će uskoro zbog visoke inflacije američka središnja banka povećati kamatne stope.
Zagrebačka burza: CROBEX pao nakon sedam tjedana rasta
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX pao nakon sedam tjedana rasta
ZAGREB - Crobex indeks Zagrebačke burze protekloga tjedna je blago pao, prekinuvši 7-tjedni pozitivni niz, ponajviše zbog oštre korekcije na kraju tjedna, dok je Crobex10 uspio završiti tjedan s blagim plusom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE