GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli pozitivni niz, HT i dalje raste

Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli pozitivni niz, HT i dalje raste
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2021 / 17:11
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi indeksi u utorak su blago oslabili, zaustavivši višednevni uspon, pri čemu je najviše na gubitku bio prehrambeni sektor.

Crobex indeks oslabio je u utorak za 0,04 posto, na 1.877 bodova, prekinuvši 3-dnevni uspon. Istodobno, Crobex10 spustio se 0,24 posto, na 1.180 bodova, čime je prekinuo 6-dnevni pozitivni niz.

Među sektorskim indeksima, najviše je porastao građevinski, za 1,28 posto, dok je najviše pao prehrambeni, za 1,09 posto.

Redovni promet dionicama bio je tek nešto iznad 5,5 milijuna kuna, što je za 1,5 milijuna više nego dan ranije.

U skromnom trgovanju niti jednom dionicom nije ostvaren milijunski promet.

Najveći promet, 898 tisuća kuna, ostvaren je dionicom HT-a, pri čemu joj je cijena porasla za 0,77 posto, na 196 kuna, novu najvišu razinu od lipnja 2013. godine.

S prometom od 724 tisuće kuna slijedi dionica Ingre, čija je cijena stagnirala na 11,2 kune.

Bez promjene u odnosu na jučer bila je i cijena dionice Valamar Rivijere, koja je završila trgovanje na 29,6 kuna, uz promet nešto iznad 682 tisuće kuna.

Iznad pola milijuna kuna prometa imala je još i dionica Atlantske plovidbe, čija je cijena oslabila 0,56 posto, na 179 kuna.

Najveća gubitnica bila je dionica Tekstilprometa, s padom cijene za 9 posto, na 500 kuna. Istodobno, među likvidnijima najviše je ojačala dionica Tankerske Next Generation, za 4,88 posto, na 43 kune, nakon što je SEEbiz sinoć objavio važnu informaciju vezanu za zadarskog brodara.

Od poslovnih objava, izvanredna glavna skupština AD Plastika danas je donijela odluku o isplati 8 kuna dividende po dionici iz zadržane dobiti 2019. godine.

Dividenda će se isplatiti dioničarima koji će biti upisani u depozitorij Središnjeg klirinškog depozitarnog društva na dan 23. ožujka 2021. godine kao vlasnici dionica, a od 22. ožujka tom će se dionicom trgovati bez prava na isplatu dividende. Isplata dividende će biti 26. ožujka.

Cijena te dionice poskupjela je blagih 0,27 posto, na 186,5 kuna, uz promet od otprilike 247 tisuća kuna.

Na domaćem tržištu danas se ukupno trgovalo s 33 dionice, pri čemu je njih 11 ostvarilo rast cijene, 13 zabilježilo pad, a 9 je stagniralo.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Hrvatski Telekom, Adris Grupa, Ericsson Nikola Tesla, Valamar Riviera, Atlantic Grupa, AD Plastik, Tankerska Next Generatrion, Tekstilpromet
PROČITAJ I OVO
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
ODLUKE
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
TOKYO - Banka Japana zadržala je svoju referentnu kamatnu stopu nepromijenjenom u petak nakon sastanka o monetarnoj politici, držeći svoju referentnu kamatnu stopu na 0%-0,1%.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor zaslužan za rast
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor zaslužan za rast
ŠANGAJ - Azijske tehnološke dionice porasle su nakon sjajnih izvješća o zaradi Microsoft Corp. i Alphabet Inc. preko noći. Jen je oslabio na najnižu razinu u 34 godine nakon što je Banka Japana zadržala svoju ključnu kamatnu stopu nepromijenjenom.
Wall Street pao nakon slabih makroekonomskih podataka
PAD
Wall Street pao nakon slabih makroekonomskih podataka
NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi pali nakon što su novi podaci pokazali da je u prvom tromjesečju američko gospodarstvo poraslo manje nego što se očekivalo, dok je inflacija porasla.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE