GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Indeksi pali treći dan zaredom

Zagrebačka burza: Indeksi pali treći dan zaredom
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.10.2022 / 17:19
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi glavni dionički indeksi klizuli su u petak treći dan zaredom, zabilježivši gubitke i na tjednoj razini, dok su u fokusu bile dionice Tankerske Next Generation i Valamar Riviere.

Crobex indeks spustio se u petak 0,56 posto, na 1.915 bodova, a Crobex10 za 0,57 posto, na 1.135 bodova.

Kliznuli su tako treći dan zaredom, zabilježivši uslijed toga gubitak i na tjednoj razini za nešto više od 0,6 posto.

Crobexi su pratili smjer europskih burzovnih indeksa, jer u okruženju u kojemu središnje banke u svijetu zbog visoke inflacije podižu kamatne stope, pri čemu se rast gospodarstava usporava, ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama.

Među sektorskim indeksima, najviše je u petak pao Crobenxnutris, za 0,7 posto, dok je najviše porastao Crobexkonstrukt, za 3,77 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 5,9 milijuna kuna, što je za 3,2 milijuna više nego dan ranije.

Najveći promet ostvaren je dionicom Tankerske Next Generation, 1,26 milijuna kuna, a cijena joj je oslabila 0,27 posto, na 75 kuna.

Milijunski promet imala je još i dionica Valamar Riviere, u visini od 1,09 milijuna kuna, a cijena joj je oslabila 0,35 posto, na 28,5 kuna.

Znatniji promet ostvaren je još i dionicom Podravke, u visini od 771 tisuću kuna, uz rast njezine cijene za 0,33 posto, na 604 kune.

Među likvidniima, najviše je na gubitku bila dionica Atlantske plovidbe, čija je cijena pala 1,71 posto, na 403 kune. S druge strane, najveća likvidnija dobitnica bila je dionica Brodogradilišta Viktor Lenac, s rastom cijene za 3,85 posto, na 16,2 kune.

Od burzovnih objava, Zagrebačka banka najavila je u petak da namjerava inicirati izdanje dugoročnih nadređenih nepovlaštenih obveznica (Senior Non Preferred bonds ) u visini od 200 milijuna eura, ciljanog dospijeća 2028.godine.

Obveznice se izdaju s ciljem održavanja usklađenja sa internim MREL zahtjevom, koji je postavljen banci od strane Jedinstvenog sanacijskog odbora. Izdane obveznice će u cijelosti upisati UniCredit i neće biti uvrštene pri izdanju ni na jednom uređenom tržištu, navodi se u bančinoj objavi.

Dionica Zagrebačke banke pojeftinila je 1,59 posto, na 62 kune, uz promet od 302,5 tisuća kuna.

Na ZSE se danas trgovalo s ukupno 33 dionice, pri čemu je cijena njih 11 porasla, 17 pala, a pet stagnirala.

Tagovi: Zagrebačka burza, Tankerska Next Generation, Zagrebačka banka, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Ericsson NT, Atlantska plovidba, Podravka
PROČITAJ I OVO
Vučković: Situacija s mljekarima u Hrvatskoj iznimno ranjiva
MLJEKARI
Vučković: Situacija s mljekarima u Hrvatskoj iznimno ranjiva
ZAGREB - Broj isporučitelja mlijeka značajno se smanjuje u svim zemljama EU-a, no situacija u Hrvatskoj je iznimno ranjiva, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković večeras u središnjem HTV-ovom Dnevniku.
U 2022. pala proizvodnja jabuka
JABUKE
U 2022. pala proizvodnja jabuka
ZAGREB - Privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuju da je u 2022. pala proizvodnja jabuka i krušaka u odnosu na godinu ranije, dok je istodobno porasla proizvodnja šljiva, jagoda, mandarina i ostalog voća.
Prihodi od turizma čak 2,5 milijarde eura veći nego 2019.
TURIZAM
Prihodi od turizma čak 2,5 milijarde eura veći nego 2019.
ZAGREB - Prema podacima Hrvatske narodne banke u 2022. godini prihodi od stranih turista na razini cijele zemlje iznosili su 13 milijardi i 114 milijuna eura.
Hrvatska iskoristila 61% dostupnog EU novca za obnovu nakon potresa
FONDOVI EU
Hrvatska iskoristila 61% dostupnog EU novca za obnovu nakon potresa
BRUCELLES - Europska komisija, koja je Hrvatskoj dala milijardu eura za obnovu štete nastale potresima, smatra da bi vlada jasnijom komunikacijom prema korisnicima mogla ubrzati korištenje tih sredstava, saznaje Hina. Hrvatska je iskoristila 61 posto tog novca, a ima rok od tri mjeseca da iskoristi preostali dio. U protivnom će ostati neiskorišten.
Zagrebačka burza: Peti uzastopni rast, Zaba u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Peti uzastopni rast, Zaba u fokusu
ZAGREB - Kraj tjedna na Zagrebačkoj je burzi protekao u znaku optimizma.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE