GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Indeksi oslabili drugi tjedan zaredom, promet mršav

Zagrebačka burza: Indeksi oslabili drugi tjedan zaredom, promet mršav
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.10.2022 / 08:17
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj su burzi glavni dionički indeksi pali i prošloga tjedna, drugoga zaredom, uz skroman promet, jer su investitori oprezni uoči početka sezone objava poslovnih rezultata domaćih kompanija.

Crobex indeks pao je protekloga tjedna 0,61 posto, na 1.915 bodova, a Crobex10 za 0,62 posto, na 1.135 bodova.

Pali su tako drugi tjedan zaredom jer u okruženju u kojemu središnje banke u svijetu zbog visoke inflacije podižu kamatne stope, a rast gospodarstava usporava, ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama.

Uz to, idućega tjedna počinje sezona objava financijskih izvješća domaćih kompanija, koja će pokazati kakve su rezultata ostvarile u trećem tromjesečju i prvih devet mjeseci ove goidne.

Među sektorskim indeksima, najviše je prošloga tjedna pao Crobexnutris, za 1,87 posto, dok je najviše porastao Crobextransport, za 4,78 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je svega 20,2 milijuna kuna, otprilike 20 milijuna manje nego u tjednu ranije.

Najlikvidnija je bila dionica Atlantic grupe, kojom je ostvaren promet od 4,86 milijuna kuna. Cijena joj je pala 3,41 posto, na 340 kuna, pa je među likvidnijima bila najveća gubitnica.

Po likvidnosti je slijedila dionica Valamar Riviere, kojom je ostvareno 2,3 milijuna kuna prometa, a cijena joj je oslabila 0,35 posto, na 28,6 kuna.

Dionicom Ericssona Nikole Tesle ostvaren je, pak, promet od 1,38 milijuna kuna, uz pad cijene za 0,31 posto, na 1.600 kuna.

U fokusu investitora bila je i dionica Tankerske Next Generation, s prometom od 1,3 milijuna kuna i stagnacijom cijene na 75 kuna.

Među likvidnijima, najveća dobitnica bila je dionica Jadroplova, s rastom cijene za 10,77 posto, na 72 kune.

Od burzovnih vijesti, Zagrebačka banka najavila je u petak da namjerava inicirati izdanje dugoročnih nadređenih nepovlaštenih obveznica (Senior Non Preferred bonds ) u visini od 200 milijuna eura, ciljanog dospijeća 2028.godine.

Obveznice se izdaju s ciljem održavanja usklađenja sa internim MREL zahtjevom, koji je postavljen banci od strane Jedinstvenog sanacijskog odbora. Izdane obveznice će u cijelosti upisati UniCredit i neće biti uvrštene pri izdanju ni na jednom uređenom tržištu, navodi se u bančinoj objavi.

Dionica Zagrebačke banke pojeftinila je 2,82 posto, na 62 kune, uz promet od 660 tisuća kuna.

Nadalje, iz Đure Đaković grupe izvijestili su u četvrtak da je tvrtka iz njihova sastava Đuro Đaković Specijalna vozila ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona Shimmns s rumunjskim naručiteljem, u vrijednosti od 83 milijuna kuna.

Dionica Đure Đaković grupe poskupjela je 2,35 posto, na 87 kuna, uz promet od svega 14 tisuća kuna.

Na ZSE se protekloga tjedna trgovalo s ukupno 57 dionicom, pri čemu je cijena njih 21 pala, 25 porasla i 11 stagnirala.

Tagovi: Zagrebačka burza, Jadroplov, Tankerska Next Generation, Podravka, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Ericsson NT, Atlantska plovidba
PROČITAJ I OVO
Vučković: Situacija s mljekarima u Hrvatskoj iznimno ranjiva
MLJEKARI
Vučković: Situacija s mljekarima u Hrvatskoj iznimno ranjiva
ZAGREB - Broj isporučitelja mlijeka značajno se smanjuje u svim zemljama EU-a, no situacija u Hrvatskoj je iznimno ranjiva, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković večeras u središnjem HTV-ovom Dnevniku.
U 2022. pala proizvodnja jabuka
JABUKE
U 2022. pala proizvodnja jabuka
ZAGREB - Privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuju da je u 2022. pala proizvodnja jabuka i krušaka u odnosu na godinu ranije, dok je istodobno porasla proizvodnja šljiva, jagoda, mandarina i ostalog voća.
Prihodi od turizma čak 2,5 milijarde eura veći nego 2019.
TURIZAM
Prihodi od turizma čak 2,5 milijarde eura veći nego 2019.
ZAGREB - Prema podacima Hrvatske narodne banke u 2022. godini prihodi od stranih turista na razini cijele zemlje iznosili su 13 milijardi i 114 milijuna eura.
Hrvatska iskoristila 61% dostupnog EU novca za obnovu nakon potresa
FONDOVI EU
Hrvatska iskoristila 61% dostupnog EU novca za obnovu nakon potresa
BRUCELLES - Europska komisija, koja je Hrvatskoj dala milijardu eura za obnovu štete nastale potresima, smatra da bi vlada jasnijom komunikacijom prema korisnicima mogla ubrzati korištenje tih sredstava, saznaje Hina. Hrvatska je iskoristila 61 posto tog novca, a ima rok od tri mjeseca da iskoristi preostali dio. U protivnom će ostati neiskorišten.
Zagrebačka burza: Peti uzastopni rast, Zaba u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Peti uzastopni rast, Zaba u fokusu
ZAGREB - Kraj tjedna na Zagrebačkoj je burzi protekao u znaku optimizma.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE