GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Indeksi ojačali drugi tjedan zaredom, Atlantska plovidba u fokusu

Zagrebačka burza: Indeksi ojačali drugi tjedan zaredom, Atlantska plovidba u fokusu
TJEDNI PREGLED ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.02.2022 / 07:59
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna Crobexi ojačali više od jedan posto, ostvarivši dobitak drugi tjedan zaredom, uz porast likvidnosti, pri čemu je u fokusu investitora bila dionica Atlantske plovidbe.

Crobex indeks porastao je prošloga tjedna 1,54 posto, na 2.164 boda, a Crobex10 za 1,3 posto, na 1.318 bodova.

Među sektorskim indeksima, najviše je na dobitku bio građevinski, za 7,27 posto, dok je jedino oslabio turistički, za 0,27 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 32,65 milijuna kuna, što je za 7,5 milijuna više nego u tjednu ranije. Uz to, ostvareno je i 3,32 milijuna kuna blok prometa dionicom Luke Rijeka, po cijeni od 27,6 kuna.

U redovnom trgovanju najveći promet ostvaren je dinicom Atlantske plovidbe, 7,4 milijuna kuna, a cijena joj je pritom skočila 10,10 posto, na 436 kuna.

Slijedila je dionica HT-a, s prometom od 3,87 milijuna kuna i rastom cijene za 1,63 posto, na 187,5 kuna.

Znatniji promet, 2,5 milijuna kuna, ostvaren je i dionicom Končara EI, a cijena joj je pritom skočila gotovo 5 posto, na 950 kuna.

Najveći skok cijene ostvarila je dionica Jadroplova, za 21,28 posto, na 57 kuna, a potom dionica Vira, za 10,74 posto, na 33 kune.

Istodobno, među likvidnijima je najveća gubitnica bila dionica Dalekovoda, s padom cijene za 26 posto, na 39,2 kune.

Hanfa je objavila početkom tjedna da su, u skladu s navodima iz svoje obavijesti od 10. rujna 2021., Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu podnijeli optužni prijedlog protiv Dalekovoda, na temelju nepravilnosti i nezakonitosti utvrđenih u postupku nadzora.

Nezakonitosti se odnose na kršenje obveza propisanih Uredbom (EU) o zlouporabi tržišta, odnosno na neobjavljivanje povlaštene informacije da je društvo zaprimilo iskaze interesa za sudjelovanje u financijskom restrukturiranju i da je odlučilo voditi pregovore u vezi s financijskim restrukturiranjem s jednim od ponuditelja, a u kojem bi postupku sudjelovao najveći vjerovnik društva.

Na ZSE se protekloga tjedna trgovalo s ukupno 64 dionice, od čega je 34 ostvarilo rast cijene, 17 pad, a 13 stagnaciju.

Tagovi: Zagrebačka burza, Atlantska plovidba, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Ericsson NT, Hrvatski Telekom, Ingra, Jadroplov, Končar EI
PROČITAJ I OVO
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
ODLUKE
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
TOKYO - Banka Japana zadržala je svoju referentnu kamatnu stopu nepromijenjenom u petak nakon sastanka o monetarnoj politici, držeći svoju referentnu kamatnu stopu na 0%-0,1%.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor zaslužan za rast
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor zaslužan za rast
ŠANGAJ - Azijske tehnološke dionice porasle su nakon sjajnih izvješća o zaradi Microsoft Corp. i Alphabet Inc. preko noći. Jen je oslabio na najnižu razinu u 34 godine nakon što je Banka Japana zadržala svoju ključnu kamatnu stopu nepromijenjenom.
Wall Street pao nakon slabih makroekonomskih podataka
PAD
Wall Street pao nakon slabih makroekonomskih podataka
NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi pali nakon što su novi podaci pokazali da je u prvom tromjesečju američko gospodarstvo poraslo manje nego što se očekivalo, dok je inflacija porasla.
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE