GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Indeksi blago pali, HT i Atlantic u fokusu

Zagrebačka burza: Indeksi blago pali, HT i Atlantic u fokusu
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.02.2020 / 19:00
Autor: Anto Augustinović, stariji analitičar tržišta kapitala Erste banke
ZAGREB - Hrvatsko tržište kapitala novi tjedan otvorilo je blagim padom dioničkih indeksa, uz nešto veću likvidnost tržišta, pri čemu je fokus bio na dionicama HT-a, Atlantica i ZABA-e.

Dionički indeksi Zagrebačke burze su na početku novog tjedna bilježili tek manje pomake vrijednosti. Indeks CROBEX se tijekom dana kretao u vrlo uskom rasponu, uz nešto izraženiji pad na kraju dana te je zaključio s blagim padom od 0,19 posto na 2.023,56 bodova. Indeks blue chip izdanja CROBEX10 je, pak, oslabio za 0,20 posto na 1.210,35 bodova, dok je među sektorskim indeksima najveću promjenu, i to pozitivnu, uknjižio prehrambeni indeks CROBEXnutris s rastom od 2,38 posto.

Likvidnost tržišta je bila ipak nešto veća nego krajem prošlog tjedna, te je ukupni dionički promet porastao na više od 11 milijuna kuna, ponajviše zahvaljujući velikim blok transakcijama dionicama Hrvatskog Telekoma i Atlantic Grupe, vrijednima ukupno 4,7 milijuna kuna. Najveći promet od 3,1 milijuna kuna ostvarile su dionice HT-a, većim dijelom generiranim u blok trgovanju, koje su kraj dana dočekale s minusom od 0,27 posto na 185,50 kuna. Slijedile su dionice Atlantic Grupe s 2,7 milijuna kuna prometa te padom cijene za 0,75 posto na 1.320,00 kuna.

U redovnom trgovanju najaktivnije su bile dionice Zagrebačke banke s prometom od 1,2 milijuna kuna i to nakon što je banka objavila poslovne rezultate za četvrto tromjesečje, pri čemu im se cijena povećala za 0,81 posto na 62,50 kuna. Među najaktivnijim izdanjima, dva su se posebno istaknula rastom cijene. Dionice Vira uzletjele su četvrti uzastopni dan, ovaj put za više od 11 posto na 84,00 kuna, njihovu najvišu cijenu u dva i pol mjeseca, dok su dionice Petrokemije skočile više od sedam posto na 60,00 kuna, njihov tromjesečni maksimum.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Atlantic Grupa, Hrvatski Telekom, Zagrebačka banka, Viro, CROBEXnutris
PROČITAJ I OVO
Odbačene baterije su sve češći uzrok požara
OPASNO
Odbačene baterije su sve češći uzrok požara
LONDON - Odbačene baterije iz elektroničkih i električnih uređaja sve su češći uzrok požara, nanoseći štetu i zagađujući zrak, upozorili su britanski vatrogasci i ekološki aktivisti u najnovijem istraživanju.
Azijska tržišta nastavila pozitivni niz
RAST
Azijska tržišta nastavila pozitivni niz
ŠANGAJ - Hong Kong je prednjačio među azijsko-pacifičkim dionicama u petak dok su tržišta pratila rast Wall Streeta, uz obnovljene nade u smanjenje stopa od strane američke središnje banke koja je ojačala tržišno raspoloženje.
Wall Street: Dow Jones produžio niz i sedmi dan
OPTIMIZAM
Wall Street: Dow Jones produžio niz i sedmi dan
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u četvrtak, budući da su novi podaci ponovno potaknuli nadu za smanjenje stope Federalnih rezervi kasnije ove godine.
Bank of England nije srezala kamate, ali će to učiniti uskoro
KAMATNE STOPE
Bank of England nije srezala kamate, ali će to učiniti uskoro
LONDON - Očekivano, britanska središnja banka Bank of England ni na ovom sastanku nije odlučila promijeniti središnju kamatnu stopu, koja tako ostaje na 16-godišnjem vrhu od 5,25 posto.
Zagrebačka burza: HT u fokusu, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT u fokusu, indeksi porasli
ZAGREB - Zagrebačka je burza u četvrtak iznjedrila rast indeksa, ali i nešto slabiji promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE