GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: CROBEX blago porastao nakon dva tjedna pada

Zagrebačka burza: CROBEX blago porastao nakon dva tjedna pada
TJEDNI PREGLED ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.02.2022 / 07:47
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj je burzi protekloga tjedna Crobex indeks blago porastao nakon dva tjedna pada, dok je ukupnu likvidnost podignula 128 milijuna kuna vrijedna blok transakcija dionicom HT-a.

Crobex indeks ojačao je prošloga tjedna 0,29 posto, na 2.131 bod, prekinuvši tako dvotjedni negativni niz. Crobex10, pak, porastao je 0,44 posto, na 1.302 boda.

Domaći indeksi ponajviše su pod utjecajem svjetskih burzi, na kojima se posljednjih tjedana trguje vrlo nesigurno, među ostalim zbog toga što neke središnje banke već zaoštravaju monetarnu politiku kako bi suzbile visoku inflaciju, a druge to najavljuju.

Među sektorskim indeksima, najviše je prošloga tjedna porastao transportni, za 0,57 posto, dok je najviše pao industrijski, za 4,45 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 25,2 milijuna kuna, što je 21,6 milijuna manje nego u tjednu ranije.

No, ukupnu likvidnost podignuo je blok promet od 131,9 milijuna kuna, i to dionicom HT-a 128,3 milijuna kuna, a dionicom Luke Rijeka u visini od 3,59 milijuna kuna.

U vezi s velikim blok prometom, HT je objavio da je poduzeo najveću transakciju otkupa vlastitih dionica u povijesti kompanije, koja je usmjerena na kreiranje vrijednosti dioničarima. To je učinjeno temeljem Programa otkupa vlastitih dionica od 28. travnja 2021. godine.

I u redovnom trgovanju dionica HT-a imala je najveći promet, 3,4 milijuna kuna, a cijena joj je stagnirala na 184,5 kuna.

Slijedila je dionica Atlantske plovidbe, s prometom od 1,8 milijuna kuna i rastom cijene za 2,33 posto, na 396 kuna.

U fokusu investitora bila je i dionica Ine, kojom je ostvareno 1,77 milijuna kuna. Cijena joj je ojačala 1,74 posto, na 3.500 kuna.

Znatniji promet imala je i dionica Podravke, 1,75 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 1,17 posto, na 692 kune.

Najveća dobitnica bila je dionica Brodogradilišta Viktor Lenac, čija je cijena skočila 18,1 posto, na 12,4 kune. Iz tog su brodogradilišta u srijedu izvijestili da su sklopili ugovor o remontu i preuređenju putničkog broda za stranog naručitelja, vrijedan više od 20 milijuna eura.

Istodobno, najviše su pale cijene dionica Đure Đaković grupe, za 35,88 posto, na 2,52 kune, te Dalekovoda, za 25,35 posto, na 53 kune.

Iz Đakovića su u petak izvijestili da su informirani od Ministarstva gospodarstva da je "Vlada na sjednici održanoj 3. veljače donijela paket odluka koje se odnose na restrukturiranje Đuro Đaković grupe".

"Navedeni paket obuhvaća, između ostalog, odluku o prihvaćanju programa restrukturiranja, odluku o davanju ovlasti za sklapanje ugovora o ustupu i kupoprodaji tražbina te odluku o suglasnosti za kupnju dionice i pretvaranje potraživanja u temeljni kapital društva", navodi se u objavi, uz napomenu kako su "navedeni dokumenti klasificirani kao povjerljivi te ih Vlada RH nije u mogućnosti objaviti".

Na ZSE se protekloga tjedna trgovalo s ukupno 58 dionica, pri čemu je cijena njih 21 porasla, 24 pala, a 13 stagnirala.

Tagovi: Zagrebačka burza, Podravka, Atlantska plovidba, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Ericsson NT, Hrvatski Telekom, Ingra, Alpha Adriatic
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE