GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Za protekle blagdane gotovo 600 tisuća turističkih noćenja

Za protekle blagdane gotovo 600 tisuća turističkih noćenja
DOBRE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.01.2023 / 13:44
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Gotovo 600 tisuća noćenja u Hrvatskoj je tijekom proteklih božićnih i novogodišnjih blagdana ostvarilo 214 tisuća turista, kojih je bilo 28 posto više nego za iste blagdane u godini prije, dok je noćenja bilo 19 posto više, izvijestila je u ponedjeljak Hrvatska turistička zajednica (HTZ).

Najviše noćenja za blagdane je ostvareno u Istri - 133 tisuće, na Kvarneru 123 tisuće te u Zagrebu 97 tisuća, a slijede Splitsko-dalmatinska županija s oko 60 tisuća noćenja, Dubrovačko-neretvanska s više od 40 tisuća, Zadarska s oko 32 tisuće i Šibensko-kninska s nešto više od 17 tisuća noćenja.

Na kontinentu je pak najviše noćenja za protekle blagdane bilo u Krapinsko-zagorskoj županiji, više od 19 tisuća, a zatim u Međimurskoj oko 12 tisuća te u Karlovačkoj županiji oko 10 tisuća.

Zagreb s najviše noćenja

Od ostalih pokazatelja blagdanskog turističkog prometa, iz HTZ-a napominju da je Zagreb među svim odredištima upisao najviše ili spomenutih 97 tisuća noćenja, a slijedi Opatija sa više od 42 tisuće te Split s gotovo 36 tisuća noćenja.

Blizu tome je i Dubrovnik sa gotovo 35 tisuća noćenja, a zatim Rovinj s više od 31 tisuću, Poreč s gotovo 28 tisuća te Zadar s više od 24 tisuće noćenja.

Među turistima i svim nacijama, najviše su noćenja za blagdane ostvarili domaći, više od 190 tisuća, dok su među strancima najviše noćili Austrijanci, zatim Slovenci, Nijemci i Talijani.

Brnjac: U 2023. turizam ušao s boljim rezultatom nego u 2019.

Naglasivši da je Hrvatska u 2023. ušla s boljim rezultatima nego početkom 2019., ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac iznosi i da se trenutno ostvaruje 32 posto više noćenja, što uključuje i porast od 10 posto u kontinentalnom dijelu zemlje.

"To je odličan pokazatelj nastavka rasta potražnje za Hrvatskom te našeg daljnjeg pozicioniranja kao cjelogodišnje destinacije s diversificiranom ponudom visoke vrijednosti. Hrvatska je prema zadnjem istraživanju Europske putničke komisije (ETC) jedna od najtraženijih destinacija za putovanja u ovom dijelu godine, a taj status želimo zadržati", poručuje ministrica.

Ocjenjujući turistički promet tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, tj. od 23. prosinca 2022. do 8. siječnja 2023. odličnim, direktor HTZ-a Kristjan Staničić ističe da je time vrlo uspješno zaključena prošla godina.


"U pozitivnom tonu i ozračju smo ušli u 2023., što potvrđuje i više od 260 tisuća noćenja ostvarenih u dosadašnjem dijelu siječnja, čime je lanjski siječanj premašen za devet posto", iznosi Staničić, hvaleći kvalitetu te bogatu turističku ponudu brojnih destinacija koje su za vrijeme blagdana i praznika u Hrvatsku privukle brojne strane turiste.

Tagovi: hrvatski turizam, Dubrovnik, Zagorje, Zagreb, Hrvatska turistička zajednica
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE