GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street snažno porastao na početku tjedna

Wall Street snažno porastao na početku tjedna
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.07.2020 / 07:45
Autor: SEEbiz / H

NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica snažno porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo pokazateljima iz američkog i kineskog gospodarstva, pa su vijesti o širenju koronavirusa u SAD-u ostale u drugom planu.

Dow Jones skočio je 459 bodova ili 1,78 posto, na 26.287 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,59 posto, na 3.179 bodova, a Nasdaq indeks 2,21 posto, na rekordnih 10.433 boda.

Ulagače je ohrabrilo izvješće Instituta za menadžere nabave (ISM), prema kojemu je u lipnju indeks aktivnosti u uslužnom sektoru SAD-a skočio na 57,1 bod, najvišu razinu od veljače, odnosno prije pandemije koronavirusa.

„Ove su brojke važne i pomažu u objašnjenju zašto raste povjerenje potrošača”, kaže Quincy Krosby, analitičarka u tvrtki Prudential Financial.

Ulagače je, također, ohrabrio skok cijena dionica na kineskim burzama za više od 5 posto, nakon niza naznaka da se drugo po veličini svjetsko gospodarstvo oporavlja od koronakrize.

Za razliku od SAD-a, gdje broj zaraženih i umrlih od koronavirusa posljednjih dana raste rekordnom brzinom, situacija u Kini, u kojoj je taj virus izbio početkom godine, puno je bolja, a svi posljednji podaci pokazuju da se proizvodna i uslužna aktivnost u toj zemlji oporavljaju.

Zahvaljujući tome, na najvećoj svjetskoj burzi jučer je nastavljen rast cijena dionica, premda je u 16 saveznih država SAD-a zabilježen rekordni skok broja oboljelih od Covida-19, što bi moglo narušiti proces postupnog pokretanja gospodarskih aktivnosti i usporiti oporavak gospodarstva.

Zbog pandemije koronavirusa, svjetske su burze polovicom ožujka pale na najniže razine u više godina. No, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama vlasti širom svijeta, od kraja ožujka do danas nadoknadile su veliki dio prethodnih gubitaka.

Zahvaljujući tome, na američkim je burzama Nasdaq indeks dosegnuo najvišu razinu u povijesti, dok je Dow Jones od polovice ožujka skočio više od 40 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,09 posto, na 6.285 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,64 posto, na 12.733 boda, a pariški CAC 1,49 posto, na 5.081 bod.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE