GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: S&P 500 uzletio na najvišu razinu u povijesti

Wall Street: S&P 500 uzletio na najvišu razinu u povijesti
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.01.2024 / 21:47
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u petak na najvišu razinu svih vremena jer su se ulagači vratili kupnji dionica koja je bila na snazi posljednjih dana nakon kratkotrajnog posrtaja tržišta na početku nove godine.

S&P 500 porastao je 1,1%, nadmašivši prethodni unutardnevni rekord od 4818,62, koji je postavljen u siječnju 2022. U međuvremenu, Dow Jones Industrial Average, koji je postavio vlastiti rekord na kraju prošle godine, dodao je 400 bodova, ili 1%. Nasdaq Composite napredovao je 1,5%. Manji Nasdaq-100 koji je više usmjeren na tehnologiju ojačao je 1,8% i također dosegao rekordnu vrijednost.

Sva tri glavna prosjeka sada su u pozitivnom području za 2024., dok je Dow za 30 dionica porastao tijekom porasta u petak.

Nakon gubitka od 19% u 2022., S&P 500 skočio je 2023., zabilježivši rast od 24% jer je gospodarstvo zaobišlo recesiju koju su mnogi očekivali, a inflacija se spustila na razine koje su omogućile Federalnim rezervama da pauziraju povećanje kamatnih stopa. Mjerilo se približilo rekordu nakon snažnog porasta u četvrtoj četvrtini, ali je na kraju palo. Oporavak tržišta malo je zastao na početku 2024. jer su ulagači ostvarili dio dobiti u velikim tehnološkim liderima poput Applea.

Ali vratili su se kupnji tih tehnoloških lidera posljednjih dana. Prekretnica od petka potvrđuje da je burza službeno na tržištu bikova koje je započelo u listopadu 2022., a ne samo u skoku unutar tržišta medvjeda. S&P 500 porastao je više od 34% od te niske razine.

“U umu investitora, [tvrtke] koje vode u umjetnoj inteligenciji ili imaju skup proizvoda koji se razlikuje u tehnološkom prostoru vrlo, vrlo snažno vode na tržištu. To je bio val koji je trajao do kraja prošle godine i 2024. godine,” rekao je Matt Stucky, glavni upravitelj portfelja u Northwestern Mutual Wealth Managementu.

Tehnološki sektor dobio je 2,1% u petak i skočio više od 4% tijekom trgovačkog tjedna, što ga čini S&P 500 sektorskim tjednom s najboljim rezultatima do danas.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, apple, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Srpski proizvođači jabuka: Sporazum s Kinom značajna poslovna prilika
PRILIKE
Srpski proizvođači jabuka: Sporazum s Kinom značajna poslovna prilika
BEOGRAD - Stupanje na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine 1. jula ove godine je značajna poslovna prilika, ocenili su proizvođaći jabuka za Betu.
Wall Street: Dow skočio preko 100 bodova i porastao osmi dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Dow skočio preko 100 bodova i porastao osmi dan zaredom
NEW YORK - Dow Jones Industrial Average porastao je u petak, završivši osmu uzastopnu pobjedničku sesiju i zabilježivši svoj najbolji tjedan u 2024. godini.
Revolut lansirao mjenjačnicu kriptovaluta
KRIPTO SCENA
Revolut lansirao mjenjačnicu kriptovaluta
NEW YORK - Nakon prepolovljenja bitcoin pokazuje slabost i trguje se ispod granice od 60 tisuća eura. Očekivano, samo prepolovljenje nije imalo izravan utjecaj na cijenu najveće kriptovalute.
Zagrebačka burza: Pad indeksa, AD Plastik dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad indeksa, AD Plastik dobitnik dana
ZAGREB - Kraj tjedna donio je Zagrebačkoj burzi pad indeksa uz slabašan promet.
Ovog ljeta očekuje se snažan skok prodaje piva, evo zašto
PIVO
Ovog ljeta očekuje se snažan skok prodaje piva, evo zašto
BERLIN - Prodaja piva oporavit će se ove godine, procjenjuju proizvođači širom svijeta, uzdajući se u ljetna sportska događanja, blaža poskupljenja i povoljnije vremenske prilike.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE