GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: S&P 500 i Nasdaq porasli, inflacija popušta

Wall Street: S&P 500 i Nasdaq porasli, inflacija popušta
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.05.2023 / 06:54
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 porastao, kao i Nasdaq indeks, jer su ulagače ohrabrili podaci koji pokazuju da inflacija u SAD-u postupno popušta.

Dow Jones oslabio je 0,09 posto, na 33.531 bod, dok je S&P 500 ojačao 0,45 posto, na 4.137 bodova, a Nasdaq indeks 1,04 posto, na 12.306 bodova.

U fokusu ulagača bili su jučer podaci o inflaciji, koji su bili u skladu s očekivanjima. Na mjesečnoj razini potrošačke su cijene u travnju porasle 0,4 posto, dok se rast na godišnjoj razini usporio s 5 na 4,9 posto.

Inflacija postupno popušta od kada je polovicom prošle godine dosegnula vrhunac od 9 posto, no i dalje je znatno viša od 2 posto, koliko iznosi ciljana razina američke središnje banke.

No, tijekom jučerašnjeg trgovanja nije bilo jasnog smjera, pa su se indeksi izmjenjivali u pozitivnom i negativnom području.

Razlog je tome, među ostalim, neizvjesnost u vezi pregovora između demokrata i republikanaca o povećanju gornje razine državnog zaduživanja. Ako se do 1. lipnja u Kongresu ne postigne dogovor, savezne vlasti neće moći financirati rad dijela državnih institucija.

Rastu S&P 500 i Nasdaq indeksa najviše je pridonio rast cijena dionica tehnoloških divova. Cijena Alphabeta skočila je više od 4 posto, dok su dionice Applea i Microsofta poskupile više od 1 posto.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,29 posto, na 7.741 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,37 posto, na 15.896 bodova, a pariški CAC 0,49 posto, na 7.361 bod.

Tagovi: Wall Street, NYSE, inflacija, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa
ZAGREB - Slab promet i minimalni rast indeksa na kraju tjedna na Zagrebačkoj burzi.
Globalne cijene hrane blago porasle u travnju
HRANA
Globalne cijene hrane blago porasle u travnju
RIM - Cijene hrane blago su porasle u travnju budući da je poskupljenje mesa, biljnih ulja i žitarica prevagnulo nad pojeftinjenjem šećera, mlijeka i mliječnih proizvoda, izvijestila je u petak Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).
Hanfa poslala važno upozorenje
UPOZORENJE
Hanfa poslala važno upozorenje
ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) ponovo upozorava građane na sve učestaliju pojavu lažnih e-poruka u kojima se od građana traži uplata na temelju fiktivne porezne obveze.
Iločke zidine otvorene, očekuje se dodatni turistički rast
NOVI SADRŽAJI
Iločke zidine otvorene, očekuje se dodatni turistički rast
ILOK – Puštanjem balona započela je svečanost promocije obnovljene povijesne jezgre Iloka koja će trajati do nedjelje 5. svibnja.
Euro bi se mogao naći u problemima, evo zašto
ANALITIČARI
Euro bi se mogao naći u problemima, evo zašto
FRANKFURT - Izgledi da će Europska središnja banka odstupiti od Federalnih rezervi u pogledu smanjenja kamatnih stopa vjerojatno će biti "posebno negativni" za 20-članu eurozonu, prema jednom ekonomistu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE