GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street porastao drugi dan zaredom

Wall Street porastao drugi dan zaredom
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.10.2020 / 07:11
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi porasli drugi dan zaredom jer su komentari predsjednika SAD-a Donalda Trumpa podržali nadu ulagača da će uskoro biti postignut dogovor o novom paketu fiskalnih poticaja.

Dow Jones ojačao je 122 boda ili 0,43 posto, na 28.425 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,80 posto, na 3.446 bodova, a Nasdaq indeks 0,50 posto, na 11.420 bodova.

Rast indeksa uslijedio je nakon što je Trump u intervjuu Fox Newsu kazao da su razgovori između Bijele kuće i Kongresa o paketu fiskalnih poticaja ponovno pokrenuti i da su dobri izgledi da se uskoro postigne dogovor.

Prije samo dva dana Trump je prekinuo pregovore s Kongresom o tom paketu poticaja i tražio načine da se donesu parcijalne poticajne mjere, primjerice, zrakoplovnoj industriji.

No, predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi kazala je da prijedlog zakona o pomoći zrakoplovnoj industriji može proći u Kongresu samo ako bude jamstava da će se nastaviti raditi na cjelovitom paketu poticajnih mjera.

I dok u Washingtonu traju politička natezanja, ulagači vjeruju da će dodatne poticajne mjere biti donijete prije ili kasnije.

„Potpuno je jasno da tržište trenutno pokreću samo vijesti o fiskalnim poticajima”, kaže Art Hogan, strateg u tvrtki National Securities.

A da su poticaji potrebni, pokazuje niz posljednjih makroekonomskih podataka o usporavanju oporavka gospodarstva od koronakrize.

Jučer je objavljeno da je prošloga tjedna broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima iznosio 840 tisuća, nešto manje nego tjedan dana prije, dok je broj nezaposlenih koji primaju pomoć skliznuo s 11,9 na 10,9 milijuna.

To pokazuje da se situacija na tržištu rada postupno oporavlja, ali da su na državnoj pomoći i dalje milijuni ljudi koji su od početka koronakrize ostali bez posla.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,53 posto, na 5.978 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,88 posto, na 13.042 boda, a pariški CAC 0,61 posto, na 4.911 bodova.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE