GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street pao četvrti dan zaredom

Wall Street pao četvrti dan zaredom
NEGATIVNI NIZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.12.2022 / 08:09
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale četvrti trgovinski dan zaredom jer se ulagači plaše da će daljnje povećanje kamatnih stopa američke središnje banke izazvati recesiju.

Dow Jones oslabio je 0,49 posto, na 32.757 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,90 posto, na 3.817 bodova, a Nasdaq indeks 1,49 posto, na 10.546 bodova.

Tržište je pod pritiskom od prošle srijede, kada je Fed poručio da bi kamate mogle biti povećane na više razine nego što se očekivalo i da bi se na tim razinama mogle zadržati dulje nego što se očekivalo.

Prema tim procjenama, konačna kamatna stopa, na kojoj će se zaustaviti ciklus povećanja kamata, mogla bi dosegnuti 5,1 posto, dok se prije očekivalo 4,6 posto.

To znači da će Fed i u idućoj godini povećavati kamate, ukupno za 0,75 postotnih bodova, u raspon od 5 do 5,25 posto.

Nakon povećanja za 0,50 postotnih bodova prošle srijede, ključne kamate kreću se u rasponu od 4,25 do 4,50 posto, što je njihova najviša razina u posljednjih 15 godina.

Posljednjih mjeseci inflacijski pritisci ponešto popuštaju, no prošloga je tjedna predsjednik Feda Jerome Powell poručio da su podaci o inflaciji u listopadu i studenome dobrodošle naznake usporavanja tempa rasta cijena, ali da to nije dovoljno.

A zbog povećanja kamata usporava se rast gospodarstva. Fed procjenjuje da će bruto domaći proizvod (BDP) iduće godine porasti 0,5 posto, kao i ove godine, no čelnici nekoliko velikih američkih banaka poručili su ovih dana da bi gospodarstvo iduće godine moglo uroniti u recesiju.

„Postavlja se pitanje hoće li se gospodarstvo mekano prizemljiti ili zaroniti u recesiju? Je li Fed reagirao primjereno?”, kaže Melissa Brown, direktorica u tvrtki Applied Research.

U ovo doba godine obično cijene dionica rastu jer investicijski fondovi i drugi veliki investitori uljepšavaju svoje portfelje, što je uobičajeno za kraj godine.

No, analitičari kažu da bi ove godine taj inače uobičajeni rast cijena mogao izostati ili će biti vrlo slab.

„Uspon Djeda Mraza obično započinje polovicom prosinca na krilima veselja i novogodišnjeg optimizma, ulaganja bonusa, niskog obujma trgovanja i izostanka povlačenja kapitala s tržišta. No, u godinama kada je tržište u minusu do polovice prosinca, kao št je slučaj sada, uspon Djeda Mraza obično je slabiji ili manje pouzdan”, objašnjava Shane Oliver, strateg u tvrtki AMP Capital.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,40 posto, na 7.361 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,36 posto, na 13.942 boda, a pariški CAC 0,32 posto, na 6.473 boda.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE