GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Nasdaq jedini indeks u blagom plusu

Wall Street: Nasdaq jedini indeks u blagom plusu
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2021 / 07:24
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli s rekordnih razina jer su ulagači oprezni nakon snažnog rasta cijena dionica posljednjih tjedana, a uoči poruka središnje američke banke.

Dow Jones oslabio je 127 bodova ili 0,39 posto, na 32.825 bodova, a S&P 500 0,16 posto, na 3.962 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,09 posto, na 13.471 bod.

Vodeći indeksi na najvećoj svjetskoj burzi skliznuli su jučer s najviših razina u povijesti zbog oštrog pada cijena nafte i opreza ulagača uoči poruka čelnika središnje banke.

Najviše je, gotovo 3 posto, potonuo S&P 500 indeks energetskog sektora, a s padom za više od 1 posto pratili su ga financijski i industrijski.

Prethodnih dana cijene su dionica rasle jer su ulagači optimistični u vezi oporavka gospodarstva od koronakrize, nakon što je prošloga tjedna Kongres odobrio novi paket fiskalnih poticaja vrijedan 1.900 milijardi dolara.

Tim poticajima pruža se podrška potrošnji stanovništva, industrijama koje je koronakriza najviše pogodila, a velika su sredstva namijenjena i ubrzanju procesa cijepljenja stanovništva protiv covida-19.

Ulagači se nadaju da će novi fiskalni poticaji, zajedno s ubrzanjem procesa cijepljenja protiv covida-19, uskoro dovesti do normalizacije društvenog života i snažnog oporavka gospodarstva.

No, ubrzanje oporavka, zajedno s golemim fiskalnim i monetarnim poticajima, moglo bi izazvati jačanje inflacije.

Zbog toga rastu prinosi na američke državne obveznice, pa se na referentne 10-godišnje obveznice kreću oko 1,6 posto, najviše razine u 13 mjeseci.

Ulagači stoga nestrpljivo čekaju poruke čelnika američke središnje banke u srijedu, nakon njihove dvodnevne sjednice, započete u utorak.

Vjeruje se da će Fed povećati procjene rasta gospodarstva u ovoj godini i poručiti da će i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku sve dok se gospodarstvo sasvim ne oporavi od koronakrize.

No, najviše pažnje bit će usmjereno na osvrt Feda po pitanju inflacije i signale kada se može očekivati povećanje kamatnih stopa.

„Ova sjednica Feda jedna je od najvažnijih u posljednje vrijeme. Radi se o prvoj sjednici nakon nedavnog snažnog rasta prinosa na obveznice i zabrinutosti u vezi inflacije”, kaže Tom Martin, portfelj menadžer u fondu Globalt Investments.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,80 posto, na 6.803 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,66 posto, na 14.557 bodova, a pariški CAC 0,32 posto na 6.055 bodova.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE