GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Indeksi pali, energetski sektor na meti prodavatelja

Wall Street: Indeksi pali, energetski sektor na meti prodavatelja
SUZDRŽANo
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.06.2023 / 22:09
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Američki indeksi pali su u utorak, prvog dana trgovanja u tjednu, jer je uspon koji je doveo tržište do razina neviđenih više od godinu dana odahnuo.

Dow Jones Industrial Average pao je za 200 bodova, odnosno 0,58%. S&P 500 je pao 0,42%, dok je Nasdaq Composite pao 0,25%.

"Imali smo značajan rast", rekao je Art Hogan, glavni tržišni strateg u B. Riley Financialu. “Dok ulazimo u novi, iako praznikom skraćeni tjedan, moramo pronaći vjerodostojne razloge da se nastavimo boriti protiv sila negativnosti koje se još uvijek zadržavaju oko potencijalne recesije, koja izgleda kao 'Čekajući Godota' i potencijal za Fed koji ostaje rigorozan protiv inflacije.”

Pad je nadmašio rast na New York burzi u utorak 2 prema 1. Energetika je najviše zaostajala u S&P 500, a sektor je pao više od 1%. U međuvremenu su Intel, Nike i Boeing povukli Dow, svaki za više od 3%.

Nasuprot tome, graditelji kuća nadmašili su rezultate nakon izvješća o stambenom sektoru koje je bilo bolje od očekivanog. PulteGroup, D.R. Horton i Lennar bili su svaki viši za više od 1%. Drugdje, Nvidia je također odbila trend, porasla za više od 1%, dok su glavni indeksi posustali.

Ulagači dolaze nakon snažnog tjedna, a S&P 500 dosegnuo je najvišu razinu od travnja 2022. S&P 500 i Nasdaq Composite objavili su svoje najbolje tjedne rezultate od ožujka, pri čemu je referentna vrijednost za široko tržište porasla za 2,6%, a tehnološki bogati indeks dodao je 3,25%. Bio je to također peti pozitivan tjedan za S&P 500 indeks — prvi od studenog 2021. — i osmi uzastopni pozitivan tjedan za Nasdaq, što je prethodno postigao 2019. godine.

Ulagači su naizgled bili spremni na odluku središnje banke da preskoči povećanje kamatne stope prošlog tjedna. Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je na tiskovnoj konferenciji u srijedu da središnja banka tek treba donijeti odluku o politici prije sastanka u srpnju. Međutim, kreatori politike predviđaju još dva povećanja stope od četvrtine boda kasnije ove godine. Odluka da se preskoči povećanje u lipnju prekinula je Fedov niz od deset uzastopnih povećanja kamata.

Unatoč Powellovom inzistiranju da će buduća politika Fed-a ostati ovisna o podacima, dionice su bile u usponu. U tjednu koji je završio 14. lipnja, raspoloženje ulagača poraslo je na 45,2%, u odnosu na 27,4% prije nekoliko tjedana, prema Američkom udruženju individualnih ulagača. To je najviša razina od studenog 2021. Wall Street pokušava procijeniti koliko će se snažno tržišno raspoloženje prošlog tjedna održati u skraćenom trgovinskom tjednu koji je slab na ekonomskim podacima.

"Vjerujemo da su tržišta dionica maksimalno rastegnuta jer su sudionici na tržištu oprezni da ne propuste potencijalno novo tržište bikova", napisao je u utorak u bilješci Mike Wilson, glavni američki dionički strateg u Morgan Stanleyju.

Tagovi: Wall Street, NYSE, nVIDIA, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
POTONUĆE
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
NEW YORK - Bitcoin je u srijedu oštro pao na svoju najnižu razinu u više od dva mjeseca usred šireg raspoloženja na tržištima za smanjenje rizika, dok su ulagači pazili na nadolazeću odluku američke središnje banke o kamatnim stopama.
Veliki optimizam na Ljubljanskoj borzi, NLB u fokusu
LJSE
Veliki optimizam na Ljubljanskoj borzi, NLB u fokusu
LJUBLJANA - Na Ljubljanskoj burzi promet je znatno porastao, a sve su dionice u prvom kvartalu poskupjele. Prosječni rast iznosio je 17%, što domaće tržište stavlja na prvo mjesto u regiji. Dionice NLB-a i dalje se izdvajaju po rastu - +29% u prva tri mjeseca!
Azijska tržišta: Indeksi pali, većina burzi zatvorena
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, većina burzi zatvorena
ŠANGAJ - Australsko i japansko tržište pali su u srijedu dok se ulagači spremaju za odluku američke središnje banke o stopama, koja bi trebala biti objavljena u četvrtak rano u Aziji.
Wall Street: Oštar pad za kraj gubitničkog travnja
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Oštar pad za kraj gubitničkog travnja
NEW YORK - Američki su indeksi pali u utorak i završili gubitnički mjesec nakon što su podaci o plaćama višim od očekivanih potaknuli novu zabrinutost zbog inflacije uoči odluke Federalnih rezervi o kamatama u srijedu.
Osnivač Binancea osuđen na četiri mjeseca zatvora
PRESUDA
Osnivač Binancea osuđen na četiri mjeseca zatvora
NEW YORK - Osnivač Binancea, milijarder, Changpeng Zhao, osuđen je u utorak na četiri mjeseca zatvora, nakon što je priznao krivicu za omogućavanje pranja novca na svojoj kripto mjenjačnici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE