GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vujčić: Do kraja godine početak pokusnog kovanja eurokovanica s nacionalnim motivima

Vujčić: Do kraja godine početak pokusnog kovanja eurokovanica s nacionalnim motivima
GUVERNER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.09.2021 / 17:47
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Guverner HNB-a Boris Vujčić u ponedjeljak je nakon sastanka s potpredsjednikom Komisije Valdisom Dombrovskisom najavio da bi pokusno kovanje eura s hrvatskom nacionalnom stranom trebalo započeti do kraja ove godine, pri čemu bi moglo biti iskovano do milijun takvih kovanica.

Nakon sastanka u HNB-u s Dombrovskisom i njegovom delegacijom, guverner Vujčić izvijestio je da su razgovarali o procesu priprema za ulazak Hrvatske u eurozonu, o tome što je do sada učinjeno, o potrebi ispunjavanja mastriških kriterija, kao i o tehničkim pripremama za kovanje eura u Hrvatskoj s nacionalnom stranom.

Vujčić je podsjetio da je u petak potpisan memorandum o razumijevanju koji HNB-u omogućuje da započne s tehničkim pripremama za kovanje eura te najavio da će ovaj mjesec biti okončan javni natječaj za dizajn.

Taj natječaj se temelji na pet odabranih nacionalnih motiva za eurokovanice, idući mjesec će se Komisiji i članicama eurozone dostaviti prijedlozi tog dizajna, a nakon njihovog mišljenja pred kraj ove godine, u studenom ili prosincu, krenut će se s pokusnim kovanjem eura s hrvatskom nacionalnom stranom. Pritom bi moglo biti iskovano do milijun primjeraka takvih kovanica, najavio je guverner.

Također, odvijaju se i pripreme za zamjenu svih kovanica i novčanica kune, što će za HNB, rekao je Vujčić, biti "značajna logistička operacija". "Na svu sreću, tu imamo iskustvo prijašnjih zamjena i to će nam sasvim sigurno pomoći", rekao je guverner te napomenuo da će ukupno biti potrebno zamijeniti 1,1 milijardu komada kunskih kovanica.

Vujčić je izvijestio i da su u poodmakloj fazi pripreme zakona o euru, koji bi trebao biti donijet početkom iduće godine, a tu su i pripreme za donošenje etičkog kodeksa koji bi trebao doprinijeti dodatnoj zaštiti potrošača u procesu prelaska na euro. Njime bi se između ostalog i poduzeća trebala obvezati da taj proces neće koristiti u nepoštene namjene, prije svega u kontekstu eventualnog povećanja cijena, kazao je Vujčić.

Priprema se i najavljeni proces dualnog isticanja cijena, s kojim bi se krenulo odmah nakon potencijalnog dobivanja "zelenog svijetla" za uvođenje eura, a koji bi trajao i neko vrijeme i nakon što bi zajednička europska valuta postala službena u Hrvatskoj.

Vujčić je istaknuo i veliko razumijevanje i potporu od Dombrovskisa i Komisije, kao i Eurogrupe i Europske središnje banke (ECB). "Uvjereni smo da ćemo u ovom pripremnom razdoblju nastaviti na isti način surađivati", zaključio je Vujčić.

Dombrovskis: Odrađen vrlo dobar posao u pristupanju eurozoni

Izvršni potpredsjednik Europske komisije za gospodarstvo u interesu građana Valdis Dombrovskis boravi u radnoj posjeti Hrvatskoj, a danas je već sudjelovao na sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj, kao i na konferenciji "Hrvatska: na putu za euro", koju su organizirali poslovni tjednik Lider i predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj.

Današnji dan je ocijenio vrlo intenzivnim, a i ustvrdio da su hrvatske vlasti po pitanju uvođenja eura odradili vrlo dobar i intenzivan posao, pri čemu su postaviti vrlo ambiciozne rokove za njegovo uvođenje, a to je od 1. siječnja 2023. godine.

"Komisija je voljna podržati hrvatske vlasti u nastojanjima i radnim naporima za pristupanje eurozoni", poručio je Dombrovskis, apostrofiravši da se za to moraju ispuniti svi kriteriji konvergencije, tzv. mastriški kriteriji.

"Sve pripremne aktivnosti napreduju vrlo dobro, nadam se nastavku dobre suradnje s hrvatskim vlastima i nadam se da će da ću moći Hrvatskoj vrlo skoro u jednom trenutku zaželjeti dobrodošlicu kao članici eurozone", izjavio je Dombrovskis.


onalna novinska agencija u Hrvatskoj čiji su korisnici gotovo svi važniji elektronički i tiskani mediji u zemlji. Osim hrvatskih medija, naše vijesti preuzimaju brojne novinske agencije s kojima Hina surađuje (ANSA, AFP, Reuters, APA, STA) te brojni portali u regiji. U Uredništvu Hine radi 95 novinara i fotoreportera k

Tagovi: eurokovanice, Hrvatska narodna banka, eurozona, Boris Vujčić, Valdis Dombrovskis
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi blago porasli, u fokusu Podravka
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi blago porasli, u fokusu Podravka
ZAGREB - Nakon žestoke rasprodaje u ponedjeljak, utorak je donio blagi oporavak na Zagrebačkoj burzi.
Zagrebački ugostitelji dobivaju krovnu digitalnu platformu Zagreb Mingles
GASTRO
Zagrebački ugostitelji dobivaju krovnu digitalnu platformu Zagreb Mingles
ZAGREB - Nakon dugog toplog ljeta, život se vratio na zagrebačke ulice, a novim projektom Zagreb Mingles, on će doživjeti svoj gastronomski vrhunac koji će biti sjajna uvertira u uzbudljivu jesen u metropoli.
Dolarov indeks kliznuo s najviših razina u četiri tjedna
FOREX
Dolarov indeks kliznuo s najviših razina u četiri tjedna
LONDON - Dolar je u utorak oslabio s najviše razine u četiri tjedna prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, dok investitori za daljnje smjernice u vezi poticaja čekaju odluke s ovotjednih sjednica ključnih središnjih banaka, posebno američkog Feda.
Rusija produljila zabranu uvoza hrane iz EU-a i SAD-a
UVOZ HRANE
Rusija produljila zabranu uvoza hrane iz EU-a i SAD-a
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin produljio je do prosinca 2022. godine embargo na uvoz hrane iz EU-a i SAD-a kojim je Moskva uzvratila na zapadne sankcije Rusiji zbog pripojenja Krima.
Vujčić: Ne vidim neki veliki rizik od inflacije
GUVERNER
Vujčić: Ne vidim neki veliki rizik od inflacije
ZAGREB - "Vidim rizike koji proizlaze iz ovih cijena koje vidimo u ovom trenutku na tržištu obveznica, nekretnina gdje se velik dio novca prelio pa i kriptovalute."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE