GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučković u Bruxellesu najavila administrativna rasterećenja

Vučković u Bruxellesu najavila administrativna rasterećenja
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2024 / 20:22
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Hrvatska nastoji pomoći svojim poljoprivrednicima kroz dodatne potpore iz proračuna i na razini EU-a osigurati im veću fleksibilnost u dostupnosti europskih fondova, izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Ministrica Vučković sudjelovala je na sastanku ministra poljoprivrede država članica EU-a, koji je održan u napetom ozračju prosvjeda poljoprivrednika, tijekom kojeg su probijali policijske blokade, palili gume, po ulicama prosipali stajsko gnojivo. Cijelu europsku četvrt u Bruxellesu blokirali su s više od 900 traktora. Poljoprivrednici su nezadovoljni niskim cijenama poljoprivrednih proizvoda, sporazumima o slobodnoj trgovini i strogim ekološkim propisima.

“Mogu reći da se i hrvatski poljoprivrednici suočavaju s ovim izazovima i poteškoćama, tržišnim oscilacijama koje se ubrzano mijenjaju pa primjerice u jednom trenutku imaju znatno više ulazne troškove, a u drugom trenutku znanto niže cijene svojih proizvoda”, rekla je ministrica Vučković nakon sastanka.

“Mi nastojimo osigurati dodatne potpore iz proračuna, zatim svojim prijedlozima na Vijeću EU-a nastojimo osigurati određene mjere i fleksibilnost unutar dostupnih europskih poljoprivrednih fondova”, rekla je Vučković.

Dodala je da njezino ministarstvo priprema prijedloge administrativnih rasterećenja.

“Dio ćemo rješavati na nacionalnoj razini, dio na razini EU-a”, rekla je.

Belgijski ministar poljoprivrede koji je predsjedao sastankom David Clarinval rekao je da su zaprimili više od 500 prijedloga država članica kako poboljšati položaj poljoprivrednika. Te sugestije su proslijeđene Europskoj komisiji, koja će pripremiti izvješće i konkretne prijedloge, o čemu će onda Vijeće raspravljati i odlučivati.

Istaknuo je da su ministri država članica pozdravili mjere koje je dosad donijela Europska komisija u odgovoru na zahtjev poljoprivrednika, koji već mjesecima prosvjeduju diljem EU-a te pozvali Komisiju da pripremi prijedlog novih mjera.

Nastojeći umiriti nezadovoljstvo poljoprivrednika, EU je već ublažio neke dijelove Zelenog plana, izbacivši cilj smanjenja emisija u poljoprivredi iz klimatskog paketa za 2040.

EU je povukao i zakon o smanjenju upotrebe pesticida i odgodio cilj po kojem poljoprivrednici moraju dio zemlje ostaviti neobrađenom radi poboljšanja bioraznolikosti.

Tagovi: vučković, poljoprivreda
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
RAST
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
BUDVA – Tržište osiguranja u Crnoj Gori u prvom je tromjesečju zabilježilo rast od 12,6 posto, objavio je predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja (ANO) Marko Ivanović.
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
KRIPTO SCENA
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
BUDIMPEŠTA - Narodna banka Mađarske (MNB) provest će istraživanje kako bi utvrdila stupanj interesa među mađarskim tvrtkama za pokretanje aktivnosti na lokalnom tržištu kripto-imovine, rekli su u ponedjeljak središnja banka i regulator financijskog tržišta, prema izvješću državnih novinske agencije MTI.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE