GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vozači kamiona koji štrajkaju u njemačkom servisu prekidaju dogovor oko plaća

Vozači kamiona koji štrajkaju u njemačkom servisu prekidaju dogovor oko plaća
NEZADOVOLJSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.09.2023 / 19:00
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Višemjesečni štrajk zbog neisplaćenih plaća većinom uzbečkih i gruzijskih vozača kamiona na odmorištu njemačke autoceste okončan je nakon što je nizozemski sindikalni pregovarač uspio postići dogovor u sporu.

Edwin Atema, nizozemski sindikalni dužnosnik kojeg su vozači imenovali da pregovara u njihovo ime, rekao je da su vozači dobili novac i da je poljska tvrtka za prijevoz tereta koja ih je zaposlila pismeno pristala povući pravne pritužbe protiv štrajkača.

Atema nije rekao koliko su novca dobili vozači.

Poljska tvrtka također je obećala da ubuduće neće podnositi nikakve tužbe protiv vozača, u Njemačkoj ili bilo kojoj drugoj zemlji. Izvođač je podnio prijavu zbog iznude protiv vozača uredu javnog tužitelja u njemačkom gradu Darmstadtu.

Nastavak štrajka više nije imao smisla, posebno s obzirom na stresnu situaciju za vozače, koji su više od dva mjeseca boravili u servisnom području u Gräfenhausenu, oko 25 kilometara južno od Frankfurta u zapadnoj Njemačkoj.

Grupa od oko 80 muškaraca tražila je, kako su rekli, više od 500.000 eura (530.000 dolara) neisplaćenih plaća od svog poslodavca. Muškarci su rekli da mjesecima nisu primili plaću.

Oko 30 vozača stupilo je u štrajk glađu tražeći svoje zahtjeve.

"Ti su se vozači borili za svoj novac", rekao je Atema, koji je servisno područje Gräfenhausena nazvao "Waterloo" za poljsku autoprijevozničku tvrtku, misleći na Napoleonov konačni poraz u bitci kod Waterlooa 1815. godine.

"Očajnički prosvjed" istočnoeuropskih vozača kamiona došao je kraju i pronađeno je rješenje, rekao je Stefan Körzell, član uprave Njemačke konfederacije sindikata (DGB).

Zahvaljujući velikom broju donacija sada se može pomoći vozačima, rekao je.

Ali Körzell je zahtijevao "političke posljedice" štrajka, kako na europskoj razini, tako iu Poljskoj i Njemačkoj. Poljske vlasti, rekao je Körzell, moraju trajno oduzeti prijevozničke dozvole prijevozničkim tvrtkama uključenim u spor oko plaća.


Zasluge: Boris Roessler/dpa

Tagovi: bozači, vozači kamiona
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi pali, većina burzi zatvorena
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, većina burzi zatvorena
ŠANGAJ - Australsko i japansko tržište pali su u srijedu dok se ulagači spremaju za odluku američke središnje banke o stopama, koja bi trebala biti objavljena u četvrtak rano u Aziji.
Wall Street: Oštar pad za kraj gubitničkog travnja
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Oštar pad za kraj gubitničkog travnja
NEW YORK - Američki su indeksi pali u utorak i završili gubitnički mjesec nakon što su podaci o plaćama višim od očekivanih potaknuli novu zabrinutost zbog inflacije uoči odluke Federalnih rezervi o kamatama u srijedu.
Osnivač Binancea osuđen na četiri mjeseca zatvora
PRESUDA
Osnivač Binancea osuđen na četiri mjeseca zatvora
NEW YORK - Osnivač Binancea, milijarder, Changpeng Zhao, osuđen je u utorak na četiri mjeseca zatvora, nakon što je priznao krivicu za omogućavanje pranja novca na svojoj kripto mjenjačnici.
Zagrebačka burza: Span gubitnik dana, indeksi različitih predznaka
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Span gubitnik dana, indeksi različitih predznaka
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio različite predznake indeksa uz solidan promet.
Hrvatska po izdvajanjima za zdravstvo znatno zaostaje za EU-om
ZDRAVSTVO
Hrvatska po izdvajanjima za zdravstvo znatno zaostaje za EU-om
ZAGREB - Iako izdvajanja za zdravstvo rastu, ona značajno zaostaju za prosjekom Europske unije, a naročito najuspješnijim članicama EU-a, dok je zdravstveni sustav podfinanciran.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE