GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Veljača donosi novi val poskupljenja hrane

Veljača donosi novi val poskupljenja hrane
REALNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2023 / 09:53
Autor: SEEbiz / Večernji list

ZAGREB - U iščekivanju bijele liste trgovaca, koja bi po nekima mogla rezultirati "šumom" od više od 200 stranica različitih cijena različitih dobavljača i proizvođača 80-ak najprodavanijih vrsta proizvoda – s rastom inflacije od gotovo 20% na godišnjoj razini, evidentno je da potrošnja životno neophodnijih namirnica količinski pada, i ne samo u RH.

Prema podacima FoodDrinkEurope, potrošnja hrane i pića u EU je na godišnjoj razini pala 1%.

U Hrvatskoj se samo u mliječnoj industriji bilježi pad potrošnje vrhnja za 5%, fermenata za 4, maslaca, primjerice, za 1%. Rekorderi po rastu cijena vjerojatno su pak polutvrdi sirevi. TISUP je objavio kako je trapist u prosincu 2022. u odnosu na isti mjesec 2021. bio 26% skuplji, gouda 21, edam 25%, dok je prodajna cijena svježeg polumasnog sira la viša za 14, maslaca za 11%, piše Večernji list.

Direktor Croatiastočara Branko Bobetić zalaže se za sustavno praćenje rasta cijena hrane od primarne proizvodnje preko industrije do maloprodaje s PDV-om i bez PDV-a, kako to rade Francuzi – i zato imaju najnižu stopu inflacije kod hrane od svih EU zemalja. Tamo se na mjesečnoj razini prate tržne cijene, primjerice svinjskih polovica i reprezentativnih proizvoda od svinjskog mesa, iz čega se, kaže Bobetić, lako iščitava i kolike se marže "beru" u trgovini – a svake godine u lipnju svi prikupljeni podaci prezentiraju se i "češljaju" i u parlamentu.

– Phil Hogan, europski povjerenik za trgovinu, u zadnjoj je godini svog mandata takav model praćenja htio preslikati kao obvezu svake zemlje članice, no lobiji su to blokirali – kaže Bobetić. Danas tako imamo situaciju da je Hrvatska među top-četiri članice EU u kojima potrošačke cijene rastu brže od proizvođačkih. A već od početka veljače, tvrde trgovci, slijedi novi val poskupljenja najavljen od Pohita, Nestlea, Dr. Oetkera, Intersnacka Adria... dok je dio dobavljača, mahom domaćih, poskupljenja prolongirao do početka ožujka.

Prema analizi Croatiastočara, cijene kruha i brašna u Hrvatskoj su u prosincu na godišnjoj razini rasle 22,4%, a u odnosu na referentnu 2015. čak 47,1%. Gleda li se samo kruh, on je prema zadnjim podacima Eurostata, u nas bio skuplji 27,7%. Meso i mesne prerađevine skuplji su 13,9% na godišnjoj razini, ribe 14,2%, mlijeko, sir i jaja 22,2%, ulja i masti 22,5%, voće 8,3%, povrće 12,4, šećer, med, pekmezi, konditorski proizvodi 17,1, kava, čaj, kakao 6,5%. U odnosu na 2015., mlijeko i mliječni proizvodi te ulja i masti poskupjeli su za više od 40%. Gleda li se pak prosjek EU27, na godišnjoj su razini ribe i riblji proizvodi za oko 2% skuplji nego u RH, mlijeko i mliječni proizvodi za 5,3%, a voće za 4%.

Tagovi: hrana, poskupljenje hrane, Branko Bobetić, Croatiastočar, jaja, kruh, meso, piletina, šećer, riba
PROČITAJ I OVO
Vučković: Situacija s mljekarima u Hrvatskoj iznimno ranjiva
MLJEKARI
Vučković: Situacija s mljekarima u Hrvatskoj iznimno ranjiva
ZAGREB - Broj isporučitelja mlijeka značajno se smanjuje u svim zemljama EU-a, no situacija u Hrvatskoj je iznimno ranjiva, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković večeras u središnjem HTV-ovom Dnevniku.
U 2022. pala proizvodnja jabuka
JABUKE
U 2022. pala proizvodnja jabuka
ZAGREB - Privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuju da je u 2022. pala proizvodnja jabuka i krušaka u odnosu na godinu ranije, dok je istodobno porasla proizvodnja šljiva, jagoda, mandarina i ostalog voća.
Prihodi od turizma čak 2,5 milijarde eura veći nego 2019.
TURIZAM
Prihodi od turizma čak 2,5 milijarde eura veći nego 2019.
ZAGREB - Prema podacima Hrvatske narodne banke u 2022. godini prihodi od stranih turista na razini cijele zemlje iznosili su 13 milijardi i 114 milijuna eura.
Hrvatska iskoristila 61% dostupnog EU novca za obnovu nakon potresa
FONDOVI EU
Hrvatska iskoristila 61% dostupnog EU novca za obnovu nakon potresa
BRUCELLES - Europska komisija, koja je Hrvatskoj dala milijardu eura za obnovu štete nastale potresima, smatra da bi vlada jasnijom komunikacijom prema korisnicima mogla ubrzati korištenje tih sredstava, saznaje Hina. Hrvatska je iskoristila 61 posto tog novca, a ima rok od tri mjeseca da iskoristi preostali dio. U protivnom će ostati neiskorišten.
Zagrebačka burza: Peti uzastopni rast, Zaba u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Peti uzastopni rast, Zaba u fokusu
ZAGREB - Kraj tjedna na Zagrebačkoj je burzi protekao u znaku optimizma.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE