GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vasle: ECB bi u rujnu mogla povećati ključnu kamatnu stopu za 0,5 postotnih bodova

Vasle: ECB bi u rujnu mogla povećati ključnu kamatnu stopu za 0,5 postotnih bodova
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.07.2022 / 17:51
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Za normalizaciju cijena sirovina, energije i hrane potrebno je stabilizirati geopolitičku situaciju, a inflaciju je potrebno rješavati i drugim politikama, kaže guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle.

Prema Boštjanu Vasleu, iza visoke inflacije stoje dva ključna čimbenika - brz oporavak gospodarstva od pandemijske krize, a posljednjih mjeseci i posljedice ruske agresije na Ukrajinu.

“To se očituje u visokim cijenama sirovina, energenata i hrane na međunarodnim tržištima, a ključni faktor koji može smiriti inflaciju je stabilizacija geopolitičkih prilika na globalnoj razini, konkretno na europskom prostoru”, rekao je Vasle na marginama prezentacije Gospodarske revije za Sloveniju 2022. koju je na Brdu pri Kranju pripremila Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

Inflacijom se, kako je naglasio, moraju pozabaviti i drugi političari. Prema Vasletovim riječima, u okviru Europske središnje banke (ECB) već je započela normalizacija politike u tri područja.

“Prvi je program novih otkupa vrijednosnih papira, kako u okviru redovnog tako i u okviru pandemijskog programa, koji je u ovom trenutku praktički završen”, rekao je.

Prema riječima guvernera, druga mjera koju je usvojila ECB vezana je uz utvrđenje da su ispunjeni uvjeti za postupno povećanje kamatnih stopa.

“Treća, a po mnogima i jedna od najvažnijih mjera, je ponašanje na području kamatnih stopa. Izrazili smo čvrsto očekivanje da će prvo povećanje biti na srpanjskoj sjednici”, rekao je Vasle.

Očekuje se da će ECB nastaviti dizati kamatne stope u rujnu, "pri čemu ostaje otvorena mogućnost malo većeg povećanja". Kako je objasnio, u skladu s očekivanjima, kamata će u srpnju biti podignuta za 0,25 postotnih bodova, au rujnu bi mogla biti povećana za 0,5 postotnih bodova. Vasle je najavio nastavak ove dinamike postupnog podizanja kamata i nakon rujna, odnosno u zadnjem kvartalu ove i početkom iduće godine.

Prema njegovim riječima, mjere koje poduzimaju vlade također mogu biti od velike pomoći u suzbijanju inflacije.

“To je niz instrumenata koji u pojedinim zemljama ovise o ekonomskim preferencijama vlada, ne samo o političkim preferencijama vlada. Dobrodošle su mi sve mjere koje pridonose stabilizaciji cijena, posebice na najizloženijim područjima", zaključio je Vasle.

ECB je danas također predstavila planove za uključivanje klimatskih promjena u svoju monetarnu politiku kako bi potaknula poduzeća u europodručju da više brinu o svom utjecaju na okoliš. Mjerama se želi bolje uzeti u obzir financijske rizike povezane s klimom i podržati zelenu tranziciju gospodarstva, objavila je banka.

"Klimatske promjene i prijelaz na zelenije gospodarstvo utječu na naš glavni cilj održavanja stabilnosti cijena, jer utječu na naše gospodarstvo te rizičnost i vrijednost imovine u bilanci Eurosustava", napisala je banka u priopćenju za javnost.

Kao nadzorno tijelo, ECB ima dužnost pridonijeti sigurnosti i stabilnosti bankarskog sektora, stoga banka mora osigurati da je dobro pripremljena za upravljanje klimatskim rizicima, smatraju. Također, kao europska institucija, banka ima dužnost podupirati opće ekonomske politike koje doprinose postizanju ciljeva EU, uključujući zaštitu okoliša.

Prema trenutačnim planovima, mjere će stupiti na snagu u listopadu 2022., a daljnji detalji uslijedit će malo prije toga. Od prvog tromjesečja 2023. ECB će početi redovito objavljivati podatke o klimi o držanju korporativnih obveznica.

Prema novim planovima, ECB će nastojati postupno dekarbonizirati svoje korporativne obveznice u skladu s ciljevima Pariškog klimatskog sporazuma i preusmjeriti se prema izdavateljima s boljim klimatskim učinkom. Klimatski učinak mjerit će se pokazateljima kao što su niže emisije stakleničkih plinova, ambiciozniji ciljevi smanjenja ugljika i najave klimatskih mjera, objasnili su.

Tagovi: Boštjan Vasle, kamatne stope, Banka Slovenije, Europska središnja banka
PROČITAJ I OVO
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
ODLUKE
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
TOKYO - Banka Japana zadržala je svoju referentnu kamatnu stopu nepromijenjenom u petak nakon sastanka o monetarnoj politici, držeći svoju referentnu kamatnu stopu na 0%-0,1%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE