GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Urbana revitalizacija: Split bi mogao postati nova Barcelona

Urbana revitalizacija: Split bi mogao postati nova Barcelona
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.10.2020 / 09:20
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Pandemija koronavirusa osobito je teško pogodila svjetsku turističku industriju. COVID-19 promijenit će turizam, ali neće ga zaustaviti.

Ljudska želja za istraživanjem, učenjem i razvojem nikad neće biti utažena. Jedna od glavnih pouka koju treba izvući iz trenutačne krize je ta da tu težnju valja zadovoljiti na održiv i pažljiv način kojim se uspostavlja odgovarajuća ravnoteža između očuvanja postojećeg i stvaranja novog.

Upravo je to cilj novog strateškog plana revitalizacije Splita, drugog po veličini grada u Hrvatskoj i najvećeg grada Dalmacije, regije na jugu zemlje, s gotovo 180 000 stanovnika u užem i 300 000 stanovnika u širem gradskom području. Dok je turizam glavni zamašnjak lokalnoga gospodarstva, pri čemu Split služi i kao ishodište veza s mnogim otocima duž dalmatinske obale, tradicionalne industrije poput brodogradnje suočavaju se s izazovnim tranzicijskim procesima.

Planom urbane revitalizacije Splita, taj „biser istočnog Jadrana“ korjenito će se preobraziti preuređenjem ključnog lučkog područja i razvojem gradske četvrti Kopilica. Projekt će omogućiti Splitu da do kraja iskoristi svoj golem potencijal, nadahnut uspjehom sličnih dosadašnjih zahvata u gradovima poput Barcelone,

Kopenhagena i Londona, gdje su se zapuštene željezničke i lučke lokacije pretvorile u živahne nove četvrti primamljive za rad i život građana.
Strateški plan koji su razvili austrijski građevinski inženjeri iz tvrtke iC Consulenten, a Europska banka za obnovu i razvoj financira ga sa 600 000 eura, okrenut je lokaciji glavnog željezničkog kolodvora u području luke i velikoj gradskoj četvrti Kopilica na sjevernoj obali splitskog poluotoka. Cilj plana je smanjiti zagušenja u središtu grada i iskoristiti najbolje gradske lokacije kao što su glavni kolodvor, uz moguće proširenje gradskog središta.

Novim uređenjem lučkog područja i gradske četvrti Kopilica stvorit će se potencijalna bruto razvijena površina od oko 1,2 milijuna m2 za približno 15 000 stanovnika i 10 do 15 tisuća radnih mjesta. Revitalizacijom glavnog kolodvora i novim cestovnim tunelom u luci omogućit će se razvoj kulturnih, kongresnih i hotelskih sadržaja. Što se tiče gradske četvrti Kopilica, predviđa se da će proširenje gradskog središta uključivati poslovne prostore, sveučilište, velika stambena područja te sustav „parkiraj i koristi se javnim prijevozom,“ koji će biti od velike važnosti za čitavo gradsko područje, kao i za turiste.

Ispunjavanje tih ciljeva iziskivat će pozamašnu novu prometnu infrastrukturu. Nova laka željeznica do zračne luke i autocestovni most preko zaljeva od Solina do Kopilice bit će nužni preduvjeti tog razvojnog projekta.

EBRD podupire ovaj plan kao dio svog šireg rada u području urbane revitalizacije kao cjelovitog pristupa prevladavanju izazova s kojima se suočavaju mnogi gradovi u zemljama u kojima je Banka aktivna, a samo u Hrvatskoj Banka trenutačno sudjeluje u projektima u Puli, Šibeniku i Zagrebu. Urbana revitalizacija pruža mogućnosti za vraćanje gospodarstva u ravnotežu, privlačenje stranih ulaganja i učinkovito korištenje sredstava EU-a, a kako država ima ključnu ulogu u poticanju tih ulaganja, EBRD tijesno surađuje s tijelima vlasti i državnim poduzećima na svim razinama kako bi potpomogla provedbu ambicioznih planova koji će preobraziti veće gradove u Hrvatskoj.

U Splitu se nalazi palača rimskog cara Dioklecijana, koja je izgrađena na prijelazu iz trećeg u četvrto stoljeće, a danas je na UNESCO-vom popisu mjesta svjetske baštine. Split kasnije postaje bizantski grad, sve do pada pod mletačku vlast. Strateški plan revitalizacije, potpomognut sredstvima EBRD-a, sada će omogućiti gradu i njegovoj bogatoj kulturnoj baštini da svoju prošlost poveže sa svjetlom budućnošću.

Tagovi: Split, Barcelona, Kopilica, Europska banka za obnovu i razvoj
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE