GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukrajinski dužnosnik signalizirao oštar pad izvoza kukuruza i suncokretovog ulja

Ukrajinski dužnosnik signalizirao oštar pad izvoza kukuruza i suncokretovog ulja
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.04.2022 / 11:30
Autor: SEEbiz / H
KIJEV/PRAG - Ukrajinski izvoz kukuruza mogao bi zbog ruske invazije pasti gotovo za četvrtinu u sezoni 2021/2022., rekao je visoki dužnosnik ministarstva poljoprivrede, a još snažniji pad mogao bi zabilježiti izvoz suncokretovog ulja.

Izvoz kukuruza mogao bi u aktualnoj poljoprivrednoj sezoni koja završava u lipnju pasti za 24 posto, na 17 milijuna tona, izjavio je u srijedu u na konferenciji u Pragu zamjenik ministra poljoprivrede Roman Rusakov.

Izvoz suncokretovog ulja mogao bi potonuti za trećinu, na 3,4 milijuna tona, dodao je Rusakov.

Ukrajina je najveći proizvođač i izvoznik suncokretovog ulja u svijetu. Prije rata proizvođači su izvoz u sezoni 2021/2022. procjenjivali na 6,6 milijuna tona.

Specijalizirana ukrajinska savjetodavna tvrtka APK-Informa objasnila je prošle subote da su izvozne cijene ukrajinskog kukuruza pale zbog ograničene potražnje i velikih zaliha koje se od početka ruske invazije mogu izvoziti samo željeznicom, preko granice s Poljskom.

Tona kukuruza za isporuke od travnja do svibnja sada stoji 240 do 250 dolara po toni DAP (isporučeno na mjesto) na poljskoj granici, što je čak 15 dolara po toni manje nego prošlog tjedna, navodi APK-Inform.

Ukrajina spada među vodeće svjetske dobavljače žitarica, a većinu poljoprivrednih sirovina isporučivala je preko luka na Crnom moru. Budući da je to područje sada poprište sukoba, trgovci pokušavaju što više žitarica transportirati željeznicom.

Ukrajinski dužnosnici priopćili su da su zalihe kukuruza krajem ožujka iznosile oko 13 milijuna tona, dodavši da je prošlog mjeseca izvezeno samo 300.000 tona žitarica.

Taras Visockij, također zamjenik ukrajinskog ministra poljoprivrede, rekao je na konferenciji u Pragu i da bi Ukrajina do kraja sezone mogla izvesti dva milijuna tona pšenice, ne navevši procjenu izvoza u cijeloj sezoni koja bi se mogla usporediti s prošlogodišnjim podacima.

Rusija invaziju na Ukrajinu naziva "posebnom operacijom" uništavanja ukrajinskih vojnih kapaciteta i zarobljavanja, kako kaže, opasnih nacionalista. Ukrajina i Zapad smatraju je pak ničim izazvanom agresijom, podsjeća Reuters.

Tagovi: Ukrajina, kukuruz, suncokretovo ulje, pšenica
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE