GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UHPA: Turističke agencije pred kolapsom od Vlade traže žurnu pomoć

UHPA: Turističke agencije pred kolapsom od Vlade traže žurnu pomoć
KOLAPS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2021 / 13:22
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) od hrvatske Vlade zahtjeva žurno donošenje odluke o nastavku mjera za očuvanje radnih mjesta i uvrštenje agencija u mjeru naknade fiksnih troškova, jer je u pitanju njihov opstanak s obzirom da u dosadašnjem dijelu godine imaju pad prometa veći od 90 posto, izvijestili su iz UHPA-e.

"Već više od šest mjeseci intenzivno pregovaramo s predstavnicima Vlade o modelu obeštećenja koji je ključan za spas agencija. U našim zahtjevima imamo podršku resorne ministrice Nikoline Brnjac i smatramo da je krajnji čas da krene realizacija financijske pomoći za pripremu sezone i normalizaciju aktivnosti koju je i sam premijer Plenković najavio", ističe u priopćenju UHPA-e njezin predsjednik Tomislav Fain.

Poručuje i da su agencije na pragu još jedne krizne turističke sezone, a jedino na što trenutno mogu računati je neizvjesnost od širenja pandemije, držanja epidemiološke situacije pod kontrolom i turističkih kretanja, a time u pitanje dolazi i opstanak turističkih agencija.

"Osim potpora za očuvanje radnih mjesta, koje kao horizontalnu mjeru pomoći provode i ostale države članice EU, Hrvatska poduzetnicima u turizmu nije osigurala niti jedan program bespovratnih sredstava, kao što su to učinile druge zemlje članice, posebice one čiji je BDP, kao i hrvatski, snažno oslonjen na turizam", upozorava Fain.

Stoga smatra da je presudno što prije definirati kriterije za najugroženije i osigurati dugoročniji nastavak potpora za očuvanje radnih mjesta. Kako kaže, nedopustivo je da u zemlji koja u tolikoj mjeri ovisi o turizmu, turistička industrija preživljava iz dana u dan i sa strahom iščekuje odluku o nastavku ili ukidanju jedine konkretne mjere pomoći.

"Dok druge zemlje članice, poput Slovenije, Austrije, Grčke, Italije, Rumunjske, Češke i Bugarske, u koordinaciji s Europskom komisijom izdvajaju milijunske iznose bespovratne pomoći za svoje organizatore putovanja kako bi im nadoknadile izgubljeni promet u 2020. i time osigurale njihov opstanak, naši zahtjevi da se na isti način iz programa pomoći EU osiguraju bespovratna sredstva i za turistički sektor u Hrvatskoj, nažalost, nisu uvaženi iako se 70 posto turističkog prometa u pred i post sezoni realizira posredstvom turističkih agencija", iznosi Fain.

Za program državnih potpora u suradnji Ministarstva turizma i sporta, HBOR-a, HAMAG-BICRO-a i poslovnih banaka, za koji kaže da su se nadali da će i agencijama omogućiti bar dio nužnih sredstava za preživljavanje, u praksi nažalost nije zaživio.

Prema informacijama dobivenih od članova UHPA-e, banke nisu zainteresirane osigurati kredite agencijama koje su u problemima, a takva je većina. Fain ne vidi svrhu izdavanja državnih jamstava ako ne postoji takav interes druge strane.

Smatra i da je zadnji čas da Vlada shvati probleme u kojima se turistička industrija nalazi i donese program potpora i pomoći za izlazak iz krize, jer prema zadnjem istraživanju koje je UHPA provela među svojim članovima, pad prometa i u prvom kvartalu 2021. nastavio je trend iz 2020. i bio je veći od 90 posto.

"Takav pad nitko ne može negirati ili od toga pobjeći te od Vlade očekujemo konkretne i promptne mjere pomoći koje će agencijama omogućiti nastavak poslovanja, a dugoročno osigurati da budu nositelji održivog, inovativnog i otpornog turizam kojeg priželjkujemo i planiramo u Nacionalnoj razvojnoj strategiji Republike Hrvatske do 2030.", zaključuje Fain.

Tagovi: Udruga hrvatskih putničkih agencija, hrvatski turizam, Tomislav Fain, Nikolina Brnjac
PROČITAJ I OVO
Njemačka industrija zračnog prijevoza iščekuje radnike iz Turske
UVOZ RADNIKA
Njemačka industrija zračnog prijevoza iščekuje radnike iz Turske
BERLIN - Njemačko udruženje zračnog prometa nada se da će vlasti brzo odobriti dolazak 2000 radnika iz Turske i tako doprinijeti otklanjanju gužvi u zračnim lukama. Nedostatak osoblja, kako na zemlji tako i u zraku, ima korijene u otpuštanju radnika u pandemiji prije dvije godine.
Beogradska berza: Skočile akcije NIS-a, indeksi se oporavili na kraju nedelje
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Skočile akcije NIS-a, indeksi se oporavili na kraju nedelje
BEOGRAD – Većina akcija na Beogradskoj berzi je zabeležila rast poslednjeg trgovačkog dana u nedelji poguravši naviše berzanske indekse, dok je investiciona aktivnost bila skromna.
Zagrebačka burza: HT i Podravka solidno podigli indekse
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT i Podravka solidno podigli indekse
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su glavni dionički indeksi porasli za više od pola posto, ostvarivši pritom dobitke i na tjednoj razini, a pritom su najviše porasle cijene dionica u transportnom i prehrambenom sektoru.
Butković: Dva milijuna vozila više na autocestama nego 2019.
AUTOCESTE
Butković: Dva milijuna vozila više na autocestama nego 2019.
BAŠKA - Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u petak je izvijestio da je do prošle nedjelje hrvatskim autocestama prošlo dva milijuna vozila više nego rekordne turističke 2019. godine.
WTO: Oporavak zračnog prometa podupro svjetsku trgovinu uslugama
USLUGE
WTO: Oporavak zračnog prometa podupro svjetsku trgovinu uslugama
ZAGREB - Svjetska trgovina uslugama porasla je na početku drugog tromjesečja, poduprta oporavkom zračnog prijevoza putnika od pandemijskog šoka, izvijestila je Svjetska trgovinska organizacije (WTO).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE