GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UHPA: Turističke agencije pred kolapsom od Vlade traže žurnu pomoć

UHPA: Turističke agencije pred kolapsom od Vlade traže žurnu pomoć
KOLAPS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2021 / 13:22
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) od hrvatske Vlade zahtjeva žurno donošenje odluke o nastavku mjera za očuvanje radnih mjesta i uvrštenje agencija u mjeru naknade fiksnih troškova, jer je u pitanju njihov opstanak s obzirom da u dosadašnjem dijelu godine imaju pad prometa veći od 90 posto, izvijestili su iz UHPA-e.

"Već više od šest mjeseci intenzivno pregovaramo s predstavnicima Vlade o modelu obeštećenja koji je ključan za spas agencija. U našim zahtjevima imamo podršku resorne ministrice Nikoline Brnjac i smatramo da je krajnji čas da krene realizacija financijske pomoći za pripremu sezone i normalizaciju aktivnosti koju je i sam premijer Plenković najavio", ističe u priopćenju UHPA-e njezin predsjednik Tomislav Fain.

Poručuje i da su agencije na pragu još jedne krizne turističke sezone, a jedino na što trenutno mogu računati je neizvjesnost od širenja pandemije, držanja epidemiološke situacije pod kontrolom i turističkih kretanja, a time u pitanje dolazi i opstanak turističkih agencija.

"Osim potpora za očuvanje radnih mjesta, koje kao horizontalnu mjeru pomoći provode i ostale države članice EU, Hrvatska poduzetnicima u turizmu nije osigurala niti jedan program bespovratnih sredstava, kao što su to učinile druge zemlje članice, posebice one čiji je BDP, kao i hrvatski, snažno oslonjen na turizam", upozorava Fain.

Stoga smatra da je presudno što prije definirati kriterije za najugroženije i osigurati dugoročniji nastavak potpora za očuvanje radnih mjesta. Kako kaže, nedopustivo je da u zemlji koja u tolikoj mjeri ovisi o turizmu, turistička industrija preživljava iz dana u dan i sa strahom iščekuje odluku o nastavku ili ukidanju jedine konkretne mjere pomoći.

"Dok druge zemlje članice, poput Slovenije, Austrije, Grčke, Italije, Rumunjske, Češke i Bugarske, u koordinaciji s Europskom komisijom izdvajaju milijunske iznose bespovratne pomoći za svoje organizatore putovanja kako bi im nadoknadile izgubljeni promet u 2020. i time osigurale njihov opstanak, naši zahtjevi da se na isti način iz programa pomoći EU osiguraju bespovratna sredstva i za turistički sektor u Hrvatskoj, nažalost, nisu uvaženi iako se 70 posto turističkog prometa u pred i post sezoni realizira posredstvom turističkih agencija", iznosi Fain.

Za program državnih potpora u suradnji Ministarstva turizma i sporta, HBOR-a, HAMAG-BICRO-a i poslovnih banaka, za koji kaže da su se nadali da će i agencijama omogućiti bar dio nužnih sredstava za preživljavanje, u praksi nažalost nije zaživio.

Prema informacijama dobivenih od članova UHPA-e, banke nisu zainteresirane osigurati kredite agencijama koje su u problemima, a takva je većina. Fain ne vidi svrhu izdavanja državnih jamstava ako ne postoji takav interes druge strane.

Smatra i da je zadnji čas da Vlada shvati probleme u kojima se turistička industrija nalazi i donese program potpora i pomoći za izlazak iz krize, jer prema zadnjem istraživanju koje je UHPA provela među svojim članovima, pad prometa i u prvom kvartalu 2021. nastavio je trend iz 2020. i bio je veći od 90 posto.

"Takav pad nitko ne može negirati ili od toga pobjeći te od Vlade očekujemo konkretne i promptne mjere pomoći koje će agencijama omogućiti nastavak poslovanja, a dugoročno osigurati da budu nositelji održivog, inovativnog i otpornog turizam kojeg priželjkujemo i planiramo u Nacionalnoj razvojnoj strategiji Republike Hrvatske do 2030.", zaključuje Fain.

Tagovi: Udruga hrvatskih putničkih agencija, hrvatski turizam, Tomislav Fain, Nikolina Brnjac
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE