GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UHPA od nacionalnog stožera traži formalnu zabranu rada putničkih agencija

UHPA od nacionalnog stožera traži formalnu zabranu rada putničkih agencija
RAVNOPRAVNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.01.2021 / 11:18
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) je zbog nemogućnosti agencija da u pandemiji obavljaju svoju djelatnost zatražila od Stožera civilne zaštite RH da im formalno zabrani rad jer će tako moći biti ravnopravni u povlačenju prijeko potrebnih financijskih sredstava za opstanak i oporavak.

Iako im rad formalno nije obustavljen odlukom Stožera, agencije većinu poslova i usluga za koje su osnovane ne mogu obavljati, i to već gotovo godinu dana i poslovanje im je, s obzirom da putovanja i dalje nisu moguća, krajnje ugroženo, kaže predsjednik UHPA-e Tomislav Fain.

"Agencije su do sada iscrpile sve rezerve, a da bi osigurale likvidnost bile su primorane, uz ostalo, prodavati vlastitu imovinu. Zahvalni smo na potporama za očuvanje radnih mjesta, ali bez dodatne pomoći države nećemo opstati. Ako ne postoji drugi način da nam Vlada pomogne u ovoj neizdrživoj situaciji, onda smo jedina djelatnost koja od Stožera civilne zaštite traži da nas se formalno zatvori kako bi nam se taj način omogućila ravnopravnost u povlačenju prijeko potrebnih financijskih sredstava za opstanak i oporavak", naglašava Fain.

Objašnjava da su agencije među prvima osjetile i doživjele krizu zbog pandemije, još u veljači 2020. s prvim otkazima turista iz Azije, a poslije i s otkazivanjem gotovo svih domaćih i međunarodnih organiziranih putovanja, konferencija i događanja.

U svemu tome neke su agencije, kako kaže Fain, entuzijastički pokušavale raditi kreirajući i nove programe, no zbog ograničenja u destinacijama, zatvorenosti turističkih i ugostiteljskih objekata i neizvjesnošću na koju ne mogu utjecati, od poslovanja nije bilo ništa.

Fain pritom iznosi i podatke DZS-a po kojima su najveći pad prihoda, veći od 86 posto, u sklopu uslužnih djelatnosti lani imale upravo putničke agencije, organizatori putovanja (touroperatori) i ostale rezervacijske usluge te povezane djelatnosti.

Kako se situacija ne poboljšava ni početkom 2021., koja će za agencije također biti neizvjesna i sigurno poslovno teška, u Udruzi hrvatskih putničkih agencija smatraju da je bolje da im se odlukom formalno zabrani rad, jer ionako ne rade.

Tagovi: Udruga hrvatskih putničkih agencija, Tomislav Fain, hrvatski turizam, putničke agencije
PROČITAJ I OVO
Bradbury o digitalnim nomadima: Zagreb i Hrvatska mogu postati sigurna, autentična lifestyle destinacija
INTERVJU
Bradbury o digitalnim nomadima: Zagreb i Hrvatska mogu postati sigurna, autentična lifestyle destinacija
INTERVJU - " Zamislite da Dubrovnik, Zagreb, Split, Hvar, Istra i drugi zajedno rade na izgradnji tih zajednica i amentija za nomade. Tada netko može dobiti dozvolu od dvanaest mjeseci i provesti po nekoliko mjeseci u svakoj, povezujući se s istomišljenicima cijelim putem."
Zagrebačka burza: CROBEX milimetar do 2.000 bodova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX milimetar do 2.000 bodova
ZAGREB - Optimizam na Zagrebačkoj burzi danas je bio popraćen slabašnim prometom.
Buffett podnio ostavku u Zakladi Gates
OSTAVKA
Buffett podnio ostavku u Zakladi Gates
NEW YORK - Warren Buffett podnio je ostavku na mjesto povjerenika Zaklade Billa i Melinde Gates.
Ostojić: ECDC zbunjuje strane turiste
SPORNA METODOLOGIJA
Ostojić: ECDC zbunjuje strane turiste
SOLNA - Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) cijelu obalu stavio u narančastu zonu, a brojke su u zelenom.
Azijska tržišta: Investitori oprezni, indeksi stagniraju
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Investitori oprezni, indeksi stagniraju
ŠANGAJ - Azijska su tržišta u četvrtak bila pomiješanog sentimenta jer su investitori dali oduška nakon recentnog rasta, dok pokušavaju procijeniti kada će Federalne rezerve početi ukidati svoj ogromni program monetarnog ublažavanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE