GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ugostitelji od Marića traže niži PDV, dostupnost financiranja i ukidanje parafiskalnih nameta

Ugostitelji od Marića traže niži PDV, dostupnost financiranja i ukidanje parafiskalnih nameta
ZAHTJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.07.2020 / 15:39
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vodstvo Nacionalne udruge ugostitelja održalo je sastanak s potpredsjednikom Vlade i ministrom financija Zdravkom Marićem u sklopu kojeg su u ime članova udruge predali popis mjera koje smatraju nužnima za očuvanje svoje industrije u okolnostima krize izazvane epidemijom koronavirusa i nastavak normalnog poslovanja po završetku iste.

Iz Nacionalne udruge ugostitelja ovaj dugo iščekivani sastanak ocijenjen je pozitivnim, uz izražavanje obostrane želje za brzim rješavanjem gorućih problema. Vodstvo NUU izjavljuje kako postoji nacionalni konsenzus o potrebi uvođenja preferencijalne stope PDV-a u ugostiteljstvu kako bi se dugoročno održala konkurentnost, potaknule investicije i očuvala radna mjesta. 

Kao ključne probleme koje je potrebno žurno riješiti predstavnici ugostitelja naveli su nedostupnost povoljnih sredstava za likvidnost na financijskom tržištu te previsoku stopu PDV-a na pića i napitke, koja iznosi 25%. Među ostalim mjerama, predstavnici NUU zatražili su i svrstavanje manjka ili viška u blagajni u lakše porezne prekršaje, ukidanje poreza na potrošnju na nacionalnoj razini, vaučerizaciju za radnike prema modelu koji postoji u poljoprivredi, ukidanje raznih parafiskalnih nameta i priznavanje troška reprezentacije u iznosu 100% za gospodarske subjekte.

Sudionici sastanka složili su se kako je potreban širi dogovor oko smjera u kojem će se razvijati ugostiteljstvo, budući da je riječ o djelatnosti koja povezuje domaće proizvođače kvalitetnih prehrambenih proizvoda s potrošačima, ali i o industriji koja je proteklih godina napravila velike pomake u transparentnosti poslovanja.

Ugostitelji su istakli primjer projekta “Pet kravata”, koji su sami inicirali i predstavili javnosti još prošle godine - u sklopu tog projekta ugostiteljski objekti klasificiraju se ovisno o udjelu kvalitetnih domaćih proizvoda u ponudi, što pretvara ugostitelje u nositelje plasmana domaće kvalitete te se u tom projektu nadaju potpori, zajedničkom razvoju i realizaciji s budućom Vladom.

Potpredsjednik Vlade Marić rekao je na sastanku kako su svi zahtjevi Nacionalne udruge ugostitelja za njega na stolu te zaslužuju raspravu i zajednički dogovor, naglasivši kako je aktualna Vlada u korona krizi pokazala koliko je spremna stati iza poduzetnika.

Vodstvo Nacionalne udruge ugostitelja istaknulo je svoju podršku suzbijanju sive ekonomije i omogućavanju ravnopravne tržišne utakmice od strane države.

Susret je završen uz dogovor za daljnje sastanke s ključnim osobama iz Ministarstva financija s kojima će se razgovarati o rješavanju pojedinih zahtjeva Nacionalne udruge ugostitelja.

Tagovi: Nacionalna udruga ugostitelja, Zdravko Marić, PDV na ugostiteljstvo, turizam, parafiskalni nameti, Pet kravata, Ministarstvo financija
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Ingra gubitnica dana, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ingra gubitnica dana, indeksi pali
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su Crobex indeksi pali drugi dan zaredom, uz skroman promet, dok su u fokusu ulagača bila poslovna izvješća domaćih kompanija za treće tromjesečje.
Vlada će sudjelovati na dražbi za brod koji se gradi u 3. maju
DRAŽBA
Vlada će sudjelovati na dražbi za brod koji se gradi u 3. maju

ZAGREB - Vlada je u četvrtak odlučila da će putem Ministarstva financija sudjelovati na dražbi i predati ponudu za kupnju broda koji se gradi u riječkom 3. maju, te će predati početnu ponudu od 142,1 milijuna kuna.

Dolar stabilan, investitori oprezni pred sjednicu ECB-a
FOREX
Dolar stabilan, investitori oprezni pred sjednicu ECB-a
LONDON - Tečaj dolara u četvrtak nije zabilježio veće promjene u odnosu na drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, dok su investitori na oprezu uoči današnje sjednice Europske središnje banke (ECB), a brinu ih i nova zatvaranja gospodarstava u Europi zbog Covida-19.
Azijska tržišta: Širenje koronavirusa ruši indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Širenje koronavirusa ruši indekse
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu i europskim tržištima dan prije, jer se ulagači plaše usporavanja oporavka globalnog gospodarstva zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u svijetu.
Wall Street potonuo više od 3 posto
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street potonuo više od 3 posto
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica oštro pale, treći dan zaredom, zbog strahovanja da će snažan rast broja oboljelih od koronavirusa dovesti do strogih restriktivnih mjera, a time i usporavanja oporavka svjetskog gospodarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE