GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ugostitelji od Marića traže niži PDV, dostupnost financiranja i ukidanje parafiskalnih nameta

Ugostitelji od Marića traže niži PDV, dostupnost financiranja i ukidanje parafiskalnih nameta
ZAHTJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.07.2020 / 15:39
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vodstvo Nacionalne udruge ugostitelja održalo je sastanak s potpredsjednikom Vlade i ministrom financija Zdravkom Marićem u sklopu kojeg su u ime članova udruge predali popis mjera koje smatraju nužnima za očuvanje svoje industrije u okolnostima krize izazvane epidemijom koronavirusa i nastavak normalnog poslovanja po završetku iste.

Iz Nacionalne udruge ugostitelja ovaj dugo iščekivani sastanak ocijenjen je pozitivnim, uz izražavanje obostrane želje za brzim rješavanjem gorućih problema. Vodstvo NUU izjavljuje kako postoji nacionalni konsenzus o potrebi uvođenja preferencijalne stope PDV-a u ugostiteljstvu kako bi se dugoročno održala konkurentnost, potaknule investicije i očuvala radna mjesta. 

Kao ključne probleme koje je potrebno žurno riješiti predstavnici ugostitelja naveli su nedostupnost povoljnih sredstava za likvidnost na financijskom tržištu te previsoku stopu PDV-a na pića i napitke, koja iznosi 25%. Među ostalim mjerama, predstavnici NUU zatražili su i svrstavanje manjka ili viška u blagajni u lakše porezne prekršaje, ukidanje poreza na potrošnju na nacionalnoj razini, vaučerizaciju za radnike prema modelu koji postoji u poljoprivredi, ukidanje raznih parafiskalnih nameta i priznavanje troška reprezentacije u iznosu 100% za gospodarske subjekte.

Sudionici sastanka složili su se kako je potreban širi dogovor oko smjera u kojem će se razvijati ugostiteljstvo, budući da je riječ o djelatnosti koja povezuje domaće proizvođače kvalitetnih prehrambenih proizvoda s potrošačima, ali i o industriji koja je proteklih godina napravila velike pomake u transparentnosti poslovanja.

Ugostitelji su istakli primjer projekta “Pet kravata”, koji su sami inicirali i predstavili javnosti još prošle godine - u sklopu tog projekta ugostiteljski objekti klasificiraju se ovisno o udjelu kvalitetnih domaćih proizvoda u ponudi, što pretvara ugostitelje u nositelje plasmana domaće kvalitete te se u tom projektu nadaju potpori, zajedničkom razvoju i realizaciji s budućom Vladom.

Potpredsjednik Vlade Marić rekao je na sastanku kako su svi zahtjevi Nacionalne udruge ugostitelja za njega na stolu te zaslužuju raspravu i zajednički dogovor, naglasivši kako je aktualna Vlada u korona krizi pokazala koliko je spremna stati iza poduzetnika.

Vodstvo Nacionalne udruge ugostitelja istaknulo je svoju podršku suzbijanju sive ekonomije i omogućavanju ravnopravne tržišne utakmice od strane države.

Susret je završen uz dogovor za daljnje sastanke s ključnim osobama iz Ministarstva financija s kojima će se razgovarati o rješavanju pojedinih zahtjeva Nacionalne udruge ugostitelja.

Tagovi: Nacionalna udruga ugostitelja, Zdravko Marić, PDV na ugostiteljstvo, turizam, parafiskalni nameti, Pet kravata, Ministarstvo financija
PROČITAJ I OVO
Viganj iznenađujući dobitnik ovogodišnje turističke sezone
USPJESI
Viganj iznenađujući dobitnik ovogodišnje turističke sezone
VIGANJ - U Vignju su, zahvaljujući ruži vjetrova, otkrili svoju poslovnu nišu: kitesurfing, a fanatični zaljubljenici u taj fantastičan sport ne mogu mu odoljeti ni u doba pandemije.
Katastrofalna produktivnost hrvatske prehrambene industrije
ZAOSTAJANJE
Katastrofalna produktivnost hrvatske prehrambene industrije
ANALIZA - U 2017. godini produktivnost hrvatske prehrambene industrije bila je na razini 51 posto prosjeka EU, a za najboljim EU zemljama imamo ogroman zaostatak.
Kanari nude osiguranje kako bi privukli turiste
POTEZI
Kanari nude osiguranje kako bi privukli turiste
BARCELONA - Kanarske vlasti, kako bi privukle turiste i uklonile njihove strahove od dodatnih troškova zbog eventualne zaraze koronavirusom, nude besplatno osiguranje koje pokriva sve dodatne troškove u slučaju da obole od covida-19.
EU tržišta: Rezultati Glencorea izazvali na oprez
TRŽIŠTE KAPITALA
EU tržišta: Rezultati Glencorea izazvali na oprez
FRANKFURT - Na europskim su burzama u četvrtak ujutro burzovni indeksi blago pali, nakon jučerašnjeg rasta, jer kvartalni poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i jer su splasnule nade u brzi oporavak gospodarstava.
Korona dovela megajahte u Jadran
DOBAR TREND
Korona dovela megajahte u Jadran
RIJEKA - U hrvatskom Jadranu trenutačno je oko 120 megajahti, dakle plovila dužih od 25 metara, a među kojima su i brodovi od 105, 120 pa čak i 160 metara vrijedni i po pola milijarde dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE