GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Udruga OPG-ova: Lažu i HDZ i SDP

Udruga OPG-ova: Lažu i HDZ i SDP
PRAZNA OBEĆANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2020 / 08:10
Autor: SEEbiz / Glas Istre
ZAGREB - Udruga OPG-ova Hrvatske "Život" poslala je prije mjesec dana upitnik svim političkim strankama koje na predstojećim izborima traže povjerenje hrvatskih birača o najvažnijim točkama i smjernicama buduće agrarne politike.

Iz pristiglih odgovora može se zaključiti i koliko je kome od političkih opcija stalo do poljoprivrede i proizvodnje hrane u Hrvatskoj, a čiji su poljoprivredni programi samo na deklarativnoj razini.

Strankama su poslali upitnik sa 14 konkretnih pitanja na koja je trebalo odgovoriti s da ili ne, te eventualno ponuditi neka dodatna objašnjenja. Od 17 stranaka i koalicija kojima su upućena pitanja, odgovorilo je tek njih sedam, a nisu odgovorili HSS, IDS, Glas, Snaga, HDZ, Most, HNS, Start, Laburisti i Stranka sa imenom i prezimenom.

- Udruga „Život“ kao najznačajniju stratešku granu budućeg razvoja Hrvatske smatra poljoprivredu i proizvodnju hrane. Stoga nam je jako bitno kakvi su poljoprivredni programi i kakva je realizacija dosadašnjih programa stranaka i političkih opcija koje su obnašale vlast. Uglavnom, uvijek poljoprivreda bude dio predizbornih programa, a kasnije se na ta obećanja zaboravi, a nama je dosta toga. Primjerice, analizirali smo dijelove poljoprivrednog programa HDZ-a iz 2016. godine, kada je većina tog programa prepisana od naših javno objavljenih zahtjeva, i vidi se da HDZ nije ispunio najbitnije točke svog programa iz 2016. godine te ih uglavnom ponavlja i u novom programu. Isto tako, moramo napomenuti da je slično bilo i kod SDP-a nakon njihovog mandata, rekao nam je tajnik udruge Jurica Jašinski.

Ne samo da se politički planovi za razvoj poljoprivrede i svi poticaji i programi kojima se iz godine u godinu samo deklarativno želi potaknuti mlade ljude da se vrate na sela, da se počnu baviti poljoprivredom ili da okrupnjavaju svoja poljoprivredna zemljišta neprestano ponavljaju od izbora do izbora, nego su i sada za vrijeme koronakrize OPG-ovci bili ostavljeni na cjedilu. Kao što smo već pisali, iako mnogi nisu mogli raditi za to vrijeme, nisu niti mogli računati na državne potpore na koja su imala pravo veća poljoprivredna poduzeća s više zaposlenih, a to su nam potvrdili i iz Udruge „Život“.

- Konkretno u ovom slučaju, mali poljoprivrednici ostavljeni su na vjetrometini da se snalaze kako znaju i umiju, no na to su ionako navikli. Već godinama nam se obećava da će upravo te i te godine sve raspoložive poljoprivredne površine biti stavljene u funkciju, da će se povećati veličina pašnjačkih površina za uzgoj stoke na 300.000 hektara, da će se uspostaviti učinkovitiji financijski sustav za investicije u ruralnim područjima i poljoprivredi, da ćemo postići prehrambenu i energetsku neovisnost, i tako dalje. Međutim, stvarnost je uvijek drugačija, a aktualna gospodarska, demografska i socijalna katastrofa na hrvatskim selima u velikoj je mjeri akumulirani rezultat nepromišljene politike tijekom dugog razdoblja. Udruga OPGH ŽIVOT je u javno predstavljenom Programu i pratećim dokumentima, kao i u mnogobrojnim medijskim nastupima, ukazala na način kako se to može postići, kaže Jašinski.

Tagovi: Udruga OPG-ova Hrvatske Život, Jurica Jašinski, poljoprivreda, HDZ, SDP
PROČITAJ I OVO
Kanadska kompanija pronašla rezerve zlata na jugu Srbije
ZLATO
Kanadska kompanija pronašla rezerve zlata na jugu Srbije
BEOGRAD - Kompanija sa sedištem u Kanadi Medgold Resources saopštila je da je pronašla preliminarne rezerve od gotovo sedam miliona tona rude (više od 19,3 tona zlata) procenjenih na više od milijardu dolara, u južnoj Srbiji na granici sa Severnom Makedonijom i Bugarskom.
Zagrebačka burza: Rasprodaja dionica iz turističkog sektora
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Rasprodaja dionica iz turističkog sektora
ZAGREB - Kraj tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa uz uobičajeno slabašan promet za ljeto.
Španjolska zatvorila diskoteke, ograničila rad kafića i zabranila pušenje
ZATVARANJE
Španjolska zatvorila diskoteke, ograničila rad kafića i zabranila pušenje
MADRID - Španjolska je u petak zatvorila diskoteke i noćne klubove, ograničila radno vrijeme restorana i kafića, te zabranila pušenje na ulicama nakon što je osjetno porastao broj oboljelih od koronavirusa.
Stožer PGŽ traži selektivnu primjenu odluke o radu barova
ZAHTJEVI
Stožer PGŽ traži selektivnu primjenu odluke o radu barova
RIJEKA – Stožer civilne zaštite Primorsko-goranske županije uputio je u petak Nacionalnom stožeru civilne zaštite zahtjev da se odluka u vezi rada barova primjenjuje samo u županijama u kojima su u takvim ugostiteljskim objektima zabilježeni slučajevi zaraze koronavirusom.
Istarska županija traži reakciju hrvatske Vlade na odluku Italije o mjeri testiranja
ZAHTJEVI
Istarska županija traži reakciju hrvatske Vlade na odluku Italije o mjeri testiranja
PULA - Istarska županija i gradovi zatražili su u petak od hrvatske Vlade da odmah uputi zahtjev talijanskoj Vladi kako bi mjeru obveze testiranja osoba koje dolaze iz Hrvatske provodila selektivno, sukladno realnoj epidemiološkoj slici pojedinih dijelova Hrvatske, a ne zemlje u cjelini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE