GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Zagrebu u veljači šest posto manje turista

U Zagrebu u veljači šest posto manje turista
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.03.2020 / 14:18
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Među prvim kolateralnim domaćim žrtvama, otkako je svijet poharao koronavirus, zasad je turistička slika Zagreba jer metropola u veljači bilježi i prve padove.

Kako je vidljivo iz podataka koje su nam dostavili iz Turističke zajednice grada Zagreba, u veljači Zagreb bilježi pad dolazaka gostiju u iznosu od čak šest posto, dok su noćenja slabija za dva posto u odnosu na godinu prije.

Usporedbe radi, lanjska je veljača za zagrebački turizam bila pozitivna, i to s čak deset posto jačim i dolascima i noćenjima pa se ovogodišnji rezultati uglavnom mogu pripisati posljedicama širenja virusa, dok je posve neizgledno što Zagreb, ali i ukupni domaći i europski turizam, očekuje u sljedećim tjednima i mjesecima.

Gledajući ukupne rezultate u ovoj godini, dakle statistiku za turističke volumene u Zagrebu u siječnju i veljači, zahvaljujući dobrom prvom mjesecu dolasci i noćenja i dalje su u plusu, po pitanju dolazaka za dva, dok je noćenja točno pet posto više u odnosu na siječanj i veljaču 2019.

U skladu s očekivanjima, kad je u pitanju grad Zagreb, najveći pad u dolascima i noćenjima bilježi se s dalekoistočnih tržišta, i to ponajviše u padu gostiju iz Kine, Južne Koreje, Malezije, Singapura, Irana, ali i SAD-a.

Pojedina tržišta, pak, bilježe bolje brojke, poglavito francusko, njemačko, bosansko, austrijsko i slovensko, ali ipak ne toliko da bi nadoknadili gubitak s dalekoistočnih tržišta.

Domaći turistički akteri pritom se svim silama trude smanjiti paniku oko posljedica koje bi za domaći turizam mogla izazvati korona, a javno se priznaju tek sitniji gubici s dalekoistočnih tržišta.

Tomislav Fain, direktor UHPA-e i agencije Terra travel, potvrdio je Jutarnjem listu kako je dolazak grupa s kineskog tržišta ili storniran ili odgođen za listopad.

Martina Kovačić iz tvrtke Salve Regina, koja upravlja hotelima Kaj, Nestos i Sagitta, poručila je kako će se posljedice vidjeti tek u travnju s obzirom na to da booking s tržišta Dalekog istoka za njihove hotele dolazi nešto kasnije.

“Sve rezervacije s korejskog tržišta, ali i s kineskog, stoje i nisu otkazane. Doduše, nema novih bookinga pa je vidljivo da su ljudi oprezni, što je i razumljivo”, rekla je Kovačić.

Tagovi: Zagreb. hrvatski turizam, koronavirus, Tomislav Fain, Martina Kovačić
PROČITAJ I OVO
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
ODLUKE
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
TOKYO - Banka Japana zadržala je svoju referentnu kamatnu stopu nepromijenjenom u petak nakon sastanka o monetarnoj politici, držeći svoju referentnu kamatnu stopu na 0%-0,1%.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor zaslužan za rast
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor zaslužan za rast
ŠANGAJ - Azijske tehnološke dionice porasle su nakon sjajnih izvješća o zaradi Microsoft Corp. i Alphabet Inc. preko noći. Jen je oslabio na najnižu razinu u 34 godine nakon što je Banka Japana zadržala svoju ključnu kamatnu stopu nepromijenjenom.
Wall Street pao nakon slabih makroekonomskih podataka
PAD
Wall Street pao nakon slabih makroekonomskih podataka
NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi pali nakon što su novi podaci pokazali da je u prvom tromjesečju američko gospodarstvo poraslo manje nego što se očekivalo, dok je inflacija porasla.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE