GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U što investirati: Ovo su dva sektora koja pružaju najbolje prilike

U što investirati: Ovo su dva sektora koja pružaju najbolje prilike
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.05.2020 / 12:05
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Eliminiranjem ograničenja u gospodarstvima, postavljaju se pitanja o potencijalnoj razini ponude i potražnje u novonastaloj situaciji.

Zatvorena ekonomija smanjila je ponudu i potražnju. Sada će se tvrtke ponovno otvoriti, a nezaposleni će se vratiti na posao. Ako ne iskusimo pretjeranu stopu propalih tvrtki, naša sposobnost generiranja opskrbe brzo će se vratiti u stanje prije epidemije.

Neka će se kućanstva i tvrtke naći u lošijem financijskom stanju i raspoloženje će trebati neko vrijeme. Čak i ako se trgovine, kino, restorani i kazališta ponovno otvore, pojedinci se možda neće voljeti okupljati u javnim prostorima, smanjujući potražnju za tim uslugama. Sve to, međutim, ima posljedice za oporavak realne ekonomije u post-epidemiološkom okruženju.

Vjerojatno ćemo vidjeti snažne stope rasta u drugoj polovici ove i početkom iduće godine, kada se ukinu obustave rada, što će biti rezultat prethodnog velikog pada. Međutim, dugotrajna slabost potražnje značila bi da će nominalna razina BDP-a ostati ispod pred-virusne razine nekoliko godina, pišu analitičari Ilirike. Okruženje male potražnje znači da će inflatorni pritisci i dalje biti oslabljeni. To znači da će poticajna monetarna politika središnjih banaka morati dugo ostati na snazi.

Rast tržišta dionica ovisi o očekivanom odnosu između količine jedinica novca u gospodarstvu i razine dobiti poduzeća. Visoko poticajna monetarna politika središnjih banaka koja povećava broj jedinica novca u gospodarstvima i dalje će imati blagotvoran učinak na cijene dionica. U ovoj situaciji to čini važnost razlike između industrije i sektora gospodarstva još većom.

Među najperspektivnijim sektorima na tržištu trenutno su tehnološki i farmaceutski sektor (Krka, Novartis, Teva, Roch,…) čiji su dobici u SAD-u u prvom tromjesečju ove godine u prosjeku imali rast od 4, odnosno 6 posto. U tehnološkom sektoru, industrija poluvodiča ističe se jer je AMD u prvom kvartalu ove godine zabilježio vrlo snažan rast profita. Među tehnološkim vrlo zanimljivim sektorima su softverski sektor u SAD-u (Microsoft, Salesforce, ADOBE, ...) i sektor elektroničkih platnih sustava (Visa, Mastercard, Paypal, ...), jer to su industrije koja možemo očekivati, da će njihova dobit u 2021. i 2022. biti veća od one u 2019. godini.

Zanimljivi su i neki od trenutno jeftinijih sektora, ali oni su ujedno i rizičniji. Kao najznačajniji se ističu američki bankarski sektor (JPMorgan Chase) i globalna kemijska industrija (Kronos Worldwide). Međutim, za ulagače s većom sklonošću preuzimanju rizika trenutno se nude aviokompanije (Ryanair, Delta, American Airlines), naftne kompanije (Royal Dutch Shell, Total) i brodovi za krstarenje (Royal Caribbean Cruises, norveško krstarenje).

Tagovi: tržište kapitala, farmaceutski sektor, tehnološki sektor, Krka, Novartis, poluvodiči, Ryanair, Teva Pharmaceuticals, Microsoft, Salesforce, Mastercard, Visa
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Oštar pad akcija Laste, indeksi potonuli
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Oštar pad akcija Laste, indeksi potonuli
BEOGRAD - Pad indeksa i prometa obeležili su trgovački dan na Beogradskoj berzi. Ukupan promet na trgovanju potonuo je na približno 3,7 miliona dinara (31 hiljada evra).
Zagrebačka burza: CROBEX ojačao treći dan zaredom
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX ojačao treći dan zaredom
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak je Crobex indeks blago ojačao, ostvarivši dobitak treći dan zaredom, uz i dalje skroman promet, a u fokusu investitora bile su dionice Maistre i Atlantske plovidbe.
Kina prodajom državnih rezervi obuzdava skok cijena metala
METALI
Kina prodajom državnih rezervi obuzdava skok cijena metala
PEKING - Kineska agencija za gospodarsko planiranje (NDRC) najavila je u četvrtak da će "u prikladnom trenutku" prodati dio državnih rezervi bakra, aluminija i cinka kako bi obuzdala snažan skok njihovih cijena.
Imovina investicijskih fondova u godinu dana porasla za četvrtinu
RAST
Imovina investicijskih fondova u godinu dana porasla za četvrtinu
ZAGREB - Nagradu za najbolji obveznički fond dobio je PBZ D-START, a fond menadžerica Ozana Peršić iz PBZ Investa je kazala kako je sretna što je to priznanje dobio fond koji od svog pokretanja 2005. godine svake godine bilježi pozitivan prinos uz niske oscilacije cijene udjela.
Hanfa: Osnovan alternativni investicijski fond u kojeg će ulagati mirovinski fondovi
ZATOVRENI FOND
Hanfa: Osnovan alternativni investicijski fond u kojeg će ulagati mirovinski fondovi
ZAGREB - Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u četvrtak je donijelo rješenje o osnivanju zatvorenog alternativnog investicijskog fonda s privatnom ponudom kombinirane investicijske strategije CRO Value Fond, kojim će upravljati društvo Maverick Wealth Management iz Zagreba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE