GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U ovogodišnjoj žetvi očekuje se oko milijun tona pšenice

U ovogodišnjoj žetvi očekuje se oko milijun tona pšenice
PŠENICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.06.2022 / 17:46
Autor: SEEbiz / H
OSIJEK - Iako će se proljetno sušno razdoblje odraziti na prinose pšenice i ječma, zbog povećanih sjetvenih površina očekuje se da će ovogodišnja žetva pšenice biti na razini prošlogodišnje, s oko milijun tona pšenice, što znači da će je biti i za izvoz, izvijestili su u utorak u osječkoj županijskoj gospodarskoj komori.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak rekao je na konferenciji za novinare kako je žetva završila na oko 60 posto površina zasijanih ječmom, s prinosima koji se kreću od četiri do 7,5 tona po hektaru.

Ističe kako je žetva pšenice započela u nekim dijelovima istoka Hrvatske, da se zbog sušnog razdoblja očekuje 10 do 20 posto manji prinos, ali se zbog više sjetvenih površina, koje su prošle godine povećane na 160 tisuća hektara, i ove godine očekuje urod od oko milijun tona pšenice.

Naše potrebe su na razini od 400 do 450 tisuća tona, pa ćemo imati i za izvoz.

Hrvatska je po pitanju žitarica i uljarica samodostatna, a određene poremećaje na tržištu izazivaju ratne okolnosti u Ukrajini te poremećaji u cijeni energenata, rekao je Majdak.

Iako su u proljeće ove godine neke zemlje u okruženju zabranile izvoz žitarica Majdak smatra kako je tržište EU još uvijek stabilno, a vjeruje da će ukupni prinosi iz ovogodišnje žetve i predstojeće jesenske berbe biti takvi da neće dovesti do nestabilnosti na hrvatskom tržištu

Izvršni direktor kooperacije i trgovanja "Žito grupe" Relja Kovačić navodi kako je tvrtka počela sa žetvom pšenice, prinosi se kreću od pet do osam tona po hektaru, a pšenica prve i druge klase čini oko 45 posto dosadašnjih količina.

Izvijestio je kako je tvrtka prije žetve ječam otkupljivala po dvije kune, cijena uljane repice objavljena je jučer i iznosi 4,70 kuna za standardnu kvalitetu, dok će otkupnu cijenu pšenice objaviti do kraja ovoga tjedna.

Otkupne cijene formiraju svjetske i europske burze u okruženju. Živimo u uvjetima gdje postoje mogućnosti dnevnih promjena cijena, tako će se i naše objave mijenjati, pa se nekada cijena može mijenjati i dva puta dnevno, dodao je Kovačić.

Voditelj sektora kooperacije tvrtke "Granolio" Ivan Pirić ističe kako je situacija na tržištu takva da nema potražnje niti kupovine, jer kupci očekuju značajan pad cijena, ali nitko ne zna kada će se to točno dogoditi.

U tim uvjetima, mi kao proizvođač brašna namjeravamo otkupiti kompletnu količinu iz naše kooperacije, ali izvan toga eventualno onoliko koliko nam je potrebno za iduća dva do tri mjeseca proizvodnje. Situacija na globalnoj razini je potpuno nepredvidva i bez presedana u novijoj povijesti, istaknuo je Pirić.

Tagovi: pšenica, ječam, poljoprivreda, Tugomir Majdak
PROČITAJ I OVO
Američki milijarderi financiraju potragu za sirovinama na Grenlandu
SIROVINE
Američki milijarderi financiraju potragu za sirovinama na Grenlandu
ZAGREB - Grenland je mjesto koje je također značajno pogođeno klimatskim promjenama. Zbog globalnog zagrijavanja njegov ledeni pokrov nestaje najbrže do sada, a već su se našli i oni koji bi takvu situaciju htjeli iskoristiti.
Hrvatski turistički prihod premašit će 2019. za 800 milijuna eura
PRIHODI
Hrvatski turistički prihod premašit će 2019. za 800 milijuna eura
ZAGREB - Ukupni prihodi od turizma, procjenjuje HNB, mogli bi iznositi 11,3 milijarde eura, gotovo četvrtinu više nego lani (9,1 milijardu eura).
Zašto talijanski turisti zaobilaze Hrvatsku?
PRESKUPI
Zašto talijanski turisti zaobilaze Hrvatsku?
OPATIJA – Termin ferragosto, koji su hrvatski turistički djelatnici prihvatili kao sinonim za dolaske talijanskih gostiju u kolovozu, sve je više izvan upotrebe.
Zarada rudara bitcoina ponovo raste
RUDARENJE
Zarada rudara bitcoina ponovo raste
NEW YORK - Industrija rudarenja bitcoina pretrpjela je ogromne financijske turbulencije tijekom 2022. godine jer je dugotrajno medvjeđe tržište izravno utjecalo na njihovu zaradu iskazanu u dolarima.
Umjetna gnojiva bilježe rekordno poskupljenje
REKORDI
Umjetna gnojiva bilježe rekordno poskupljenje
LJUBLJANA - U trenutku kada gotovo sve poskupljuje, a godišnja inflacija dosegla 11 posto, čini se da je najveći skok cijena bio kod goriva i energenata koji su poskupjeli za dobru trećinu i više.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE