GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U komercijalnom smještaju više turista nego lani, Rovinj na vrhu

U komercijalnom smještaju više turista nego lani, Rovinj na vrhu
TURIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.11.2023 / 16:33
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U komercijalnom smještaju u prvih devet mjeseci boravilo je 17,7 milijuna turista ili 9,1 posto više nego u isto lanjsko vrijeme, dok je ostvarenih 87,5 milijuna noćenja porast od 2,2 posto, čemu su pridonijeli i veći porasti dolazaka i domaćih i stranih turista samo u rujnu, pokazuju podaci DZS-a.

Samo u rujnu 2023., u komercijalnom smještaju bilo je 15,3 posto više turista nego u istom mjesecu 2022. ili njih 2,4 milijuna, a sa 11,5 milijuna noćenja u plusu je za 4 posto.

I u rujnu i u devet mjeseci u tom su smještaju većina bili stranci, kojih je u devet mjeseci došlo 15,6 milijuna ili 9,1 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a ostvarili su 80,4 milijuna noćenja ili 2 posto više.

Stranih turista komercijalni je smještaj u rujnu odabralo 2,1 milijun ili 15,5 posto više, čime su i najviše pridonijeli ukupnom porastu turističkih dolazaka u rujnu, a njihovih 11 milijuna noćenja za 3,7 posto je više nego u lanjskom rujnu.

Domaći turisti su pak i u rujnu i u devet mjeseci u komercijalnim objektima ostvarili također značajne poraste u odnosu na prošlu godinu - ukupno ih je u tim objektima u devet mjeseci boravilo 2,1 milijun ili 7 posto više, ostvarivši 7 milijuna noćenja ili 4 posto više.

Od toga, samo ih je u rujnu u te objekte došlo 234,5 tisuća, ostvarivši 649,6 tisuća noćenja, što su porasti od 14 i 8,1 posto u odnosu na njihove rezultate iz lanjskog rujna 2022.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, trećinu svih stranih noćenja u rujnu 2023. ostvarili su njemački turisti, ali je tih noćenja bilo 9,1 posto manje nego u rujnu 2022., čemu iz DZS-a dodaju da je to (već) četvrti mjesec za redom u 2023. u kojemu je noćenja Nijemaca manje nego u istim mjesecima 2022.

Prema broju noćenja slijede ih turisti iz Austrije, Poljske, Slovenije, Češke, UK i Italije, koji su svi, osim Poljaka, ostvari više noćenja nego u rujnu 2022.

Među komercijalnim objektima, u skupina odmarališta i sličnim objektima za kraći odmor, u kojemu je i najviše kreveta, turisti su u rujnu, kao i u kolovozu, ostvarili najviše noćenja, 44,6 posto od ukupnih ili 5,2 milijuna, što je i 2,4 posto više nego u lanjskom rujnu.

U hotelima je ostvareno 3,4 milijuna noćenja ili oko 30 posto od ukupnog broja u rujnu u komercijalnim objektima, čme su u u plusu od 6,1 posto u odnosu na lani, dok su kampovi sa 3 milijuna noćenja u rujnu u plusu od 4,2 posto.

Gledano po odredištima, u rujnu je je najviše turističkih noćenja bilo u Rovinju, i to najviše stranih turista (96 posto njihovih naspram 4 posto domaćih noćenja), za to su najviše birali kampove.

Drugi u rujnu po noćenjima je bio Dubrovnik, treći Poreč i zatim Umag, i u svim tim gradovima bilo je više noćenja nego u prošlogodišnjem rujnu.

Ukupno se, po podacima DZS-a, turistima u Hrvatskoj u rujnu nudilo 374 tisuće komercijalnih soba, apartmana i mjesta za kampiranje s 974 tisuće stalnih kreveta, što je odnosu na rujan 2022. po oko 2 posto više soba, apartmana i kamp mjesta te kreveta.

Za prosječnu popunjenost svih kreveta kažu da je u rujnu 2023. iznosila 39,6 posto, što je malo više u odnosu na 39 posto u rujnu 2022.

Tagovi: rOVINJ, TURIZAM, dUBROVNIK, Istra, noćenja
PROČITAJ I OVO
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE