GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U fondove se od srpnja do kraja godine vratilo 1,7 milijardi kuna imovine

U fondove se od srpnja do kraja godine vratilo 1,7 milijardi kuna imovine
IMOVINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.01.2021 / 12:04
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Otvoreni investicijski fondovi s javnom ponudom (UCITS) u Hrvatskoj završili su 2020. godinu s neto ukupnom imovinom od 18,2 milijarde kuna, što je za 19,3% odnosno 4,4 milijarde manje nego na kraju 2019. godine.

Prema iznosu navedene imovine UCITS fondovi tako su se vratili razinama iz 2018. godine.

Nakon iznimno uspješne 2019. godine, u kojoj je kod UCITS fondova broj ulagatelja bio veći za 4,1%, ukupna neto imovina rasla za 18,1%, a kod više dioničkih i mješovitih fondova ostvaren i veći dvoznamenkasti rast prinosa, u 2020. došlo je do konkretnijeg preokreta, a fondovi su kroz cijelu prošlu godinu imali četiri različita razdoblja promjena:

Početak 2020. do 20. veljače – obilježio ga je nastavak pozitivnog trenda iz 2019. s daljnjim rastom neto imovine i prinosa.

Od kraja veljače do kraja travnja 2020. – prvi val koronavirusa prouzročio je zbog negativnog utjecaja naglog otkupa udjela ulagatelja na financijsko tržište i oštar pad vrijednosti imovine fondova od 31,2%, tj. od ukupno 7,2 milijarde kuna. U ožujku je došlo i do naglog pada prosječnog prinosa od 6,9%, međutim u travnju je uslijedio blagi oporavak te je prosječni prinos u tom mjesecu iznosio 2,8%. Na inicijativu regulatora tada je osnovan i Fond za stabilnost za otkup obveznica ili drugih instrumenata tržišta za koje jamči Republika Hrvatska, a kako bi se, između ostalog, osigurala i dodatna likvidnost fondova u slučaju novih većih isplata prema ulagateljima.

Tijekom svibnja i lipnja 2020. – uslijedilo je razdoblje usporavanja otkupa udjela i vrijeme u kojem su ulagatelji „iščekivali“ daljnji razvoj situacije na financijskom tržištu.

Od srpnja do prosinca 2020. – započinje postupan rast novih uplata, vraćanje manjeg dijela građana u fondove te osnivanja novih UCITS fondova. U tom se razdoblju uslijed novih kupnji udjela kao i povoljnijeg utjecaja tržišta neto imovina „oporavila“ za 1,7 milijardi kuna, i to najviše u prosincu. Drugi val jačanja virusa i djelomično zatvaranje tržišta tako se nisu kao u prvom valu negativno odrazili na raspoloženje ulagatelja.

U prvim danima 2021. Hanfa bilježi nastavak pozitivnog trenda s kraja prošle godine, no sa širom primjenom cjepiva i očekivanjem globalnog gospodarskog oporavka tek predstoji vidjeti hoće li u Hrvatskoj u ovoj godini doći do većeg povratka interesa građana za ovu vrstu ulaganja kakva je bila primjetna u godini prije pojave koronavirusa ili će se povjerenje građana koji su dosada dominirali u strukturi ulagatelja u ove fondove postupno vraćati, kao što je to bio slučaj i nakon svjetske financijske krize 2008 godine. Novost je i da zbog primjene europske legislative i stanja na novčanom tržištu u Hrvatskoj više nema nijednog novčanog otvorenog investicijskog fonda.

Prema vrijednosti udjela u UCITS investicijske fondove i dalje značajno više ulažu građani kojima pripada 11 milijardi ukupne neto imovine, dok više od 6 milijardi drže institucionalni ulagatelji i poduzeća. Broj udjela u vlasništvu građana niži je u 2020. za više od 10%.

Neizvjesna 2020. godina ostavila je značajnog traga na godišnjim prinosima na udjele u UCITS fondovima, koji su u 2020. godini ostvarili blago negativne prosječne prinose od -0,1%, što je za 9 postotnih bodova niže u odnosu na iznimno uspješnu 2019. godinu. Pri tome je pozitivne godišnje prinose ostvarilo 69, a negativne prinose 27 UCITS fonda.

Obveznički investicijski fondovi, kojih trenutno u Hrvatskoj ima 40 i zajedno drže više od tri četvrtine ukupne neto imovine (77% ili 14,2 milijarde kuna), ostvarili su u prosjeku pozitivan godišnji prinos od 0,79% s rasponom pojedinačnih prinosa od -3,59% do +5,12%. Riječ je o fondovima koji ulažu pretežno u obveznice, a zatim u depozite te instrumente tržišta novca s područja Republike Hrvatske te ostalih država EU-a i OECD-a.
Prosječni godišnji prinos od +0,71% vidljiv je zbirno i kod „ostalih“ fondova koji ulažu u likvidnu imovinu nešto nižih rizika (depozite banaka, instrumente novčanih tržišta i kratkoročne dužničke vrijednosnice), a u ukupnoj neto imovini svih UCITS fondova zauzimaju 7,5% (1,3 milijarde kuna). U Hrvatskoj je trenutno aktivnih 26 takvih fondova, a njihovi pojedinačni prinosi kretali su se u 2020. u širokom rasponu od -16,95% do 8,11%.

Mješoviti investicijski fondovi, koji u pravilu ulažu u više klasa imovine različitih rizika i drže 952 milijuna kuna (5,4%) neto imovine, ostvarili su prosječni godišnji prinos od 0,76% (u rasponu od -6,9% do 6,03%).
Nekoliko napajajućih UCITS fondova, koji ulažu u isključivo u imovinu drugih fondova, bilježe šest puta veći rast imovine nego u 2019., ali ne kao rezultat organskog rasta, već uslijed pripajanja većeg fonda druge kategorije, a godišnji prinosi u 2020. kretali su se između -3,07% i +2,64%.

Negativne prinose očekivano su najviše ostvarili dionički investicijski fondovi, koji drže 9,4% (1,7 milijardi kuna) ukupne neto imovine. Ti su fondovi primarno usmjereni na ulaganje u dionice i druge rizičnije financijske instrumente, a u prosjeku su godinu završili s negativnim godišnjim prosječnim prinosom od -2,32 % i s vrlo širokim rasponom godišnjih prinosa između trenutna 24 aktivna fonda (od -18,13% pa do čak +20,88%).

Različite vrste UCITS fondova ulažu u različite financijske instrumente, depozite i društva te se razlikuju prema strukturi ulaganja i razini rizika za ulagatelje. U 2020. godini nominalno je najvećih pad kod UCITS fondova zabilježen kod ulaganja u obveznice, i to od 4,3 milijarde kuna, kao i u instrumente tržišta novca – od 0,6 milijardi kuna, i to najvećim dijelom kod obvezničkih fondova. Među svim ulaganjima, u odnosu na 2019. godinu porasla su ulaganja u repo poslove te u investicijske fondove. U ukupnoj strukturi ulaganja rastu minimalno udjeli ulaganja u novac i dionice, ali i dalje se gotovo 65% ulaganja veže uz obveznice.

Prema ukupnoj imovini UCITS fondovi na kraju 2020. čine 8,7% sektora nebankarskih financijskih usluga, što je za 1,76 postotnih bodova manje u odnosu na kraj 2019., kada su činili 10,4% sektora financijskih usluga.

Tagovi: investicijski fondovi, dionički fondovi, Hanfa
PROČITAJ I OVO
Vučić se izvinio istarskim vinarima
IZVINJENJE
Vučić se izvinio istarskim vinarima
BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se javno izvinio istarskim vinarima.
Ognjenović: Ova sezona bit će teža od lanjske, sigurnost nam mora biti najvažniji adut
TURIZAM
Ognjenović: Ova sezona bit će teža od lanjske, sigurnost nam mora biti najvažniji adut
INTERVJU - "Prednost je sigurno blizina tako da će automobili i ove godine biti glavno sredstvo dolaska. Ne zato što aviolinija neće biti, nego zato što vlastiti automobil daje individualizam."
Smanjenje upotrebe pesticida u EU: Hoće li hrvatski vinari preživjeti?
PESTICIDI
Smanjenje upotrebe pesticida u EU: Hoće li hrvatski vinari preživjeti?
ZAGREB - Nova strategija održivog razvoja poljoprivrede u Europskoj uniji najavljuje drastično smanjenje upotrebe pesticida što će značajno utjecati na velik dio poljoprivrednika, a posebno na vinogradare.
Covid putovnice: Kako će izgledati putovanja ovog ljeta?
EU TRAŽI RJEŠENJE
Covid putovnice: Kako će izgledati putovanja ovog ljeta?
ZAGREB - Nakon što je predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, ovaj tjedan najavila da razmišljaju o uvođenju "Digitalnog zelenog certifikata" za lakši prelazak granice, postalo je jasno da se na razini Unije definitivno traži zajedničko rješenje za ponovno pokretanje putničkog prometa među zemljama.
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
TJEDNI FOREX
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom

LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, drugoga zaredom, što se zahvaljuje rastu prinosa na američke obveznice i nadi ulagača u ubrzanje oporavka najvećeg svjetskog gospodarstva.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE