GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U EU inicijativa za povezivanje glavnih gradova brzim vlakovima

U EU inicijativa za povezivanje glavnih gradova brzim vlakovima
INICIJATIVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2023 / 13:25
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Europska komisija najavila je 100. europsku građansku inicijativu koja poziva na povezivanje glavnih gradova EU brzim vlakovima. Organizatori inicijative moraju prikupiti milijun potpisa iz najmanje sedam zemalja EU u roku od godinu dana kako bi komisija odgovorila, priopćili su iz Bruxellesa.

Organizatori inicijative pozivaju Europsku komisiju da predloži pravno obvezujući akt čiji bi cilj bio povezivanje svih europskih metropola brzim željezničkim linijama, odnosno povezivanjem postojećih mreža brzih željeznica i izgradnjom takvih pruga tamo gdje se još ne postoje.

Organizatori sada imaju šest mjeseci za početak prikupljanja potpisa. Ako u godinu dana uspiju prikupiti milijun potpisa podrške iz najmanje sedam različitih zemalja EU-a, Komisija će morati odgovoriti, dodali su. Povjerenstvo može odlučiti hoće li postupiti po inicijativi ili ne, au oba slučaja mora obrazložiti svoju odluku.

Od početka Europske građanske inicijative 1. travnja 2012. građani su u okviru inicijativa prikupili oko 18 milijuna potpisa. Komisija je zaprimila 125 zahtjeva za registraciju europske građanske inicijative, od kojih je registrirano stotinu.

Do sada je devet inicijativa uspješno prikupilo milijun potpisa. Sedam ih je već dobilo odgovor Europske komisije, a dvije Komisija trenutačno proučava.

Europske građanske inicijative omogućuju građanima da određene teme stave na dnevni red na razini EU, a već su donijele konkretne rezultate, napisali su u Bruxellesu. Na primjer, kao odgovor na jednu od inicijativa, Komisija je najavila da će 2023. predstaviti zakonski prijedlog za zabranu korištenja kaveza za sve životinje navedene u inicijativi.

Zakon je usvojen u okviru inicijativa Pravo na vodu i Zabrana glifosata i stupio je na snagu 2021., zaključili su.

Tagovi: Europska komisija, brzi vlakovi, željeznica
PROČITAJ I OVO
Shenzhen je grad s najvećim rastom broja milijunaša na svijetu
BOGATSTVO
Shenzhen je grad s najvećim rastom broja milijunaša na svijetu
SHENZHEN - Shenzhen je zabilježio najbrži rast milijunaša u proteklom desetljeću, a taj će se trend nastaviti u nadolazećim godinama, prema nedavnom izvješću.
Azijska tržišta: Indeksi rastu, japanski BDP pada
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi rastu, japanski BDP pada
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak nakon što su referentne vrijednosti na Wall Streetu preko noći zatvorene na rekordno visokim razinama zbog podataka o blagoj inflaciji, dok su ulagači procjenjivali podatke o japanskom BDP-u.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq na rekordnim razinama
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq na rekordnim razinama
NEW YORK - S&P 500 i Nasdaq Composite skočili su na rekordno visoke razine u srijedu i pridodali svojim snažnim rezultatima u 2024. godini. Glavni prosjeci potaknuti su slabijim od očekivanog izvješća o potrošačkoj inflaciji u SAD-u.
Zagrebačka burza: Indeksi rastu, HT i dalje u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi rastu, HT i dalje u fokusu
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze i u srijedu su nastavili rast, no likvidnost i dalje nije na visokoj razini.
Radnici Varteksa prekinuli štrajk
ŠTRAJK
Radnici Varteksa prekinuli štrajk
VARAŽDIN - Samostalni radnički sindikat Varteksa donio je odluku kojom se štrajk radnika Varteksa s jučerašnjim danom prekida te da danas radnici nastavljaju s radom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE