GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U dobnoj strukturi turista u Hrvatskoj najviše smanjen udio starijih od 55

U dobnoj strukturi turista u Hrvatskoj najviše smanjen udio starijih od 55
STRUKTURA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.07.2020 / 10:42
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Koronakriza utjecala je na putovanja raznih dobnih skupina, a posebno je smanjila putovanja "seniora", što pokazuje sustav eVisitor po kojemu je u prvih šest mjeseci ove godine u Hrvatskoj najviše smanjen udjel turista starijih od 55 godina, za 10 postotnih bodova u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Iako je još rano za reći da će se takav trend nastaviti i u ostatku godine, to je moguće očekivati s obzirom na ograničenja putovanja i epidemiološku situaciju u kojoj su "seniori" među rizičnijim skupinama, pa stoga i manje putuju.

Seniori su u Hrvatsku zadnjih godina, osim s obitelji i inidividualno, dosta dolazili i u sklopu turističkih grupa te kružnih tura kojima obilaze više zemalja u regiji, što ove godine zbog koronavirusa gotovo u potpunosti izostaje, posebice s dalekih azijskih i američkih tržišta s kojih je upravo u grupama i na turama bilo puno turista-seniora, posebice u pred i posezonskim razdobljima.

Komentirajući takav trend, iz Hrvatske turističke zajednice za Hinu ističu da ove godine, promatrajući broj dolazaka turista prema dobnim skupinama, treba uvažiti činjenicu da je zbog koronavirusa fizički turistički promet (dolasci, noćenja) u apsolutnim brojkama manji nego lani, te da i ta situacija utječe na udio pojedine dobne skupine u ukupnim dolascima.

Zbog takve situacije u Hrvatskkoj i svijetu, turizam je teško uspoređivati s prošlom, rekordnom godinom.

Ove je godine u prvih šest mjeseci u Hrvatsku došlo 1,6, a u isto vrijeme lani gotovo sedam milijuna turista, među kojima su seniori, tj. turisti od 55 naviše godina činili udjel od 31 posto, s 2,1 milijunom dolazaka.

Važnost takvog njihovog udjela u predsezoni potvrđuju i lanjske brojke, kada su seniori u dvije dobne skupine (55-64 i 65+) u dolascima bili na drugom mjestu, iza 'velike' skupine od 25 do 54 godine (u kojoj su skupine 25-34, 35-44 te 45-54 godine), koja je s ukupnih oko 3,3 milijuna dolazaka lani činila udjel od 49 posto u ukupnim šestomjesečnim dolascima.

Sada je udjel starijih turista u dobnoj strukturi manji za 10 postotnih bodova te iznosi 21 posto, s ukupnih 352,6 tisuća dolazaka u šest mjeseci.

"U prvoj polovici ove godine u dobnoj strukturi za 10 postotnih bodova manji je udio turista starijih od 55 godina, dok s druge strane za 2 postotna boda je povećan udio dolazaka djece u dobi do 12 godina, a za osam postotnih bodova turista u dobi od 25 do 54 godina", ističu iz HTZ-a.

Porast udjela dolazaka turista u dobi od 25 do 54 godine u prvih šest mjeseci ove godine za osam postotnih bodova znači da je taj njihov udjel u ukupnim dolascima 57 posto, a rezultat je njihovih ukupnih 926 tisuća dolazaka (naspram lanjskih 3,3 milijuna).

U Hrvatskoj je ove godine bilo i ukupno 169,5 tisuća prijavljene djece-turista do 12 godina, što je 11 posto u ukupnim dolascima, ili dva postotna boda više nego u isto vrijeme prošle godine, kada ih je bilo devet posto, ali ih je lani zapravo bilo znatno više - 594 tisuće.

S druge strane, udio mladih od 12 do 24 godine i u ovogodišnjih se šest mjeseci zadržao na 13 posto kao lani, iako ih je tada došlo ukupno 865,2 tisuće, a sada 202 tisuće.

Tagovi: hrvatski turizam, mlađi turisti, strani turisti
PROČITAJ I OVO
Dolar jača uoči sjednice Feda
FOREX
Dolar jača uoči sjednice Feda
LONDON - Tečaj dolara u srijedu je ojačao prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima uoči sjednice američke središnje banke Fed.
Oko 25.000 zaposlenih u hotelskim kompanijama zainteresirano za cijepljenje
INTERES
Oko 25.000 zaposlenih u hotelskim kompanijama zainteresirano za cijepljenje
ZAGREB - Oko 25 tisuća zaposlenika domaćih hotelskih kompanija zainteresirano je za cijepljenje protiv koronavirusa, što je oko 70 posto stalno zaposlenih u djelatnosti pružanja usluga smještaja, navodi se uz ostalo u novom broju biltena Hrvatske udruge turizma (HUT).
Agram koncern najveći dobitnik 2020. godine
ANALIZA
Agram koncern najveći dobitnik 2020. godine
ANALIZA - Mogli smo vidjeti mnogo zanimljivih i nepredvidivih događaja: od potresa, promjene na vrhu vodećih osiguravatelja pa sve do neizbježnog ubrzanja trenda digitalizacije. Također dojma smo da osiguranja polako postaju naš izvozni proizvod u EU.
Gospodin Fin: na osobnim računima u mirovinskim fondovima građani imaju 125 milijardi kuna
OMOGUĆAVAJU MIROVINSKI FONDOVI
Gospodin Fin: na osobnim računima u mirovinskim fondovima građani imaju 125 milijardi kuna
ZAGREB - U ovom trenutku na osobnim računima svih članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova ukupno je 125 milijardi kuna, pokazuje Hanfino izvješće za 2020. godinu.
Nijemci raspoloženi za putovanja; preferiraju bliža odredišta
ANALIZA
Nijemci raspoloženi za putovanja; preferiraju bliža odredišta
BERLIN - Trendovi putovanja u 2021. nisu se bitno promijenili te kao i u 2020. ovise o mogućnostima koje 'pružaju' protupandemijske mjere, no zanimanja za odmore ima, u čemu putnici preferiraju bliža odredišta na plaži ili planinama, pokazuje uz ostalo nova analiza o putovanjima njemačkog instituta FUR o kojoj su izvijestili u utorak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE